Genius Hour: 3 стратегии за негово вклучување во вашиот клас

Greg Peters 27-07-2023
Greg Peters

Генијалниот час, наречен и страствен проект или 20 проценти време, е образовна стратегија изградена околу учењето насочено од учениците.

Стратегијата најпрво беше инспирирана од практиката во Google во која компанијата им дозволуваше на вработените да трошат 20 отсто од својата работна недела на страсни проекти. Во образованието, наставниците кои користат генијални часови ги поттикнуваат учениците да посветуваат време неделно, по час или по мандат, на проекти засновани на нивните интереси.

Исто така види: Компјутерска надеж

Поборниците на оваа практика велат дека таа ги ангажира учениците дозволувајќи им да ги внесат своите страсти во училницата. Еве неколку совети за спроведување на гениј час во вашата училница.

Исто така види: 5 најдобри алатки за управување со мобилни уреди за образование 2020 година

1. Запомнете дека Genius Hour е флексибилен

И покрај тоа што го подразбираат термините „час на гениј“ и „20 проценти време“, наставниците можат и треба да го најдат форматот на гениј час кој најдобро функционира за нив и нивните ученици, вели Џон Спенсер, вонреден професор по образование на Универзитетот Џорџ Фокс и поранешен учител во средно училиште. „Ако сте самостоен наставник, кој ги предава сите предмети на една група ученици, можеби ќе имате дозвола да посветите цел дел од времето, да речеме половина ден во петок, на Часот на генијот“, вели Спенсер. Другите наставници може да имаат пократки делови од време секој ден што можат да го посветат на генијални часовни проекти и тоа функционира исто така, вели Спенсер.

Вики Дејвис , директор за наставна технологија на Шервуд христијанската академија, ја најдетехнолошките студенти имаат тенденција да губат интерес за генијални часовни проекти ако поминуваат премногу време работејќи на нив. За да се заштити од ова, таа ги тера учениците да посветат време на нивните генијални проекти во последните три недели од часот. Овие кратки и суперфокусирани проекти се многу ефикасни мотиватори за студентите, вели Дејвис.

2. Не е исто како и учење базирано на проекти

Генијалниот часовен проект не треба да се меша со традиционалното учење базирано на проекти, вели Спенсер, иако е обожавател на двете педагошки практики. „Често во редовното учење базирано на проекти, имате студенти кои прават проект што е на тема што тие исто така ја откриваат за прв пат“, вели тој. „Но, со Genius Hour, тие го имаат тоа претходно знаење. Така, тие се способни да навлезат навистина длабоко со проектот затоа што наместо да ја направите темата интересна, вие ги искористувате нивните интереси.“

Бидејќи проектите се изградени врз постоечкиот интерес на учениците, учењето има тенденција да истражувајте подлабоко и бидете поавтентични, плус студентите ги усовршуваат клучните вештини додека работат на овие проекти. „Тие ги развиваат сите тие критични, меки вештини“, вели Спенсер. „Тие учат како да комуницираат, учат како да бидат поотпорни, продолжуваат да работат на тоа, дури и кога наидуваат на предизвици и грешки“.

3. На студентите сè уште им треба водство

Иако генијалниот час е насочен од студентите и изграден на ученицитестрасти, тоа не е бесплатно за сите. Дејвис проценува дека ја поминува првата од трите недели посветени на генијалниот проект работејќи со студентите за да ги дотераат нивните напори. Бидејќи таа предава дигитална технологија за 9-то одделение, проектите треба да бидат базирани на технологија и специфични.

„Тајната во еден генијален проект е да се осигурате дека имате навистина јасен проект што може да се направи во толку време колку што имате“, вели таа. „Треба да биде добро прилагодено за студентот и секој треба јасно да разбере што ќе се постигне“.

Таа исто така ги потсетува учениците да изберат тема за која се страстни. „Секогаш им велам на моите студенти, ако им е досадно, тоа е нивна вина“, вели Дејвис.

Минатите студентски проекти вклучуваа правење, уредување и објавување видео за јавање на YouTube, дизајнирање апликација за дигитално државјанство и програмирање детални симулации од Втората светска војна користејќи Fornite Creative. „Сакаме да работиме додека не најдеме тема за која тие навистина се заинтересирани и нешто на што ќе се гордеат, за што можат да зборуваат на интервјуа за стипендии, па дури и на интервјуа за работа“, вели таа. „Кога сè што прават на училиште е напишано, тие никогаш не можат да напишат сопствено сценарио или да излезат со свои идеи или да се вклучат во нешто што тие го измислиле, мислам дека тоа е проблем. Децата треба да имаат причина да доаѓаат на училиште и да ги следат своите лични страсти иинтересите им ја даваат таа причина“.

  • Најдобри локации за генијален час/проект за страст
  • Како учењето засновано на проекти може да го зголеми ангажманот на учениците

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.