9 совети за дигитален бонтон

Greg Peters 10-06-2023
Greg Peters

Неоспорно е дека пандемијата го промени начинот на кој учиме, учиме, работиме и живееме, но кога некои луѓе се вратија на учењето лично и на нивните училишта, се чинеше дека можат да користат совет за дигитална етикета за новото, и исклучително поврзан, свет во кој сега работиме. Ова е свет во кој во кое било време можеби се среќавате или предавате лично, преку видео, телефон или нивна комбинација во исто време.

Исто така види: Преглед на производот: StudySync

Иако приспособувањето беше полесно за некои, други можеа да искористат мала помош. За тие луѓе, можеби ќе сакате да ги споделите или разговарате за овие совети со нив.

Совет за дигитален бонтон 1: Користете слушалки/слушалки

Никогаш нема време кога сте во друштво со други дека треба да слушате уред преку уредот. Намалувањето на јачината на звукот исто така не функционира. Ако не носите слушалки за уши или слушалки, може да станете невнимателни.

2: Ако морате, направете повеќе задачи

Можеби мислите дека не сте очигледен капетан кога правите нешто што не е поврзано со работата. Сепак, обично, вие сте. Ако мора да извршувате повеќе задачи на вашиот телефон, лаптоп или друг уред, известете го одговорното лице и оние со кои се среќавате и да ви дадат повратни информации дали е во ред или ако е подобро да не учествувате.

3: Знаете како да ракувате со хибрид

Додека далечинскиот управувач беше крал во првата година од пандемијата, хибридот сега е норма. Корисно е да се знаекако да го направите ова ефикасно. Научете како да ја користите камерата за пренос во живо, па дури и за снимање состаноци, лекции, разговори. Ако вашата област има приоритет на ова, постојат производи како што се WeVideo , Screencastify и Flip кои го прават ова лесно. Имањето заден канал за разговор, увид и повратни информации има многу предности. Имајте модератор за ова. Тие можат да ги предадат сите прашања или коментари на презентерот и/или учесниците по потреба.

4: Прашајте дали е во ред да се вклучите од

Без разлика дали станува збор за студент или член на персоналот кој работи длабока работа, важно е да се почитува нивното време. Иако на некои можеби нема да им пречат неочекувани прекини, други може. Најдобро е да прашате наместо само да му се појавите на некого. Ако се во ред со тоа, одлично. Ако не, известете ги кога планирате да се поврзете однапред и уверете се дека времето работи за нив. Ова е точно без разлика дали се појавувате лично или се поврзувате преку видео или телефонска конференција. Почитувајте го времето и распоредот за работа на другите, знајте како да користите дигитални календари и одредете време што е заемно погодно.

5: учтиво Календарирање

Технологијата за календари, како што е Calendly , го олеснува закажувањето. Користете календари за да координирате и резервирате состаноци и настани. Знајте како да ги читате календарите на другите за да знаете кога се слободни наместо да прашувате. Не резервирајте некого кога веќе е резервиран. Персоналот требаисто така знаат како да го споделат нивниот календар за да биде видлив за колегите. Ова може да се примени и во училишните поставки. Ослободете се од ѕвоната и научете ги учениците и вработените како да користат календар за да координираат каде одат кога.

6: Луѓе преку телефони

Кога сте во лице, бидете со лицата со кои сте и оставете ги телефоните освен ако тоа не е дел од она што групата го прави заедно. Ако мислите дека мора да го користите вашиот телефон (роднина во болница, болно дете итн.), тогаш објаснете им го ова на другите и бидете дискретни.

7: Свесно поврзување на камерата

Како да го најдеме вистинскиот баланс помеѓу Замор од зумирање и поврзувањето со вклучени камери? Одговорот е да се избере свесно. Ако се работи за тековен состанок или час, можеби ќе сакате да разговарате за нормите со учесниците. На пример, можете да признаете дека вклучувањето на камерата за секого може да биде исцрпувачки. Можеби барате да се вклучат камерите кога луѓето зборуваат. Или, камерите може да бидат вклучени во одредени типови на видео конференции, а не во други. Незборувањето за тоа може да доведе до непријатност. Наместо тоа, разговарајте. Дискутирајте. Создадете норми и дознајте што има смисла за луѓето. Организаторот на активноста треба однапред да ги сподели очекувањата, но да биде отворен ако некои луѓе имаат преференции или чувствителност.

8: Не прикачувај. Врска.

Никогаш не прикачувајте датотеки кога споделувате. Наместо тоа, споделувајте врски. Зошто? Прилозите често имаат различни проблемивклучувајќи контрола на верзијата, можност за пристап од кој било уред, отпад за складирање и многу повеќе. Дополнително, ако споменувате документ при комуникација, поврзете се до него. Можете да креирате врски користејќи различни платформи како што се Dropbox , OneDrive или Google Drive . Едноставно поставете ја вашата датотека на саканата платформа и пристапете до копија од врската. Погрижете се да ја проверите видливоста и да ја споделите датотеката со правилната публика.

Исто така види: Најдобри виртуелни теренски патувања за деца

9: Интеракција

Учењето и состаноците се поефективни кога учесниците реагираат и комуницираат наместо да седат како пасивни учесници. Ако го водите состанокот или лекцијата, поттикнете ја употребата на емотикони или рачни сигнали. Користете анкети за да добиете реакции од присутните. Создадете време за целосна и/или мала групна дискусија. Користете алатки како што се Adobe Express за луѓето да креираат и други алатки за соработка како што се Padlet или дигитална табла.

Како што се движиме кон нова нормала која го вреднува дигиталното учење, учење и работа, поважно е од кога било да се интегрира дигиталниот бонтон во нашата работа и во работата на нашите студенти. Секој од овие совети ќе биде клучен за да се осигураме дека сите ние сме што е можно поуспешни и ефективни во работата што ја работиме со нашите колеги и студенти.

  • Како да научите дигитално државјанство
  • Најдобрите бесплатни страници, лекции и активности за дигитално државјанство

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.