Дали работи Duolingo?

Greg Peters 22-10-2023
Greg Peters

Duolingo е најсимнуваната образовна апликација во светот според компанијата со седиште во Питсбург.

Исто така види: Што е Otter.AI? Совети & засилувач; Трикови

Бесплатната апликација има повеќе од 500 милиони регистрирани корисници кои можат да изберат од 100 курсеви на повеќе од 40 јазици. Додека многумина ја користат апликацијата самостојно, таа се користи и како дел од часовите по училишен јазик преку Duolingo за училишта.

Duolingo го гамификува процесот на учење и користи вештачка интелигенција за да обезбеди индивидуализирани планови за часови за корисниците. Но, колку добро всушност функционира Duolingo кога станува збор за озлогласено тешкиот процес на предавање втор јазик на адолесцент или возрасен?

Др. Синди Бланко, познат јазичен научник кој сега работи за Duolingo, помогна во истражувањето на апликацијата што сугерира дека користењето може да биде исто толку ефективно како и традиционалните јазични курсеви на колеџ.

Лора Вагнер, професорка по психологија на Државниот универзитет во Охајо која проучува како децата го стекнуваат јазикот, ја користи апликацијата лично. Иако не спровела истражување за апликацијата, која е наменета за постари деца или возрасни, таа вели дека има аспекти од неа кои се усогласени со она што го знаеме за учењето јазик и дека има доверба во истражувањето на Бланко на оваа тема. Сепак, таа додава дека има ограничувања на технологијата.

Исто така види: Производ: EasyBib.com

Дали Duolingo работи?

„Нашето истражување покажува дека шпанските и француските ученици кои го завршуваат материјалот од почетно ниво на нашите курсеви – кој опфаќанивоата А1 и А2 на меѓународниот стандард за владеење, CEFR - имаат вештини за читање и слушање споредливи со студентите на крајот од 4 семестри од универзитетските јазични курсеви“, вели Бланко преку е-пошта. „Подоцнежното истражување исто така покажува ефективно учење за средните корисници и за говорните вештини, а нашата најнова работа ја тестираше ефективноста на нашиот курс по англиски јазик за шпански јазик, со слични наоди.

Колку е ефективно Duolingo зависи делумно од тоа колку време корисникот поминува со него. „На учениците на нашите курсеви по шпански и француски им беа потребни во просек 112 часа за да имаат вештини за читање и слушање споредливи со четири универзитетски семестри во САД“, вели Бланко. „Тоа е половина од времето колку што е потребно за да се завршат четири семестри“.

Што прави добро Duolingo

Вагнер не е изненаден од оваа ефикасност бидејќи, во најдобар случај, Duolingo ги комбинира аспектите на тоа како децата и возрасните учат јазици. Децата учат преку целосно потопување во јазикот и постојани социјални интеракции. Возрасните учат повеќе преку свесно учење.

„Возрасните често всушност многу побрзо го учат јазикот на самиот почеток, веројатно затоа што можат да прават работи како читање, а вие можете да им дадете список со вокабулар и тие можат да го запаметат, и тие всушност имаат подобри спомени воопшто“, вели Вагнер.

Меѓутоа, возрасните и адолесцентите кои учат јазик го губат ова водствосо текот на времето, бидејќи овој тип на меморирање напамет можеби не е најефективниот начин за учење јазик. „Возрасните можат премногу да меморираат, и не е секогаш јасно дека тие добиваат имплицитно разбирање што всушност е основата на вистинската флуентност“, вели таа.

„Duolingo е фасцинантен бидејќи на некој начин ја разделува разликата“, вели Вагнер. „Тоа е искористување на многу работи што возрасните можат добро да ги направат, како што е читањето, бидејќи има зборови насекаде низ овие апликации. Но, постојат неколку работи кои всушност се малку како учење на јазикот во раното дете. Тоа ве фрла на средина на сè и е исто како: „Еве еден куп зборови, ќе почнеме да ги користиме.“ И тоа е многу детско искуство“.

Онаму каде што Duolingo има простор за подобрување

И покрај неговите силни страни, Duolingo не е совршен. Практиката на изговор е област во која Вагнер сугерира дека апликацијата остава нешто да се посака бидејќи може да биде крајно прости за погрешно изговорените зборови. „Не знам што се обидува да постигне, но не ми е грижа“, вели Вагнер. „Кога одам во Мексико и кажувам нешто како што му кажав на Дуолинго, тие ме гледаат и само се смеат“.

Меѓутоа, Вагнер вели дека дури и несовршеното практикување на вокабуларот е од помош бидејќи го прави учењето на апликацијата поактивно и ги натера корисниците барем да кажат приближување на зборот.

Бланко исто такапризнава дека изговорот е предизвик за Duolingo. Друга област на која апликацијата работи на подобрување е да им помогне на учениците да го совладаат секојдневниот говор.

„Еден од најтешките делови на јазикот за сите студенти, без разлика на тоа како учат, е водење разговори со отворен крај каде што треба да креираат нови реченици од нула“, вели Бланко. „Во кафуле, имате прилично добра идеја за тоа што можеби ќе слушнете или што треба да кажете, но да имате вистински, непишан разговор, како со пријател или колега, е многу потешко. Треба да имате остри вештини за слушање и да можете да формирате одговор во реално време.“

Blanco и тимот на Duolingo се оптимисти дека тоа ќе се подобри со текот на времето. „Неодамна имавме некои големи откритија во развојот на технологијата за да помогнеме во ова, особено од нашиот тим за машинско учење, и навистина сум возбуден што гледам каде можеме да ги однесеме овие нови алатки“, вели Бланко. „Во моментов ја тестираме оваа алатка за пишување со отворен тип и мислам дека има многу потенцијал да се изгради на неа.

Како наставниците можат да го користат Duolingo

Duolingo за училишта е бесплатна платформа која им овозможува на наставниците да ги запишат своите ученици во виртуелна училница за да можат да го следат нивниот напредок и да им доделуваат лекции или поени на учениците. „Некои наставници користат Duolingo и платформата Schools за бонус или дополнителна кредитна работа, или за да пополнат дополнително време за часови“, вели Бланко. „Другите го користат Duolingoнаставна програма директно во поддршка на нивната наставна програма, бидејќи иницијативата на нашите училишта обезбедува пристап до целиот вокабулар и граматика што се изучува на курсевите“.

Наставниците кои работат со понапредни ученици можат да ги користат и подкастите понудени во апликацијата што содржат вистински звучници од целиот свет.

За студентите или секое лице кое сака да научи јазик, важно е постојаноста. „Без разлика на вашата мотивација, препорачуваме да изградите дневна навика со која можете да се придржувате и да ја вклучите во вашата рутина“, вели таа. „Учете ги повеќето денови во неделата и помогнете си да одвоите време за часовите правејќи ги во исто време секој ден, можеби со утринското кафе или на патувањето“.

  • Што е Duolingo и како функционира? Совети & засилувач; Трикови
  • Што е Дуолинго математика и како може да се користи за предавање? Совети & засилувач; Трикови

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.