Преглед на производот: LabQuest 2

Greg Peters 11-06-2023
Greg Peters

Од Керол С. Холцберг

Производ: LabQuest 2

Продавач: Vernier

Веблокација: //www.vernier.com/

Исто така види: Што е Vocaroo? Совети & засилувач; Трикови

Малопродажна цена: 329 долари, заменлива батерија LabQuest (LQ-BAT, www.vernier.com/products/accessories/lq2-bat/), 19 долари.

Ако имав по еден долар за секој пат еден продавач ми вети дека одредена софтверска или хардверска алатка ќе го зголеми успехот на учениците, би можел да се пензионирам предвреме. Сепак, некои алатки се многу корисни затоа што го прават учењето поинтересно, го намалуваат времето потребно за извршување на секојдневните задачи, обезбедуваат непосредна повратна информација и ги вклучуваат учениците во автентични задачи за решавање проблеми за да вежбаат насочени вештини. Новиот интерфејс за рачно собирање податоци на Vernier LabQuest 2 е една таква алатка. Се поврзува со преку 70 изборни сонди и сензори за поддршка на образованието STEM ( Научна технологија инженерска математика ) и мотивирање самонасочено учење.

Квалитет и ефективност

Vernier's LabQuest 2 е рачна алатка со отворен тип што може да се користи за собирање податоци од сензорот со брзина од 100.000 примероци во секунда. Помал од Nook или Kindle (иако малку пообемно), овој таблет на допир од 12 унци интегрира графички и софтвер за анализа за собирање и визуелизација на податоци во STEM предмети како што се физика, хемија, биологија, инженерство и математика. Учениците можат да го користат уредот и внатре и надвор, благодарение на режимот за прикажување во боја со висок контрастопција и LED позадинско осветлување. Нејзината литиум-јонска батерија што може да се полни, трае околу шест часа за самостојна работа пред да мора да се наполни со испорачаниот адаптер за напојување. Можете исто така да го полните LabQuest 2 кога е поврзан на USB-портата на компјутерот.

Отпорниот екран со дијагонала од 5 инчи (2,625” x 5,3”) 800 x 480 пиксели, чувствителен на допир, поддржува и ориентација на пејзаж и на портрет. Корисниците го контролираат уредот со допири со прсти и лизгање. Пакетот игла (која се чува внатре во уредот кога не се користи) овозможува попрецизно избирање, особено ако имате долги нокти. Испорачаната лента за поврзување го спречува губењето на иглата.

Со две дигитални порти, USB-порта и три аналогни порти, LabQuest 2 може да собира податоци од десетици поврзани сензори или USB флеш-уред. Уредот има и вграден микрофон, стоперица, калкулатор и GPS, плус процесор за апликации од 800 MHz за собирање податоци. Неговиот GPS може да се користи за снимање на географска должина, географска широчина и надморска височина и не зависи од поврзувањето преку Wi-Fi. Мини USB-портата ви овозможува да го поврзете уредот со Macintosh или Windows компјутер и да префрлите податоци на испорачаниот софтвер Logger Pro Lite за прегледување на компјутерот или понатамошна анализа или да го користите софтверот директно со LabQuest 2 и поврзаниот сензор. Податоците може да се прикажат и во табела и во графикон .

LabQuest 2 има и приклучоци за надворешенмикрофон и слушалки, слот за Micro SD/MMC картичка за зголемување на нејзиниот внатрешен капацитет за складирање од 200 MB, вграден во Wi-Fi 802.11 b/g/n безжичен и Bluetooth, и приклучок за DC за напојување за користење со испорачаното надворешно DC напојување адаптер/полнач за батерии.

Лесност за користење

Подготовката на LabQuest 2 за употреба не може да биде поедноставна. Отпакувајте го уредот, инсталирајте ја батеријата, користете го испорачаниот адаптер за напојување за да го полните уредот околу осум часа и тој е подготвен да собира податоци. LabQuest 2 доаѓа со пет вградени сензори за собирање податоци. Се одликува со три акцелерометри (X, Y и Z), плус сензори за температура и светлина. Може да поврзете и надворешен сензор.

