HOTS за наставници: 25 врвни ресурси за вештини за размислување од повисок ред

Greg Peters 24-07-2023
Greg Peters

Како што вештините за размислување од повисок ред (HOTS) стануваат се повеќе признати како неопходни за учењето на учениците, наставниците исто така мора да научат како да ги вклучат овие вештини во наставната програма. Следниве написи и сајтови нудат одлични информации, идеи и поддршка за интеграција на HOTS во постојните наставни програми и сетови на вештини на учениците.

 1. 5 Правила на палецот за дизајнирање активности во училницата HOTS

  //www.slideshare.net/dkuropatwa/5-rules-of-thumb-designing-classroom-activities

  SlideShare шоу од Дарен Куропатва

 2. 5 Технолошки лекции за поттикнување размислување за повисок ред //thejournal.com/articles/2012/09/24/5-mediarich-lesson-ideas-to-encourage-higherorder-thinking.aspx

  Напис од The ​​Journal

 3. Апликации за поддршка на ревидирана таксономија на Blooms

  //www.livebinders.com/play/play?id=713727

  Интерактивна локација за ресурси од Livebinders и ѓумбир Затоа

 4. Комплексните вештини за учење на децата почнуваат да се формираат пред да одат на училиште //news.uchicago.edu/article/2013/01/23/children-s- комплексни-размислувачки-вештини-почнуваат-формирање-тие-одат-училиште

  Напис од Универзитетот во Чикаго

 5. Блог за вештини за размислување за деца

  //childrenthinkingskills .blogspot.com/p/high-order-of-thinking-skills.html

  Напис од Детските вештини за размислување

 6. Критичко и креативно размислување од таксономија на Блумс

  Напис од УчителДопрете

 7. Примери кои промовираат вештини за размислување од повисок ред

  //teaching.uncc.edu/articles-books/best-practice-articles/instructional-methods /promoting-higher-thinking

  Напис од Центарот за настава и учење на UNC C

 8. Водич за користење бесплатни апликации за поддршка на размислување од повисок ред //learninginhand.com/blog/guide-to-using-free-apps-to-support-higher-order-thinking-sk.html

  Сајт со ресурси од Learning in Hand

 9. Размислување од повисок ред

  Сајт со ресурси од Pinterest

 10. Вештини за размислување со повисок ред

  Сајт со HOTS ресурси

  Исто така види: Што е TED-Ed и како работи за образование?
 11. Активности за вештина за размислување од повисок ред

  //engagingstudents.blackgold.ca/index.php/division-iv/hotsd4/hotsd3s

  Ресурсен сајт од регионалните училишта на Црното злато

 12. Вештини за размислување повисок ред Дневни практични активности //www.goodreads.com/author_blog_posts/4945356-higher-order-thinking -skills-hots-daily-practice-activities

  Напис од GoodReads и Debra Collett

 13. Прашања за размислување од повисок ред

  Напис од Edutopia

 14. Како да изберете мобилни апликации за развој на вештини за размислување од повисок ред

  Напис од ISTE

 15. Како да се поттикне размислување со повисок ред

  //www.readwritethink.org/parent-afterschool-resources/tips-howtos/encourage-higher-order-thinking-30624.html

  Напис од ReadWriteThink

 16. Како даЗголемете го размислувањето за повисок ред

  Напис од Reading Rockets

 17. Како да го зголемите размислувањето за повисок ред

  Напис од Reading Rockets

 18. Модел за национална проценка на размислување од повисок ред //www.criticalthinking.org/pages/a-model-for-the-national-assessment-of-higher-order-thinking/591

  Напис од заедницата за критичко размислување

 19. Новата таксономија на Блумс – Развијте вештини за размислување од повисок ред со алатки за креативност //creativeeducator.tech4learning.com/v02/articles/ The_New_Blooms

  Напис од Tech4Learning

 20. Прашање за промовирање на размислување за повисок ред

  Сајт со ресурси од јавното училиште на округот Принц Џорџ

 21. Читање со разбирање и размислување од повисок ред

  //www.k12reader.com/reading-comprehension-and-higher-order-thinking-skills/

  Напис од k12reader

 22. Учење на децата да користат вештини за размислување од повисок ред

  //www.youtube.com/watch?v=UYgVTwON5Rg

  Видео од YouTube

 23. Вештини за размислување

  //www.thinkingclassroom.co.uk/ThinkingClassroom/ThinkingSkills.aspx

  A ресурсна локација од училницата за размислување на Мајк Флитам

 24. Ресурси за вештини за размислување

  Исто така види: Поттикнување на студентите да станат креатори на содржина
  Ресурсен сајт од Lessonplanet
 25. Користење технологија за промовирање на повисоко ниво Нарачајте размислување //leroycsd.org/HighSchool/HSLinksPages/ProblemSolving.htm

  Сајт со ресурси од LeRoy CentralУчилишен округ во Њујорк

Лора Тарнер предава компјутерска технологија на Колеџот за образование на државниот универзитет Блек Хилс, Јужна Дакота .

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.