Основни технолошки алатки за различни потреби за учење

Greg Peters 20-06-2023
Greg Peters

од EZine на едукаторите

Денешните студенти презентираат растечка разновидност на потреби за учење во области како што се јазик, стилови на учење, позадина, попреченост, технолошки вештини, мотивација, ангажираност и пристап . Со оглед на тоа што училиштата се сè повеќе одговорни за да покажат дека сите ученици учат, секој ученик мора да има пристап до наставната програма на начин што одговара на неговото/нејзиното учење. Подобрувањата создадени за да им помогнат на една група ученици може на крајот да им користат на другите во училницата. Добар пример за ова е употребата на системи за засилување на звукот кои се ставени во училниците за да им помогнат на учениците со губење на слухот. Резултатот беше дека сите ученици, особено оние со нарушување на дефицитот на внимание и оние за кои аудиото е сила во стилот на учење, исто така имаат корист од модификацијата. Многу од алатките достапни денес можат да ги подобрат способностите за учење на сите ученици во сите опсези на спектарот на учење.

Универзален дизајн за учење

Исто така види: Што е TalkingPoints и како функционира за образование?

Универзален дизајн за учење или UDL, всушност дојде од архитектонски измени за да се обезбеди пристапност до физичката средина, како што се рампи изградени за инвалидски колички и пешаци. Застапниците за попреченост ги охрабрија дизајнерите на веб-страници да размислат за пристапноста и неколку организации нудат упатства за пристапност и алатки за валидација на веб-страници за да им помогнат на веб-дизајнерите да ја постигнат оваа цел. КАСТ, или наЦентарот за пристап до специјални технологии (www.cast.org) беше вклучен во процесот на веб-пристапност и сега поттикна слични можности за пристапност во средини за учење. CAST го дефинира UDL како обезбедување повеќекратни средства за претставување, изразување и ангажирање со користење на флексибилност во методите што наставниците ги користат за спроведување на наставата и обезбедување алтернативни можности за учениците да покажат што знаат и што умеат.

Тоа значи користење на отворен пристап кога дизајнираме образовни средини за да го задоволат целиот опсег на ученици, одејќи заедно со концептот во диференцираната настава дека „една големина не одговара на сите“. Универзалниот дизајн за учење е дисциплина која се појавува заснована на примена на напредокот во теоријата на учење, наставниот дизајн, образовната технологија и помошната технологија. (Edyburn, 2005) Зголемената распространетост на компјутерите и алатките за помошна технологија во училиштата дава можност за UDL да достигне подалеку од одредена целна група на ученици.

Зголемување на достапноста на достапна содржина

Технологијата сè повеќе нуди растечки опсег на дигитални ресурси кои можат да обезбедат содржина во училница со различни ученици на многу начини. Дигитализираниот текст овозможува пристап до многу поширока публика отколку што беше можно претходно, особено ако се обезбедени помошни алатки. Учениците можат полесно да манипулираат со текстотчитање со менување на фонтови, големини, контраст, бои, итн. Читачите на текстуален говор можат да го претворат текстот во говор, а софтверот може да означува зборови и реченици додека читателот напредува со соодветна брзина и да нуди помош во вокабуларот кога е потребно. Мултимедијалните содржини како аудио датотеки, е-книги, слики, видео и интерактивни програми им нудат на наставниците широк опсег на опции за подобрување на нивната содржина за учениците од сите стилови.

Основни алатки за работната површина

Соодветните компјутерски алатки прават голема разлика во способноста на ученикот за учење. Сите одделенија за образовна технологија треба внимателно да ги проценат своите компјутери за да се осигураат дека постојат опции за:

  • Алатки за пристапност на компјутерскиот систем: говор, фонт, опции за тастатура и глувче, визуелни слики за звуци
  • Алатки за писменост : речник, речник и алатки за предвидување зборови
  • Препознавање на говор: програми дизајнирани да го олеснат внесувањето
  • Текст што зборува: читачи на текст, создавачи на датотеки од текст во говор и читачи на екранот
  • Обработка на зборови: истакнување текст и измени на фонтот за читливост, проверка на правопис и граматика што може да се конфигурира, можност за додавање коментари/белешки
  • Организатори: графички организатори за истражување, пишување и читање со разбирање, лични организатори

Важно е наставниците, помошниците и персоналот да имаат обука за професионален развој во учењето да ги користат овие алатки и да им овозможат на учениците изложеност на нивнитеспособности и употреба. Исто така, важно е да се проценат опциите за пристапност во сите софтвери купени или користени од училиштата за да се осигури дека се достапни функции кои ќе имаат корист за сите ученици и наставници.

Наставна програма и засилувач; Планови за лекции

Наставната програма UDL е дизајнирана да биде флексибилна, со дополнителни стратегии за минимизирање на бариерите и подобрување на содржината. Наставниците можат лесно да понудат мултимедијални алтернативи кои го максимизираат пристапот и до информации и до учење. Наставниците мора да ги оценат способностите на учениците за да ги откријат силните страни и предизвиците што секој ученик ги носи во учењето. Потоа, со користење на ефективни наставни практики, тие можат да ангажираат повеќе студенти и да им помогнат на сите ученици да покажат напредок. При дизајнирање лекција со UDL на ум, наставниците ја анализираат нивната лекција во врска со потенцијалните бариери за пристап и обезбедуваат начини да понудат различни методи за учениците да го изразат своето разбирање за материјалот. Кога модификациите се ставаат однапред во наставната програма се троши помалку време отколку за правење модификации подоцна за секоја индивидуална потреба. Мултимедијалните содржини обезбедуваат комбинација од зборови и слики за да се зголеми задржувањето, а алатките за учење и организација, како што се графички организатори, табели и табеларни пресметки на процесорот на текст, ги подобруваат стратегиите за категоризација, земање белешки и сумирање.

Подобивки од технологија

Пролиферацијата на уредите за помошна технологија ипрограмите заедно со намалувањето на нивните трошоци ги направија корисни за повеќе студенти. Џуди Данан е логопед и јазичен терапевт во Њу Хемпшир и работи со помошни технолошки модификации многу години. Таа верува дека децата ќе го донесат движењето на универзалниот дизајн. „Децата се тие што ги преместија инстант пораките, комуникацијата со мобилни телефони и текстуалните пораки во примарни форми на лична комуникација и ќе продолжат да не водат во насока на универзален дизајн и веројатно ќе изгледа поинаку од она што можеме дури и да го замислиме. Местото каде што UDL е најважен не е во алатките што ќе бидат таму, туку е во флексибилноста што ја прифаќаме за когнитивно решавање проблеми на начини што не ни се очигледни. Училиштата треба да им дозволат на учениците да бидат когнитивно флексибилни."

Придобивки

Можеме да ги подобриме вештините за учење и описменување нудејќи алтернативни извори и начини на читање/слушање во реалниот свет, развој на вокабулар и подобрувања во разбирањето на читањето користејќи организација и категоризација алатки. Студентите треба да имаат широк спектар на алатки кои ќе му помогнат на секој во неговиот/нејзиниот уникатен сет на силни страни и тешкотии во учењето. Ова е логична можност да се искористи технологијата во училиштата за да им се овозможи на сите ученици да користат алатки што ќе ги користат и како доживотни ученици.

Повеќе информации

CAST - Центарот за пристапSpecial Technologies

A Primer on Universal Design in Education

SAU 16 Technology - UDL

Исто така види: GooseChase: Што е тоа и како едукаторите можат да го користат? Совети & засилувач; Трикови

Email: Kathy Weise

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.