Што е превртена училница?

Greg Peters 11-08-2023
Greg Peters

Превртената училница користи образовна стратегија наречена превртено учење што дава приоритет на интеракцијата на воспитувачот и ученикот и практичната пракса за време на часовите. Пристапот во превртена училница се користи од едукаторите во К-12 и повисоко ед, и привлече зголемен интерес од пандемијата, бидејќи многу наставници станаа поупатени во технологијата и спремни да експериментираат со нетрадиционални форми на настава и учење.

Што е превртена училница?

Превртената училница ја „превртува“ традиционалната училница со тоа што ги тера учениците да гледаат видео-предавања или да спроведуваат читања пред часот. Потоа учениците се вклучуваат во она што традиционално може да се смета за домашна задача за време на часовите кога воспитувачот може активно да им помогне.

На пример, на час за пишување во превртена училница, инструкторот може да сподели видео предавање за тоа како да се воведе теза во воведниот пасус. За време на часот, студентите ќе вежбаат да пишуваат воведни параграфи. Оваа стратегија им овозможува на едукаторите во превртената училница да му дадат на секој ученик повеќе индивидуализирано време додека учат да ја применуваат дадената лекција подлабоко. Исто така, им дава време на студентите да ги вежбаат вештините поврзани со лекцијата.

Дополнителен бонус на пристапот со превртена училница е тоа што имањето банка од видео предавања или други ресурси за час може да биде корисно за студентите да ги посетуваат повторно доколку е потребно.

Кои предмети и нивоа користат превртеноУчилница?

Пристапот на превртена училница може да се примени низ темата од музика до наука и сè што е измеѓу. Стратегијата се користи со студенти од К-12, студенти и со оние кои добиваат напредни дипломи.

Во 2015 година, Медицинскиот факултет Харвард започна нова наставна програма која користеше педагогија во превртена училница. Промената беше инспирирана од внатрешно истражување кое го споредуваше заедничкото учење засновано на случаи со традиционалната наставна програма за учење заснована на проблеми. Двете групи имаа сличен ефект во целина, но студентите кои учеа засновани на случаи кои претходно се мачеа академски беа подобри од нивните колеги базирани на проблеми.

Што велат истражувањата за превртеното учење?

За студија објавена во Review of Educational Research во 2021 година, истражувачите испитуваа 317 висококвалитетни студии со комбинирана големина на примерок од 51.437 студенти во кои превртените училници беа споредени на традиционалните предавања подучени од истите инструктори. Овие истражувачи открија предности за превртените училници наспроти оние што користат традиционални предавања во однос на академиците, интерперсоналните резултати и задоволството на студентите. Најголемо подобрување беше во професионалните академски вештини на студентите (способноста да зборуваат јазик на час по јазик, код на час за кодирање итн.). Учениците во хибридни превртени училници во кои некоилекциите беа превртени, а другите се предаваа на потрадиционален начин со тенденција да ги надминат и традиционалните училници и целосно превртените училници.

Како можам да дознаам повеќе за превртеното учење?

Глобална иницијатива за превртено учење

Ко-основана од Џон Бергман, професор по природни науки во средно училиште и пионер на превртените училници, кој има напишано повеќе од 13 книги на оваа тема , оваа страница нуди широк опсег на ресурси за оние кои се заинтересирани да дознаат повеќе за превртените училници. Веб-страницата исто така нуди онлајн курсеви за сертификати за учење со превртување за едукатори кои работат и во К-12 и во повисоко издание.

Исто така види: Што е метаверзитет? Што треба да знаете

Превртена мрежа за учење

Исто така види: Враќање: Изградете го вашето диво јас

Оваа мрежа на превртени едукатори нуди бесплатни ресурси за превртените училници, вклучувајќи видеа и подкасти. Исто така, им дава можност на едукаторите да се поврзат и да споделуваат стратегии за превртена училница на посветен канал на Slack и група на Фејсбук.

Техника & засилувач; Learning’s Flipped Resources

Tech & Учењето опширно ги опфати превртените училници. Еве неколку приказни на темата:

  • Најпопуларни технички алатки за превртена училница
  • Како да стартувате превртена училница
  • Ново истражување: Превртените училници ги подобруваат академските студенти и задоволството
  • Превртените виртуелни училници за поголемо влијание

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.