Што е Yellowdig и како може да се користи за учење?

Greg Peters 13-10-2023
Greg Peters

Yellowdig е промовиран како начин да ги натера студентите повеќе да се ангажираат во нивните курсеви, а истовремено да им помогне подобро да се информираат за она што претстои. Во суштина, тоа е социјална мрежа за студенти и наставници.

Со работа со постоечките опции за LMS, системот Yellowdig е изграден за лесно да се интегрира и за администраторите и за туторите. Тој обично е наменет за институциите на високото образование и затоа е создаден да работи со тие LMS избори.

Исто така види: Најдобри виртуелни теренски патувања за деца

Ова може да се најде во над 60 најголеми институции за учење со повеќе од 250.000 ученици кои се ангажираат на платформата, од пред запишувањето право на после дипломирање.

Може ли оваа повисока социјална мрежа да работи за вас?

Што е Yellowdig?

Yellowdig е социјална мрежа, на сорти, што се интегрира со опциите за повисоко образование за LMS за да им помогне на учениците да бидат ангажирани и информирани за нивните курсеви во текот на нивното време во училиште. Идејата е да се има сè на едно место за да се направи процесот јасен и едноставен и за учениците и за наставниците.

Алатките помагаат да се изградат и одржуваат дигитални заедници за учење. Ова може да биде доволно тешко кога сте во собата со други, така што да се има постојано дигитално место за студентите да се чувствуваат како дел, изгледа како важна понуда.

Се разбира, ова функционира и како начин да се информираат студентите. осигурувајќи се дека го знаат планот за курсот што претстои. Од суштинско значење, ова може да се прилагоди и да покаже какви било променитоа може да биде планирано или да се случи во последен момент и да ги ажурирате учениците. Исто така, нуди простор за решавање на какви било прашања од последиците од промените, помагајќи им на студентите да се поддржуваат еден со друг.

Сето ова е докажано дека го подобрува учеството, ангажираноста и задржувањето на студентите низ курсевите.

Како функционира Yellowdig?

Yellowdig е многу сличен на многу платформи за социјални медиуми кои биле пред него. Како таков, тој е препознатлив, лесен за користење и нуди многу флексибилност за да бидете креативни во дозволувајќи им на заедниците што растат овде да помогнат во обликувањето на начинот на кој се користи.

Yellowdig им дозволува на институциите да се пријават за да можат да ги споделат просторите на заедницата со релевантните групи, класови и индивидуални студенти. Бидејќи ова е систем кој е инсталиран за да се интегрира со постојниот LMS, тој автоматски ќе привлекува податоци.

Како резултат на тоа, студентите можат да проверат за да ги видат нивните планови за курсеви, како и нивните оценки. Инструкторите исто така можат да ги видат влезните оценки и резултати на едно место. Но, постои и заеднички форум, така што сè околу оценките или поставената работа може исто така да се дискутира како група или приватно. Првото е корисно бидејќи прашањето на кое одговара еден ученик може да го видат другите, што потенцијално ќе им заштеди време на инструкторите со тоа што ќе одговорат само еднаш.

Кои се најдобрите карактеристики на Yellowdig?

Yellowdig нуди многу интуитивен систем во стил на форум кој имадостапни многу функции на подлабоко ниво. Токму овој спој на едноставност и функционалност го прави идеално погоден за образование.

Учениците и инструкторите можат лесно да објавуваат коментари, прашања или одговори во просторот на заедницата. Овие може да се пребаруваат преку користење на корисни филтри врз основа на она со што е означена објавата, овозможувајќи лесна организација низ групи, часови, курсеви и друго.

Исто така види: Институтот за образование Бак објавува видеа од проектите на Gold Standard PBL

Лесен пристап до „Мои оценки“ и „Мое учество“ се корисни, бидејќи тие им овозможуваат на учениците да се навлезат и да го проверат напредокот без да се нурнат во дискусиите што се водат, доколку сакаат. Како и со социјалните мрежи, тие може да дојдат да проверат една работа, како што е оценката и на крајот да научат повеќе додека гледаат други објави - идеални за одржување на планираното.

Поединците можат директно да си испраќаат пораки меѓусебно ако им треба , правејќи корисни за соработка и комуникација наставник-ученик. Ова функционира добро со Canvas за лесна комуникација бидејќи компанијата го избра Yellowdig за партнер наместо да развива сопствена алатка.

Достапен е корисен дел „Активност“ кој прикажува што се случува , одделно од нишките на форумот под насловот на делот „Заедница“. Повторно, ова им овозможува на студентите да видат што се случува што е релевантно за нив без да потрошат премногу долго за да влезат во подетални дискусии.

Колку чини Yellowdig?

Yellowdig е комерцијална платформа којае изграден за да се интегрира со LMS на одредена институција. Како таков, таа се цени врз основа на индивидуалните потреби на таа образовна институција.

Постои опција да побарате демо за да може овој производ да се тестира пред да одлучите дали е за вас. Ова ви овозможува бесплатен пристап без трошоци за должината на претстојниот академски семинар.

Најдобрите совети и трикови на Yellowdig

Проверете ги прочитаните оценки

Објавувајте само оценки користејќи го системот Yellowdig и пријавете се со учениците за да бидете сигурни дека тие ги имаат нивните и дали добро го користат системот.

Започнете дискусија

Изградете заедницата преку создавање форуми за дискусија во кои учениците можат да чувствуваат дека имаат место да поставуваат прашања и да бидат поддржани.

Отворете разговори

Испратете порака на секој студент поединечно за да почувствуваат дека можат контактирајте со вас директно доколку е потребно, можеби со нешто што не сакаат да го споделат јавно.

  • Што е Padlet и како функционира?
  • Најдобри дигитални алатки за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.