Што е Stop Motion Studio и како функционира? Најдобри совети и трикови

Greg Peters 17-07-2023
Greg Peters

Stop Motion Studio е апликација која го прави претворањето на сликите во видео забавен и едукативен процес за студентите.

Дизајниран да биде лесен за користење и со основите кои се бесплатни, ова е корисна алатка која овозможува учениците да искажат идеи во видео формат. Бидејќи е базиран на апликации, може да се пристапи на лични уреди, и на часовите и на друго место.

Наставниците исто така можат да го користат Stop Motion Studio како начин за создавање привлечни видеа за стоп-акции што го едуцираат часот, од Водич за научен експеримент за преглед на математички проблем. Ова го олеснува претворањето на сликите во видеа.

Овој водич има за цел да објасни сè што треба да знаете за Stop Motion Studio за наставници и студенти.

Исто така види: Што е SMART Learning Suite? Најдобри совети и трикови
  • Топ сајтови и апликации за математика за време на учење на далечина
  • Најдобри алатки за наставници

Што е Stop Motion Studio?

Stop Motion Studio е апликација достапна за iOS и Android, која претвора колекција од слики и аудио во видеа. Супер е едноставна за употреба и, како таква, е идеална за помладите студенти - со одредена помош.

Бидејќи апликацијата работи на паметен телефон, лесно е да се користи камерата за да се привлечат свежи слики, што овозможува огромно количество креативност за учениците да си играат.

Самата апликација е корисен начин да ги научиме учениците како функционира основното уредување видео и да ги подобрат нивните ИТ вештини. Но, тоа е исто така добар начин да им се дозволи на студентите да поднесуваат проекти во кои тиеќе биде потребно време и ќе се фокусираат на креативно раскажување на приказната, а со тоа ќе добијат подлабоко учење за што и да работат.

Иако ова е многу лесно да се започне со користење веднаш, постојат посложени карактеристики кои дозволете им на оние кои уживаат да ги унапредат своите вештини за уредување видео и да се изразат уште покреативно.

Сето тоа важи и за наставниците, кои можат да имаат корист од користењето на ова како начин за поставување работа или да даваат примери на проекти од кои учениците можат да учат, а истовремено да уживаат во тоа. Сакате да поставите научен експеримент во кој ликовите од Лего го објаснуваат сето тоа? Тоа е можно со Stop Motion Studio.

Како работи Stop Motion Studio?

Stop Motion Studio е апликација што може да се преземе бесплатно на уредите со iOS или Android, и за таблети и за паметни телефони. Сè додека вашиот уред има камера и микрофон, ќе можете да ги искористите предностите на оваа алатка.

Откако ќе се инсталира, можете веднаш да започнете да создавате проект - дури и не ви треба да се регистрирате. Или гледајте веќе креирано видео како добар пример за тоа што е можно.

Stop Motion Studio користи едноставни контроли на интерфејсот за да ги натера студентите веднаш да снимаат видеа. Притиснете ја иконата за голем плус и ќе бидете однесени директно во прозорецот за снимање и уредување. Ова ја користи камерата на уредот, овозможувајќи ви да ја поправите камерата и да ја допрете иконата на блендата за да фотографирате, пред да ја преместитепредмет и повторно пукање.

Откако ќе завршите, можете веднаш да ја допрете иконата за репродукција и видеото брзо ќе се обработи и ќе почне да се репродуцира. Потоа може да бидете однесени во прозорецот за уредување во кој е можно да додавате аудио, да сечете делови, да додавате ефекти и повеќе.

Откако ќе завршите, можете да извезете и споделувате видео датотека за да се гледа на други уреди. Ова е идеално за студентите кои поднесуваат проекти до наставникот, што потоа може да се направи преку е-пошта или по избор на порталот за поднесување LMS на училиштето.

Кои се најдобрите функции на Stop Motion Studio?

Stop Motion Studio има некои одлични карактеристики, но вреди да се спомене токму сега дека повеќето бараат плаќање. Бесплатната верзија ќе ви овозможи да направите основно видео и да додадете аудио, но нема ништо друго што можете да направите надвор од тоа>

Платената верзија на Stop Motion Studio ви нуди цела низа позадини што можат веднаш да ги трансформираат субјектите што се снимаат. Увезете слики, внесете звучни ефекти и додајте филмски ефекти, сето тоа со премиум верзијата.

Имате опција да цртате на слики, овозможувајќи ви да додавате виртуелни знаци и ефекти кои можеби не се можни во едноставно поставување за фотографирање. Постои дури и опција да се користи зелена бојаекран во реалниот свет, што ви овозможува потоа да ги поставите ликовите во виртуелна средина во фазата на уредување. Можете дури и да го насликате видеото кадар по кадар за финиш со ефект на ротоскопија.

Исто така види: Што е VoiceThread за образование?

Темите се убав допир што ви овозможуваат да додавате наслови, заслуги и повеќе за да му дадете личен печат на крајот на филмот. Опциите за видео со повисок квалитет, како 4K, се исто така достапни во платената верзија.

Далечинските камери може да се користат и во премиум верзијата за да може да се користат повеќе од еден агол на камерата или камера со подобар квалитет . Ова функционира преку WiFi конекција, овозможувајќи поголем опсег и лесно користење.

Колку чини Stop Motion Studio?

Stop Motion Studio е бесплатно за преземање и употреба во најосновна форма. Ова е во ред за создавање филмови со стоп-моушн, ​​со аудио со висока дефиниција.

За сите дополнителни функции споменати погоре, ќе треба да се обратите за платената верзија , која може да биде надградена во апликацијата во секое време. Ова е еднократна исплата што ви дава пристап до сите функции засекогаш. Се наплаќа по 4,99$ и работи на iOS, Android, Chromebook, Mac, Windows и Amazon Fire. Но, ќе го купувате за еден уред или ќе плаќате повеќекратно за верзии што работат на различни платформи.

Најдобри совети и трикови Stop Motion Studio

Изградете проекти

Учениците нека презентираат проект, било да е тоа научен експеримент, историски извештај илиматематички проблем, со користење на стоп движење. Дозволете им да станат креативни, но поставете ограничувања за времето, локациите и карактерите за да се уверите дека не ги ослободува многу.

Поставете задача

Користете збир на знаци, како на пр. Лего, да се изгради видео кое ги води учениците како да работат некоја задача. Користете ја оваа година во година, со што вреди да се вложи напор за забавно и привлечно водичко видео на кое учениците може да се повикуваат повеќе пати додека работат.

Со тимување

Работете на група или класен проект со учениците кои контролираат различни ликови додека неколку ученици се грижат за делот за видео и уредување. Работете како тим, со различни улоги, за да изградите конечен резултат. Божиќно видео за родители можеби со разлика?

  • Топ страници и апликации за математика при учење на далечина
  • Најдобри алатки за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.