Преглед на YouGlish 2020 година

Greg Peters 10-06-2023
Greg Peters

YouGlish е еден од најдобрите начини за учење на изговорот на зборовите, за многу јазици, со тоа што ќе го слушнете јасно како се зборува во видеата на YouTube. Ова е бесплатна алатка до која може да пристапи секој од веб-прелистувач. Работи и за знаковен јазик.

Благодарение на јасниот распоред, платформата е многу лесна за користење и е одличен начин да им се помогне на луѓето кои учат нов јазик, како и на наставниците во училницата.

  • Најдобри кратенки за зумирање за наставници
  • Идеи и алатки за EdTech иноватори

YouGlish функционира така што ви дозволува да напишете збор или фраза. сакате да слушате како се зборува на мајчин јазик, а потоа го пребарувате YouTube за да откриете дека тој збор се изговара во избор на видеа. Ќе ве сретне точниот дел во кој се зборува зборот или фразата за да можете да ги слушнете - заедно со препис, па дури и со помош за фонетика.

Сепак, услугата нуди многу повеќе, како на пример бавно - репризи на движење и избор на јазик, дијалект и акцент. Ние му го дадовме целосниот третман за тестирање за да можете да одлучите дали ова е за вас.

YouGlish: Дизајн и распоред

Првото нешто што го правите Ќе забележите кога ќе слетате на страницата YouGlish колку е чиста и минимална. Се среќавате со лента за пребарување за внесување на зборовите или фразите што сакате да ги изговорите, заедно со паѓачките опции за јазик, акцент или дијалект по избор. Големо „Кажи!“ копче прави работите да работат.Толку е едноставно.

Десно има огласи, но бидејќи YouGlish е бесплатен и тоа е вообичаена практика на повеќето сајтови, тоа не е нешто што се истакнува. Исто така, најважно е што рекламите се ненаметливи, така што тие воопшто не влијаат на употребата.

Подолу на страницата се јазичните опции за изговор, како и опциите за навигација за јазикот на веб-локацијата. Алтернативно, можете да го користите паѓачкото мени над лентата за пребарување за да изберете кој јазик сакате да го слушате. Кога ќе го направите ова, изборот на акценти или дијалекти, исто така, ќе се промени.

YouGlish: Features

Најочигледната и најмоќната карактеристика е тој изговор алатка за пребарување на видео. Ќе се фокусираме на англискиот за референтни цели оттука натаму преку прегледот.

Откако ќе напишете фраза или збор, како што е „Моќ“, и ќе го изберете избраниот акцент, ќе ви биде претставено видео што ќе започне од местото каде што се изговара фразата или зборот. Ова е толку брзо и лесно за користење што е неверојатно што останува бесплатна услуга.

Исто така види: Слушајте без вина: аудиокнигите нудат слично разбирање како читањето

Исто така, имате транскрипт под видеото или можете да го имате на екранот како преводи. Скролувајте надолу малку подалеку и ќе го имате фонетскиот водич кој помага при изговорот и нуди алтернативни зборови, кои, кога се изговараат, помагаат подобро да се сфати како функционира изговорот.

Прозорецот околу видеото нуди повеќе функции како на пр. контроли на брзината на репродукцијаза побавно или побрзо играње. Можете да го затемните остатокот од страницата за поголема фокусирана јасност со избор на икона. Или можете да изберете приказот на мали сликички да ги прикажува сите други видеа во списокот за да можете да изберете нешто што можеби сметате дека е посоодветно и покорисно.

Постојат копчиња за прескокнување на видеото напред и назад, вклучително и особено корисно прескокнување пет секунди наназад, што ви овозможува лесно да го повторувате зборот или фразата.

Покрај горниот дел е опцијата „Последно барање“ што ви овозможува да се вратите на најновиот збор или фраза за кои сте пребарувале. „Дневни лекции“ може да ви се испратат преку е-пошта со кратки видеа. Можете исто така да „Регистрирај се“ или „Најави се“ за поперсонализирано искуство или „Поднеси“ ако имате специфичен збор, фраза или тема што сакате да ја покрие YouGlish. Конечно, постои опција „Виџет“ за програмерите да го вградат YouGlish на веб-локации.

YouGlish работи со следниве јазици: арапски, кинески, холандски, англиски, француски, германски, италијански, јапонски, корејски, португалски, Руски, шпански, турски и знаковен јазик.

Исто така види: Што е Storia School Edition и како може да се користи за настава? Совети и трикови

YouGlish: Перформанси

Со оглед на тоа што YouTube има повеќе од 720.000 видеа што дневно се прикачуваат на него, многу е импресивно што YouGlish може да прошета низ и да најде избор на релевантни видеа за зборот што се бара - и во близина на моментално, исто така.

Способноста за усовршување по акцент е импресивна и всушност добро функционира. Додека виеможе да ги вклучи сите опции за акцент, со тоа што ќе го стеснете, ќе можете подобро да ги задоволите вашите потреби.

Копчето за прескокнување пет секунди назад е една од најкорисните функции. Ова ви овозможува да го повторувате зборот одново и одново додека не го сфатите. Тогаш не треба да си играте со тракерот за да ја наоѓате точката на временската линија одново и одново.

Тој прегледувач на видео сликички е многу корисен. Бидејќи содржината на видеото е случајна, ова ви овозможува да изберете нешто што ви одговара. На пример, наставникот можеби ќе сака да избере слика со некој што изгледа професионално за да избегне потенцијално експлицитни содржини што не одговараат на околината во училницата.

Способноста за репродукција во бавно движење е одлична, со повеќе брзини, исто така . Можете исто така да репродуцирате побрзо, но колку тоа е корисно кога се обидувате да научите нов јазик е помалку јасно.

Советите за изговор, подолу на страницата, се навистина корисни, со многу информации за да се обезбеди пошироко разбирање на зборот. Ова се однесува на фонетиката, која ви помага да запомните како најдобро се звучи зборот.

Дали треба да користам YouGlish?

Ако сакате да научите како се изговара зборот, тогаш YouGlish е идеален за вас. Лесен е за користење, бесплатен, работи за повеќе јазици и акценти и е поддржан со писмена помош за изговор.

Тешко е да се огреши бесплатната услуга и, како таква, единственото криво што можеме да го најдеме ерекламите би можеле да се сметаат за досадни - не дека ние откривме дека е така. Но, кога е бесплатно, не можете навистина да се жалите.

YouGlish е одлична алатка за оние кои учат јазик, како и за наставници кои им помагаат на учениците да го научат изговорот.

  • Најдобри кратенки за зумирање за наставници
  • Идеи и алатки за EdTech иноватори

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.