Најдобри бесплатни лекции и активности за Денот на Уставот

Greg Peters 02-08-2023
Greg Peters

На 17 септември 1787 година, делегатите на Уставната конвенција во Филаделфија ја потпишаа новата правна основа на нашата нација, Уставот на САД. Сега федерален празник познат и како Ден на државјанството, оваа комеморација на најстариот функционален устав во светот служи како идеална појдовна точка за една година на настава за граѓанство и историја на САД.

За разлика од другите историски записи запечатени зад музејското стакло отпорно на куршуми, Уставот е сè уште жив документ, кој ги насочува и ги ограничува владините активности додека ги штити правата на американските граѓани (и и на неграѓаните, во одредени случаи) .

Овие бесплатни лекции и активности за Денот на Уставот драматично ќе го пренесат документот стар 235 години во училницата на 21-от век и истовремено ќе ги инспирираат учениците да ги разберат, испрашуваат и дебатираат за најважните прашања на нашето време.

Најдобри бесплатни лекции и активности за Денот на Уставот

НАСТАНИ И ВЕБИНАРИ ЗА ДЕНОТ НА УСТАВУВАЊЕ

Студентски вебинари

Стриминг од 12 септември до септември 23, 2022 година, овие вебинари во живо се одличен начин да се вклучат децата во живиот Устав. Вебинарите покриваат различни теми, од гласачко право до регрутирање, и се идентификувани за предвидените оценки.

Ден на Уставот на Американската адвокатска комора 2022

Збирка на Уставот на Американската адвокатска комора Дневни настани иресурсите вклучуваат онлајн предавање за Денот на Уставот на Правната библиотека на Конгресот, вебинар кој се фокусира на расното пресметување во приказната за Брегот на Брус и написи кои го испитуваат значењето на Уставот и Преамбулата. Ви треба план за лекција? Не заборавајте да проверите 25 одлични планови за лекции за Денот на Уставот.

Институт Бил на права: Ден на Уставот во живо 16 септември 2022 година

Институтот Бил на правата ги поканува едукаторите и студентите да го прослават Денот на Уставот со интерактивно видео во живо, претходно снимени видеа и планови за часови. Наставниците можат да поднесат прашања за Уставот што треба да се одговорат за време на презентацијата во живо.

Учење преку Интернет во живо

Вклучете ги вашите ученици со онлајн уставни предавања и разговори во живо, тури со виртуелни изложби , и peer-to-peer размена. Воведните и напредните сесии се одржуваат во среда и петок.

НАСТАВНИ ПРОГРАМА НА УСТАВЕН ДЕН И ОСНОВНИ ДОКУМЕНТИ

Бил за права Институтот Едукатор Хаб

Иако Бил на Правата не беа вклучени во првичниот Устав, тоа е можеби најпознатиот елемент денес. Вклучувајќи ги набројаните граѓански права и често предмет на правен спор, првите десет амандмани на Уставот на САД се достојни за внимателно проучување и разбирање. Нурнете во примарни извори, планови за лекции и курсеви за професионален развој фокусирани наБил за права.

Водич за Аненберг за Уставот на Соединетите Американски Држави

Богат извор за учење и учење за Уставот, овој водич од училницата на Аненберг вклучува планови за часови, важни случаи на Врховниот суд, игри, книги, материјали, видеа и многу повеќе. Сакате да научите за одредена тема? Задолжително проверете го Учењето на Уставот, во кое ќе најдете видеа, материјали и временски рокови кои го покриваат влијанието на Магна Карта врз Уставот, поделбата на власта, историските случаи и повеќе.

Центар за граѓанско образование Планови за часови за Ден на Уставот

Пронајдете план за лекција за Ден на Уставот за секое одделение од градинка до 12, покривајќи клучни прашања како „Како треба да избираме луѓе за позиции на Власт?“ и „Што е демократија?“ Игрите и приказните помагаат да се вклучат учениците во оваа најважна лекција по граѓански науки.

Устав: Контра револуција или национален спас?

Ова е фасцинантно , длабинската интерактивна лекција за Уставот ќе го оживее документот стар над 200 години во вашата училница. Студентите ќе ги истражуваат прашањата околу создавањето и усвојувањето на оваа нова форма на влада, а потоа ќе се расправаат за или против ратификација - исто како што тоа го правеа политичарите од тоа време. Обезбедени се одлични упатства чекор-по-чекор за подготовка, спроведување и евалуација на работата на учениците.

Наставна програма iCivics Constitution

Од шампионите за непартиско граѓанско образование, оваа програма за средно и средно училиште посветена на Уставот обезбедува планови за часови, игри и водени основно -испрашување на изворот. Одлично место за започнување на планирањето на часовите по Уставот.

Устав за деца

Никогаш не е рано да се учи Уставот. Но, учењето на оваа комплицирана историско-политичко-општествена тема за младите може да биде предизвик. Уставот за деца се издигнува на него, нудејќи уставни основи за децата К-3.

