Што е TalkingPoints и како функционира за образование?

Greg Peters 05-08-2023
Greg Peters

TalkingPoints е наменска платформа дизајнирана да им помогне на наставниците и семејствата да комуницираат преку сите јазични бариери. Тоа им овозможува на наставниците да комуницираат со семејствата на нивниот јазик, каде и да им треба.

Користена од повеќе од 50.000 училишта во САД, TalkingPoints е популарна и моќна алатка во комуникациите засновани на образование што преведува над 100 јазици . Создаден од непрофитна организација со фокус на семејствата за да помогне во вклучувањето во школувањето, TalkingPoints е насочен кон повеќејазични заедници со недоволно ресурси.

Исто така види: Институтот за образование Бак објавува видеа од проектите на Gold Standard PBL

Со користење на дигитални уреди, оваа платформа им овозможува на наставниците да комуницираат со родителите директно, безбеден и беспрекорен начин. За време на учење од далечина, ова е критичен ресурс кој е покорисен од кога било досега.

Затоа прочитајте за да дознаете сè што треба да знаете и како да користите TalkingPoints во образованието.

Што е TalkingPoints?

TalkingPoints е непрофитна организација со цел подобро да го поттикне успехот на учениците преку зголемување на семејниот ангажман и нудење повеќејазична поддршка во рамките на постоечките образовни технологии.

Со користење на дигитална платформа, секој со пристап до интернет конекција има можност да се вклучи со наставниците. Ова може да помогне да се надминат бариерите кои инаку би можеле да бидат проблем, вклучувајќи го јазикот, времето, па дури и начинот на размислување.

Семејниот ангажман е двојно поефикасен вопредвидување на успехот на ученикот отколку социо-економскиот статус на семејството.

Започна во 2014 година, TalkingPoints почна да освојува награди и финансирање од Google и Универзитетот Стенфорд. До 2016 година, повеќе од 3.000 студенти и семејства беа погодени од платформата. Стартувањето на училиштата доведе до зголемување од 30 проценти на бројот на разговори меѓу семејствата и учениците.

До 2017 година, имаше четирикратно зголемување на стапката на враќање на домашните задачи бидејќи повеќе од 90 проценти од родителите изјавија дека чувствуваат повеќе вклучени. До 2018 година, имаше три милиони разговори олеснети од платформата, и повеќе награди и признанија од организации како што се GM, NBC, Education Week и Gates Foundation.

Пандемијата од 2020 година доведе до слободен пристап до платформа за училишта и области со високи потреби. Повеќе од еден милион студенти и семејства се погодени од платформата.

Целта е да влијае на пет милиони студенти и семејства до 2022 година.

Како функционира TalkingPoints?

TalkingPoints е базиран на веб-прелистувач за наставници, но користи и мобилна апликација и за iOS и за Android уреди. Семејствата можат да се вклучат со користење на текстуални пораки или апликацијата. Сето тоа значи дека може да се пристапи од речиси секој уред со интернет или СМС мрежна врска.

Наставникот може да испрати порака, на англиски, до семејство кое зборува друг јазик. Тие ќе ја добијат пораката внатренивниот јазик и може да одговара на тој јазик. Потоа наставникот ќе го добие одговорот на англиски јазик.

Комуникацискиот софтвер користи и луѓе и машинско учење за да понуди фокус специфичен за образованието на преводот.

Во форматот на апликацијата, има упатства за обука што може да им помогне на наставниците и родителите подобро да поддржат ефективен ангажман за зајакнување на учењето. Наставниците можат да ја користат платформата за да испраќаат пораки, фотографии, видеа и документи за да дадат јасен преглед на дневната активност во училницата.

Можно е и наставниците да ги поканат родителите да волонтираат и да се вклучат во активностите во училницата.

Како да поставите TalkingPoints

Започнете, како наставник, со регистрирање користејќи адреса на е-пошта или сметка на Google - идеално ако вашето училиште веќе користи G Suite за образование или Google Classroom.

Потоа, додајте студенти или семејства на сметката со испраќање код за покана. Можете исто така да копирате и залепите контакти од Excel или Google Sheets. Можете да увезете контакти на Google Classroom или да внесете какви било рачно.

Исто така види: Најдобри комплети за кодирање за училишта

Поставувањето на работното време е добар следен чекор, како и закажувањето на пораките што сакате да се испраќаат автоматски. Воведната порака за поканување на семејствата да се вклучат на оваа платформа е идеален начин за почеток. Можеби кажете кој сте, дека ќе масирате од оваа адреса со различни ажурирања и дека родителите можат да ви одговорат овде.

Добро еидеја да поставите шаблони за пораки, кои можете да ги уредувате и користите редовно. Овие се идеални за закажување на редовни пораки, како што се неделни ажурирања на целото одделение или потсетници за домашни задачи за поединци.

Колку чини TalkingPoints?

TalkingPoints работи на систем на цени на понуди. Но, ова се дели на две категории на наставници или училишта и области. Во моментот на објавување, сметката на TalkingPoints за наставници моментално е бесплатна.

Наставниците добиваат индивидуална сметка со ограничување од 200 ученици, пет часови и основна анализа на податоци. Сметката „Училишта и окрузи“ има неограничени ученици и часови и содржи анализа на податоци за ангажманот на наставниците, училиштата и семејството.

Оваа платформа нуди и водена имплементација, анкети и пораки низ целата област, како и приоритетни подобрени преводи.

  • Што е Padlet и како функционира?
  • Најдобри дигитални алатки за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.