Што е Ментиметар и како може да се користи за настава?

Greg Peters 06-06-2023
Greg Peters

Ментиметар е корисна дигитална алатка заснована на презентации која им овозможува на едукаторите максимално да ги искористат неговите функции за настава, вклучувајќи квизови, анкети и облаци со зборови. Ако веќе користите алатки за презентација на часовите, можеби на паметна табла или екран, ова е навистина моќна верзија на она што може да ви помогне на часот.

Идејата овде е да се направи создавање на целина класни, групни или индивидуални квизови и многу повеќе, сите се многу лесни за креирање и користење. Како таков, можете да бидете поефикасни со вашето време како едукатор додека учениците можат лесно да се вклучат во целиот материјал што го нудите.

Ова не треба да се меша со алатките фокусирани на квиз, како што е Квизлет или Kahoot !, кои не нудат многу повеќе. Во случајот на Ментиметар, имате и корисни анкети -- идеални за оценување на учењето во часовите -- и облаци со зборови кои се супер корисни за работа како група.

Сè е многу лесно за користење, така што ова победи Одвојте време со обуката, бидејќи можете веднаш да започнете како наставник и учениците интуитивно ќе ги соберат интеракциите.

Корисни повратни информации и алатки за тренд се исто така достапни за да се покаже напредокот на учениците и класот со текот на времето. Ова додава поголема длабочина на алатката, зголемувајќи ја нејзината употреба и потенцијал, во зависност од тоа колку креативни сакате да станете.

Па, дали е ова за вашата училница? Прочитајте за да најдете се што треба да знаетеМентиметар.

  • Што е квизлет и како можам да предавам со него?
  • Најдобри алатки за наставници

Што е Ментиметар?

Ментиметар е алатка за презентација која е дизајнирана да работи дигитално, во живо. Изграден е и за употреба во училницата и за далечинско образование.

За разлика од презентацијата на PowerPoint или Slides, оваа алатка им овозможува на наставниците да комуницираат со учениците во реално време, да прават анкета, да презентираат квиз и повеќе. Поентата е дека ова треба да биде попривлечно за учениците за да им помогне да учат, дури и кога не се на часот.

Ментиметарот е дизајниран за употреба надвор од училницата, и во бизнисот. така што има многу поддршка, што ја прави оваа многу добро направена платформа која постојано добива ажурирања од сите нејзини различни корисници.

Оваа алатка може да се користи преку веб-прелистувач, што го прави лесен пристапот од речиси секој уред . Посебните апликации, исто така, помагаат да им се олесни на учениците да ги користат на сопствените паметни телефони и таблети каде и да се.

Како функционира Ментиметар?

Ментиметар бара од вас да се регистрирате за да започнете со користење Услугата. Ова може да се направи лесно со најавување на Google или Facebook, или адреса на е-пошта ако сакате. Потоа ви е даден избор или да продолжите како презентер или како член на публиката.

Тоа, рече, студентите можат да се приклучат на настан -- како што се нарекува -- со едноставно внесување на код што можете да го испратите преку вашата претпочитанаметод на комуникација.

Изберете една икона за да започнете да креирате презентација од почеток со воден процес. За време на ова можете да додавате настани, кои вклучуваат прашања, анкети, облаци со зборови, реакции и многу повеќе. Овде учениците имаат шанса да комуницираат за време на презентацијата.

Откако ќе заврши презентацијата, ќе се соберат податоци што може да се искористат за да се види како реагирале учениците во текот на целиот период. Повеќе ресурси може да се најдат и на веб-страницата на компанијата, вклучувајќи корисни ЧПП и видеа со упатства.

Кои се најдобрите карактеристики на Mentimeter?

Mentimeter е многу приспособлив, така што може лесно да се пристапи онлајн или преку апликацијата -- но и преку други апликации. Можно е да се интегрира Ментиметар во рамките на PowerPoint или Zoom, на пример. Така, на пример, наставниците можат да додаваат настани на веќе креирана презентација или да користат презентација на Ментиметар, делумно, на софтверска платформа што ја бара училиштето или ученикот, на пример.

Во случај на интеграција на Zoom, тоа го олеснува учењето од далечина многу. Не само што наставникот може да ја спроведе презентацијата на учениците каде и да се -- додека тие комуницираат -- туку сето тоа може да се види и слушне во живо користејќи видео разговор. Ова е идеално за нудење насоки додека одите, исто како и во физичката училница.

Не се само наставниците кои можат да креираат анкети и прашања, туку и ученицитеи тоа, во живо. Ова им овозможува на воспитувачите да ги ангажираат учениците за време на презентацијата, можеби додавајќи прашања за класот или директно за наставникот. Корисен систем за гласање за да се направи едноставен начин да се најде она што им е потребно на сите без да одзема премногу време за часови.

Зборот облак може да биде добар начин да се работи како класа за да соработуваат или да размислуваат, можеби создавајќи карактерни црти во приказна, на пример. За час по ELL или странски јазик, можно е да се постави прашање на повеќе јазици.

Фактот што сето ова нуди податоци што може да ги анализираат наставниците го прави многу моќна алатка и за употреба во живо и за идно планирање.

Колку чини Mentimeter?

Mentimeter има Бесплатна верзија, која им овозможува на наставниците да креираат неограничени презентации за неограничена публика сепак со ограничување од две прашања по слајд и вкупно до пет слајдови за квиз.

Планот Основен , од 11,99$/месечно , ви го добива горенаведениот плус неограничени прашања и можност за увоз на презентации и за извоз на податоци за резултатите во Excel.

Исто така види: Што е Brainzy и како може да се користи за настава? Совети и трикови

Одете на планот Pro , на 24,99$/месец и ќе го добиете горе, плус способноста да се создаваат тимови за соработка со други и брендирање --- тогаш сè повеќе е фокусирано на деловни корисници.

Планот Кампус , со приспособени цени, ви овозможува едно најавување , споделени шаблони и успехменаџер.

Ментиметри најдобри совети и трикови

Прво тестирајте ги вештините

Користете матрица за приоритет на акција за да најдете вештини за предавање прво, а потоа квиз за да видите како овие концепти се апсорбираат и разбираат.

Исто така види: Говорници: Технички форум Тексас 2014 година

Brainstorm

Користете ја функцијата на зборот облак за да разберете идеи за сè што работите на часот. На пример, можете да користите случајни зборови како поттикнувања за да вежбате креативно пишување.

Ученикот предводен

Учениците нека користат Ментиметар за да креираат презентации што ќе предизвикаат интеракција на часот. Потоа спин-оф повеќе презентации користејќи ги реакциите на учениците.

  • Што е Quizlet и како можам да учам со него?
  • Најдобри алатки за Наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.