За оптимални перформанси, ќе сакате да ги персонализирате стандардните поставки на LabQuest. На пример, треба да го калибрирате екранот за да се осигурате дека реагира на допирите на локациите што ги очекувате. Можете исто така да додадете печатач така што LabQuest 2 ќе отпечати копија од графикон со податоци, табела, сет на инструкции за лабораторија, лабораториски белешки или самиот екран на интерфејсот. LabQuest 2 печати на печатачи на HP користејќи Wi-Fi или USB (со испорачаниот USB-кабел). Ако имате Macintosh и инсталирана копија од Printopia на ecamm (//www.ecamm.com/mac/printopia/), уредот ќе печати на мрежен печатач што не е овозможен Wi-Fi, како што е LaserJet 4240n.

Вградениот софтвер на единицата нуди многу опции за собирање, прегледување и анализа на податоци. Зана пример, корисниците можат да изберат колку примероци ќе собере уредот во текот на колку долг интервал и колку долго треба да трае земање мостри. Слично на тоа, кога ги гледате податоците прикажани на графиконот, можете да го користите пенкалото за да влечете низ опсегот на податоци и да извршувате задачи како што се вклопувања на криви, Делта, интеграли и описна статистика (на пр. минимална, максимална, просечна и стандардна девијација). Можете исто така да собирате податоци во повеќекратни работи за споредба. Ќе биде потребно време да се истражат сите опции и да се чувствуваме удобно како да ги користите.

Креативна употреба на технологијата

LabQuest 2 интегрира Wi- Fi, поддршка за Vernier's Bluetooth WDSS (Wireless Dynamics Sensor System) и USB. Интегрира софтвер за собирање податоци, визуелизација и анализа што им овозможува на студентите да испраќаат е-пошта, да печатат и да споделуваат податоци од сензорот по потреба. Собраните податоци може да се испратат како PDF график , текстуална датотека на табела со податоци за увезување во Excel, Numbers или друга табела, или сликање на екранот за употреба во извештаи и научни списанија (види подолу) . Податоците, исто така, може да се увезат во компјутерот и да се отворат со Logger Pro Lite за понатамошна анализа.

Исто така види: Што е Nova Labs PBS и како функционира?

Апликациите инсталирани на рачниот уред вклучуваат вграден периодичен систем, стоперка, научни калкулатор, тастатура на екранот и повеќе од 100 претходно вчитани лабораториски инструкции од книгите во лабораторијата на Верние (вклучувајќи експерименти кои вклучуваат тестирање на квалитетот на водата,електрична енергија, дифузија низ мембраните, клеточно дишење, фотосинтеза, влага во почвата, нивоа на CO2 во затворен простор и многу повеќе). Упатствата за печатење на раката објаснуваат кои сензори да се користат и кои процедури да се следат.

Соодветност за употреба во училишна средина

Тековните заеднички основни државни стандарди (CCSS) се интегрираат Наука & засилувач; Технички предмети со стандарди за уметности на англиски јазик кои бараат од учениците од 6-8 одделение да го направат следново:

  • Следете прецизно процедура во повеќе чекори кога изведувате експерименти, земате мерења или изведувате технички задачи [RST.6 -8.3]
  • Интегрирајте квантитативни или технички информации изразени со зборови во текст со верзија на тие информации изразени визуелно (на пр. во дијаграм, дијаграм, модел, график или табела) [RST.6-8.7 ]

  • Споредете ги и споредете ги информациите добиени од експерименти, симулации, видео или мултимедијални извори со оние добиени од читање текст на иста тема [RST.6-8.9].

Овие стандарди повторно се појавуваат во 9-12 одделение, но од учениците се очекува да преземат поголеми одговорности бидејќи задачите стануваат посложени (RST.9-10.7).

Наставниците по биологија и хемија во средните училишта во Јавните училишта Гринфилд, Масачусетс ја користат првата генерација на Vernier LabQuest со неколку сонди и сензори и во редовните и во AP научните лаборатории. Во аквакултурата, на пример, студентитекомбинираат растенија, без'рбетници и риби во аквариуми за шишиња, а потоа го користат LabQuest со сонди за јаглерод диоксид за да ги следат промените во јаглерод диоксид, заматеност, кислород, нитрати и други супстанции. Студентите често префрлаат податоци од LabQuest на десктоп компјутер или USB флеш-уред, а потоа ги пренесуваат своите податоци во Microsoft Excel за понатамошна анализа. Еден студент користел напонска сонда за мерење на електричниот излез на бактериите во средина на вливот.