Исто така види: Натпревар за Ча-Чинг, паметни деца за пари!

Уставот во училницата

Истражете сè што е потребно за предавање на Уставот, од Интерактивниот Устав до проучување на плановите за настава преку Интернет. Вебинари, работилници и семинари за професионален развој им овозможуваат на едукаторите да ги заострат своите вештини за предавање на Уставот

Национален уставен центар Образовни ресурси за училницата

Едношалтерски систем за Уставот- поврзаните наставни ресурси, ресурсите на Националниот уставен центар вклучуваат интерактивна конституција, едукативни видеа, планови за часови, историски документи и многу повеќе. Проверете ги практичните уметнички и занаетчиски активности, совршени за помладите ученици. За напредните студенти, нурнете длабоко во документите и аргументите што влијаеле на основачите во „The Drafting Table“. Подкасти, видеа од Градското собрание иобјавите на блогот ги повикуваат учесниците да размислат за најсовремените уставни гледишта и контроверзи.

NewseumED: Училница за Уставот 2

Оваа збирка на модули за професионален развој се фокусира на верските слободи, особено како тие се однесуваат на државните училишта. Потребна е бесплатна регистрација.

Одбележување на Денот на Уставот

Од Националниот архив доаѓа оваа ризница со ресурси за едукатори за одбележување на Денот на Уставот (и подучување на Уставот во секое време од годината) . Активностите и програмите вклучуваат истражување на примарни извори, онлајн или печатена работилница за Уставот, Уставна конвенција, учење на далечина и е-книги. Бонус за наставниците: бесплатен ПД.

Соединетите Американски Држави Капитолско историско општество Ресурси за Денот на Уставот на Уставот за едукатори и студенти

ВИДЕА И ПОДКАСТИ ЗА ДЕН НА УСТАВУВАЊЕ

Civic 101 Constitution Podcast

Погодно поделен на 9 клипови и со целосен транскрипт, овој подкаст навлегува во понекогаш спорниот процес преку кој е замислен и развиен нашиот Устав. Вклучува графички организатор на Google Doc што може да се копира за учениците да можат да прават белешки додека слушаат.

Уставно толкување и засилување; Врховниот суд: Преглед на американската влада

Еден од најпромислените аспекти на Уставот е неговата флексибилност и акцент на општите принципинаместо конкретни директиви. Знаејќи дека иднината не може да се знае, рамковните мудро дозволија простор за толкување. Но, оваа флексибилност води и до судски и политички спорови за тоа како да се толкуваат одредени делови од Уставот. Во ова привлечно видео, истражете ја разликата помеѓу строгото и лабавото уставно толкување.

Crash Course US History: The U.S., the Articles and Federalism

Урнебесно и брзо- со темпо, видеото на Џон Грин за Уставот на САД е сепак преполно со важни факти и детали и би послужило како одлична превртена задача во училницата. Плус, на децата ќе им се допадне да го гледаат!

ИГРИ И ИНТЕРАКТИВИ ДЕН НА УСТАВУВАЊЕ

iCivics Constitution Games

Зошто да не се забавувате додека учите историја? Четиринаесет интересни онлајн игри покриваат теми како што се гласањето, трите гранки на власта, уставните права, како се донесуваат законите и многу повеќе.

Градење нација

тоа е лесно од нашата модерна гледна точка да ги критикуваме одлуките на основачите. Но, за вистински да разберете колку е тешка нивната задача, обидете се да изградите своја земја - и да напишете свој устав.

Исто така види: Што е Unity Learn и како функционира? Совети & засилувач; Трикови

Интерактивен устав на Националниот уставен центар

Прецизната формулација на Уставот е многу важен за неговото толкување. Со интерактивниот устав, студентите можат да се научат накритични детали, почнувајќи од Преамбулата и продолжувајќи со секој член и амандман. Секој дел вклучува општоприфатени и дискутабилни толкувања, подкасти и видеа.

Основачки документи на Америка

Прочитајте препис на Уставот и неговите амандмани, погледнете ги скенираните оригинални документи , запознајте ги изготвувачите и разгледајте ги фасцинантните факти за Уставот - вклучително и грешки и недоследности. Сакате да бидете дел од историјата? Потпишете го вашиот Џон Хенкок дигитално и видете како изгледа покрај оригиналните потписи. Користете го ова дигитално потпишување како отскочна штица за поширока дискусија во училницата за тоа зошто или зошто да не се потпише, природата на политичкиот компромис и современите прашања. Забавен факт: Џон Хенкок не го потпиша Уставот.

► Најдобри изборни сајтови и апликации за образование

► Најдобри бесплатни лекции и активности за Денот на благодарноста

► Најдобар бесплатен ден на домородните народи Лекции и активности

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.