Што е Newsela и како може да се користи за учење?

Greg Peters 16-08-2023
Greg Peters

Newsela е платформа заснована на вести, која има за цел да им помогне на учениците да ги подобрат своите вештини за описменување со содржини од реалниот свет.

Идејата е да се понуди место кое содржи курирана вести за студентите да можат безбедно да ги подобрат своите вештини за читање, а во исто време учат за реални работи.

Достапна е бесплатна верзија, а постои и опција која се плаќа која нуди повеќе функции, обезбедувајќи можност да се испроба овој тип на алатка пред да се одлучи дали вреди да се посветат на повеќе функции за студентите.

Одликувајќи се со содржина на ниво на читање и опции за следен квиз, Newsela е создадена за наставници и студенти, но дали е соодветна за вас?

Што е Newsela?

Newsela е онлајн платформа за вести која користи курирани приказни од реалниот свет за да им помогне на учениците да ги подобрат своите вештини за описменување. Бидејќи ова се мери во нивоата на читање, тоа е лесен за користење начин за наставниците да поставуваат задачи за читање за учениците со вести од реалниот свет минус загриженоста дека несоодветната содржина ќе се провлече таму.

Содржините доаѓаат секојдневно и се добиваат од добар опсег на даватели на вести, вклучувајќи ги Associated Press, PBS News Hour, Washington Post , The New York Times , Scientific American и други. Сите тие нудат англиски и шпански опции по потреба.

Сè е распоредено на пет нивоа на лексили и трае од трето одделение до дванаесетто. Додека оваможе да се сподели врз основа на способноста, ако сакате да користите филтри специфични за содржината, ќе треба да се одлучите за платената услуга - но повеќе за тоа подолу.

Сè е достапно онлајн преку веб-прелистувач, за студентите да можат да добијат на него на сопствени уреди да читаат на час, но и од дома или во движење. Опциите за квиз се одлични овде бидејќи тие може да се користат за дополнително учење дома.

Како работи Newsela?

Newsela нуди бесплатен пакет што им овозможува на наставниците да споделуваат содржини со учениците за читање. Ова е ограничено на вести и тековни настани за разлика од поажурираните контроли за содржина специфични за темата, кои доаѓаат со платената верзија.

Учениците директно може да пристапат до бесплатната верзија но платената верзија им овозможува на наставниците да поставуваат задачи за читање и да го следат напредокот. Ова располага со контролна табла за повеќе контроли, а исто така им овозможува на наставниците да работат врз основа на заедничките основни државни стандарди и стандардите за наука од следната генерација.

Во суштина, бесплатната верзија на оваа алатка е одлична дополнителна наставна алатка додека платената верзија може да игра поцентрална улога во планирањето на наставниците и предавањето на часовите.

Училиштата и областите можат да потпишат до Newsela за широки контроли и пристап преку поширока база на употреба. Потоа наставниците едноставно се најавуваат и почнуваат да го користат, а може да им доделуваат и споделуваат задачи дигитално на учениците на нивниот уред по избор. Учениците едноставно внесуваат акодот на часот за да добиете пристап до задачите и содржините поставени за нив од наставникот, што го прави многу лесен пристапот.

Кои се најдобрите функции на Newsela?

Newsela има огромен избор на функции, со повеќето достапни во платената верзија, за што ќе се зборува овде. Првенствено постои можност да се постави читање врз основа на способноста.

Корисните алатки за следење помагаат при наставата вклучуваат квизови, кои наставникот може да ги уредува за да одговараат на одредени ученици или групи. Исто така, достапни се дополнителни потсетници за пишување кои можат да поддржат поставување задачи за интегрирање на учењето и да покажат како напредуваат учениците.

Исто така види: Најдобри лекции по астрономија & засилувач; Активности

Прибелешките се корисна карактеристика што им овозможува на наставниците начин да конкретно насочете ги учениците додека го читаат материјалот. Ова е идеално за учење дома или за дополнително водство ако работите како група во класот -- особено кога на некои ученици можеби им треба поголема помош од другите.

Текстовите се корисни со нудење курирана листа на текстови и придружните задачи за да одговараат на она што би можело да се случува во тоа време. На пример, специфичен список со содржини за месецот на домородните американски наследства што може лесно да се најде, уредува и споделува по потреба.

Сосема уникатно, Newsela нуди опции за читање на шпански и англиски јазик што може да се менуваат помеѓу двете по потреба. Тоа го прави ова корисен ресурс за подучување на ELL и ESOL студенти, како и оние коиучат шпански и сакате да читате содржини од реалниот свет, проверувајќи го нивното разбирање додека одат.

Пакетите специфични за предметот се корисни и вклучуваат ELA, Social Studies, Science и SEL - сите тие се во опцијата за претплата .

Колку чини Newsela?

Newsela нуди бесплатен модел кој ви пренесува вести и актуелни настани. Одете за платената претплата и има многу повеќе опции.

Newsela Essentials ви дава пристап до ресурсите за професионално учење во Центарот за едукатори, квизови и известувања за пишување, гледање активности на учениците , и видливост на администраторот.

Одете на Производи со основна тема за најсеопфатен избор на функции, вклучувајќи го горенаведеното, плус пристап до содржина и курирање специфична тема, моќни зборови во статиите, квизови специфични за темата и потсетници за пишување, курирани збирки, компоненти на наставната програма, квизови за разбирање, наставни содржини усогласени со државни стандарди, приспособени збирки и работилници за поддршка на наставниците.

Исто така види: Што е Duolingo Max? Алатката за учење напојувана со GPT-4 објаснета од менаџерот за производи на апликацијата

Цените за претплатите на платеното ниво се достапни врз основа на понуда и се разликуваат врз основа на бројот на потребни корисници и институции.

Newsela најдобри совети и трикови

Квиз на часот

Поставете задача за читање и комбинација на квиз за часот да ги заврши дома, а потоа продолжи во класа со дискусија за да се види колку е добро учењетоапсорбира.

Навремена домашна задача

Целни поединци

Одвојте време да доделите конкретни написи на одредени поединци врз основа на нивните способности и интереси. Нека дадат повратни информации за класот како начин за промовирање на групното учење.

  • Што е Padlet и како функционира?
  • Најдобар дигитален Алатки за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.