Што е Канмиго? Алатката за учење GPT-4 објаснета од Сал Кан

Greg Peters 01-08-2023
Greg Peters

Кан Академијата го лансира Khanmigo, водич за учење напојуван од GPT-4, за да избере едукатори и студенти.

За разлика од ChatGPT, Khanmigo нема да врши училишна работа за учениците, туку наместо тоа ќе дејствува како учител и водич да им помогне да учат, вели Сал Кан, основач на непрофитниот ресурс за учење Кан академија.

GPT-4 е наследник на GPT-3.5, кој ја напојува бесплатната верзија на ChatGPT. Развивачот OpenAI на ChatGPT, го објави GPT-4 на 14 март и го направи достапен за платени претплатници на ChatGPT. Истиот ден, Академијата Кан го лансираше својот водич за учење Канмиго со GPT-4.

Иако во моментов Khanmigo е достапен само за одредени едукатори и студенти, Кан се надева дека ќе го тестира и процени во наредните месеци, и ако се оди добро, ќе ја прошири неговата достапност.

Во меѓувреме, еве што треба да знаете за Канмиго.

Исто така види: Што е превртена училница?

Како Кан академијата и отворената вештачка интелигенција ги здружија силите за Канмиго?

OpenAI контактираше со Академијата Кан минатото лето, многу пред ChatGPT да стане познато име.

Исто така види: Genius Hour: 3 стратегии за негово вклучување во вашиот клас

„На почетокот бев скептичен затоа што ми беше познат GPT-3, што мислев дека е кул, но не мислев дека тоа е нешто што можеме веднаш да го искористиме во Кан академијата“, вели Кан. „Но, неколку недели подоцна, кога го видовме демото на GPT-4, бевме како: „О, ова е голема работа“.

Додека GPT-4 сè уште страдаше од некои од „халуцинации“ што ги можат големите јазични моделигенерира, имаше значително помалку од овие. Исто така беше драматично поцврсто. „Можеше да прави работи што пред тоа изгледаа како научна фантастика, како да вози нијансиран разговор“, вели Кан. „Всушност мислам дека 4, ако е точно побарано, се чувствува како да го положи Туринг тестот . Навистина се чувствува како грижлив човек од другата страна“.

Како Khanmigo се разликува од ChatGPT?

Бесплатната верзија на ChatGPT се напојува со GPT-3.5. За образовни цели, Khanmigo напојуван со GPT-4 може да води многу пософистицирани разговори, служејќи како поживописен учител за студентите.

„GPT-3.5 навистина не може да води разговор“, вели Кан. „Ако студентот рече: „Еј, кажи ми го одговорот“ со GPT-3.5, дури и ако му кажеш да не го каже одговорот, тој сепак ќе го даде одговорот.

Канмиго наместо тоа ќе му помогне на ученикот сам да го најде одговорот со тоа што ќе го праша ученикот како стигнал до тоа решение и можеби ќе укаже како можеби излегол од колосек во математичко прашање.

„Она што можеме да го направиме 4 е нешто како „Добар обид. Изгледа дека можеби сте згрешиле кога ги распределиле тие два негатива, зошто не го повторите?' Или, „Можете ли да помогнете да го објасните вашето размислување, бидејќи мислам дека можеби сте згрешиле?“

Фактичките халуцинации и математичките грешки се многу поретки со верзијата Канмигона технологијата исто така. Овие сè уште се случуваат, но се ретки, вели Кан.

Кои се некои прашања за Канмиго што оди напред?

Khanmigo може да се користи за да им помогне на учениците како виртуелен учител и како дебатен партнер. Наставниците исто така можат да пристапат до него за да генерираат планови за часови и да помогнат со други административни задачи.

Дел од целта за неговото пилотско лансирање ќе биде да се одреди каква ќе биде побарувачката за учител и начинот на кој едукаторите и студентите го користат, вели Кан. Тие исто така сакаат да видат какви потенцијални проблеми може да произлезат од технологијата. „Се чувствуваме како да има толку многу вредност овде за воспитувачите и за студентите, и едноставно не сакаме да се случуваат лоши работи што ги нарушуваат луѓето од сите позитивни работи. Затоа, ние сме многу внимателни“, вели тој.

Трошоците се уште еден фактор што тимот на Академијата Кан ќе го проучува. Овие алатки за вештачка интелигенција бараат огромна количина на компјутерска моќ, која може да биде скапа за генерирање, но трошоците постојано се намалуваат и Кан се надева дека овој тренд ќе продолжи.

Како може едукаторите да се пријават за пилот групата

Едукаторите заинтересирани да го користат Khanmigo со своите ученици можат да се пријават за да се приклучат на листата на чекање . Програмата е достапна и за училишните области кои учествуваат во Области на академијата Кан .

  • Сал Кан: ChatGPT и друга технологија за вештачка интелигенција ја најавуваат „Новата епоха“
  • Како да се спречи ChatGPTМамење

За да ги споделите вашите повратни информации и идеи за оваа статија, размислете да се придружите на нашата Tech & Учење онлајн заедница .

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.