Учениците по хемија на Гринфилд ги користат LabQuest со Vernier's SpectroVis Plus сонди за да соберат податоци за создавање стандардна крива. Во еден експеримент, студентите ја мерат концентрацијата на протеини во млекото и другите високопротеински пијалоци. Во друг експеримент, тие ја следат стапката на ензимска реакција под различни услови, како што се pH или температура, врз основа на промена на бојата. Тие исто така користат температурни сонди и во лабораториски и во независни научни проекти за да ги следат промените во температурата со текот на времето. На час за одржлива енергија, учениците го набљудуваат емисиониот спектар на различни извори на светлина, како што се флуоресцентни и блескаво светилки, користејќи го додатокот SpectroVis оптички влакна Верние за да го претворат спектрофотометарот SpectroVis Plus во емисии. спектрометар.

LabQuest 2 може да помогне со сето ова и многу повеќе без дополнителни трошоци. На пример, додека интерфејсот од првата генерација доаѓа со неколку порти(вклучувајќи два дигитални, четири аналогни, еден USB, слот за SD/MMC картичка), неговиот апликациски процесор од 416 MHz е околу половина побрз од процесорот ARMv7 од 800 MHz што се испорачува со LabQuest 2. Слично на тоа, првата генерација LabQuest има само екран на допир во боја од 320 x 240 пиксели, само 40 MB RAM за складирање и нема можности за Bluetooth и Wi-Fi. LabQuest 2, од друга страна, може да се пофали со 200 MB RAM и речиси двојно поголема резолуција на екранот. LabQuest 2, исто така, има поддршка за Vernier's Connected Science System што им овозможува на корисниците да споделуваат податоци користејќи го вградениот софтвер за споделување податоци со поврзување на рачниот уред со кој било уред (вклучувајќи iOS и Android) со компатибилен веб-прелистувач.

ЦЕЛОШНА ОЦЕНКА

Vernier's LabQuest 2 може да изгради интерес за науката, да ги оживее експериментите и да го продлабочи разбирањето на сложените концепти. Достапната рачна алатка поддржува учење насочено кон студентите, учење базирано на испитување, собирање податоци од висока класа и критичка анализа бидејќи новите научници користат вистински алатки за да спроведат истражувања во реално време на природните феномени. Доаѓа со 100 подготвени лаборатории (комплетни со инструкции), овозможувајќи им на наставниците да го максимизираат времето на наставата преку интегрирање на ангажирани активности за проширување кои се во корелација со целната наставна програма. Конечно, доаѓа со 5-годишна гаранција (само една година на батеријата), врзување за пенкало, долготрајна батерија на полнење, Wi-Fiза поврзување, можности за печатење и многу повеќе.

Три причини зошто севкупните карактеристики, функционалноста и образовната вредност на овој производ го прават добра вредност за училиштата

  1. Компатибилен со над 70 сензори и сонди за собирање податоци во реално време (на кратки или долги временски периоди) и анализа
  2. Вграден софтвер за графика и анализа за визуелизација и разбирање на сложените податоци
  3. Работи самостојно (со вграден Wi-Fi за поедноставување на споделувањето и печатењето податоци) или со компјутер

За авторот: Carol S Холцберг, д-р, [email protected] (Шутсбери, Масачусетс) е специјалист за образовна технологија и антрополог кој пишува за неколку публикации и работи како Окружен технолошки координатор за јавните училишта Гринфилд (Гринфилд, Масачусетс). Таа предава во програмата за лиценцирање на Колаборатив за образовни услуги (Нортемптон, м-р) и на Факултетот за образование на Универзитетот Капела. Како искусен онлајн инструктор, дизајнер на курсеви и програмски директор, Керол е одговорна за развивање и нудење програми за обука и поддршка за факултетот и персоналот за технологија за настава и учење. Испратете коментари или прашања преку е-пошта на: [email protected].

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.