Што е Storybird за образование? Најдобри совети и трикови

Greg Peters 27-08-2023
Greg Peters

Storybird е дигитална платформа која им овозможува на учениците да раскажуваат приказни користејќи зборови и слики. Огромната библиотека на слики значи дека откако ќе се внесат зборовите, лесно е да се спои соодветна слика за да се создаде визуелно привлечна приказна или прво да се инспирирате од слики.

Storybird има огромна библиотека на овие создадени приказни. бидејќи работи малку како платформа за социјални медиуми. Како такво, децата може да го користат ова едноставно за читање, на кој било уред, благодарение на лесната за употреба апликација за Chrome.

Учениците можат да создаваат сликовници, приказни со долги форми или поезија. Можноста за читање и споделување приказни е бесплатна, но делот за креирање е за платените корисници, но повеќе за тоа подолу.

Прочитајте за да дознаете сè што треба да знаете за Storybird за наставници, старатели и ученици.

  • Топ страници и апликации за математика при учење на далечина
  • Најдобри алатки за наставници

Што е Storybird?

Storybird е единствена платформа за раскажување приказни која има за цел да помогне во поттикнувањето на креативноста кај учениците за оригинално пишување и создавање на професионално завршени книги со приказни. Таа е наменета за деца од различни возрасни групи: предучилишна возраст 3+, дете 6+, меѓу 9+, тинејџери 13+ и млади возрасни 16+.

Ова исто така функционира добро како платформа за читање во која јавно се споделува приказните може да се читаат и коментираат, поединец или како група или класа. Овој фонд на материјали може да биде корисен за наставниците, ноисто така и за учениците да поттикнат идеи.

Storybird користи курирање за да се увери дека содржината е соодветна и ако се забележи нешто несакано, тоа се отстранува и корисникот може да биде забранет.

Исто така види: Најдобри активности и лекции за Денот на мајката

Достапни се многу материјали за наставната програма и водичи за да им помогнат на наставниците и старателите да го извлечат максимумот од услугата за децата. Може да се примени на различни предмети надвор од англискиот јазик, како историја, наука, па дури и математика.

Како функционира Storybird?

Storybird е отворен веб-простор кој ви овозможува да се регистрирате за бесплатно да ја пробате услугата седум дена. Во овој период, можете и да креирате и да читате приказни, а потоа по истекот на времето, или плаќате или едноставно го користите ова за читање и коментирање приказни.

Достапно онлајн или директно преку екстензијата на Chrome, Storybird работи со едноставен интерфејс кој започнува со тоа што ви дозволува да го изберете типот на приказната од опциите за слика, долга форма или поезија. Ако ги изберете првите две, ќе ви биде побарано да го изберете стилот на уметничкото дело пред да изберете конкретни слики и да додадете зборови. Уметничкото дело може да ја инспирира приказната овде, или може да се користи за да се вклопи во одредена задача или идеја.

Исто така види: Заштитени твитови? 8 пораки што ги испраќате

Поезијата е малку поинаква бидејќи немате слобода да пишувате зборови, туку мора да изберете од список на плочки што се влечат и спуштаат внатре. Не толку поетски креативни, но одличен начин да ги наведете децата во песни.

Кои се најдобритеКарактеристики на Storybird?

Storybird нуди многу интуитивен интерфејс кој овозможува професионална завршница со импресивна графика. Но, поентата е дека ова може да се постигне без премногу размислување за технолошката страна на нештата, овозможувајќи фокусирање на креативноста и оригиналноста.

Обезбедените водичи се навистина корисни за предавање или за студентите да работат дома. Од водичи за тоа како да се напише известување, до пишување кука за убиец, има многу начини директно да се работи на подобрување на креативното пишување.

Изгледот на материјалите е корисен, со делот „популарен оваа недела“ за откривање нови книги, но и можност за нарачка по жанр, јазик и старосна граница. Секоја приказна има рејтинг на срцето, број на коментар и број на прегледи, сите прикажани под насловот, авторот и главната слика, кои помагаат полесно да се избере приказна.

Користејќи бесплатна сметка во училницата, наставниците се можат да креираат задачи, тогаш кога ќе дојде копијата, тие можат да коментираат и да го прегледаат секој поднесок. Целата работа е автоматски приватна, се одржува во рамките на класата, но може да се сподели повеќе јавно ако писателот ја избере таа опција.

Колку чини Storybird?

Storybird е бесплатна за читање, еднаш се регистрирате за сметка. Ако го направите ова, добивате бесплатен седумдневен пробен период на целата услуга, вклучително и можност да креирате книги за тоа време. Наставниците можат да поставуваат задачи, да коментираат и да го прегледуваат ученикотработа.

Надградете го платеното членство и ќе имате пристап до повеќе од 10.000 професионални илустрации и над 400 предизвици, плус добијте повратни информации од експерти за објавените дела и уживајте во неограничен пристап за читање.

Платеното членство се наплаќа по 8,99 УСД месечно или 59,88 УСД годишно, или има опции за план за училиште и област.

Најдобри совети и трикови на Storybird

Соработувајте за создавање

Создадете научен водич

Користете поезија за двојазични

  • Топ страници и апликации за математика за време на Далечинско учење
  • Најдобри алатки за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.