Што е сајбер-малтретирање?

Greg Peters 26-06-2023
Greg Peters

Сајбер-малтретирањето е форма на малтретирање што се случува на интернет и/или се врши преку технологија. Тоа може да се одвива на социјалните медиуми, преку видеа и текстови или како дел од онлајн игри, и да вклучува прозивки, споделување засрамувачки фотографии и разни форми на јавно срам и понижување.

Децата и тинејџерите поминуваат се повеќе време во дружење на интернет. Како резултат на тоа, инцидентите на сајбер-малтретирањето се зголемија во последниве години, што ја нагласува потребата едукаторите да бидат свесни за сајбер-малтретирањето и неговиот потенцијал да предизвика штета на учениците.

Еве што треба да знаете за основите на сајбер-малтретирањето.

Што е сајбер-малтретирање?

Традиционалното малтретирање генерално се дефинира како вклучување на нерамнотежа на физичка или емоционална моќ, намера да се предизвика физичка или емоционална штета и однесување кое се повторува или веројатно ќе се повтори. Сајбер-малтретирањето, исто така, одговара на оваа дефиниција, но често се случува онлајн преку социјалните медиуми или други форми на дигитална комуникација.

Исто така види: Што е Quandary и како може да се користи за учење?

Чад А. Роуз, директор на Mizzou Ed Bully Prevention Lab на Универзитетот во Мисури, рече дека за разлика од традиционалното малтретирање, сајбер-малтретирањето може да се случи во секое време и на секое место.

„Сега живееме во свет каде што малтретирањето не започнува и не завршува со училишни ѕвона“, рече Роуз. „Тоа го опфаќа целиот живот на едно дете.“

Колку е вообичаено сајбер-малтретирањето?

Сајбер-малтретирањето може да биде тешкои воспитувачите и родителите да го препознаат затоа што не го слушаат или гледаат како се случува, а тоа може да се одвива во приватни синџири на текст или на табли со пораки што возрасните обично не ги посетуваат. Студентите исто така може да не сакаат да признаат дека тоа се случува.

И покрај тоа, постојат добри докази дека сајбер-малтретирањето е во пораст. Во 2019 година, ЦДЦ откри дека 16 отсто од студентите доживеале сајбер-малтретирање. Во поново време, истражувањето на Security.org покажа дека 20 отсто од децата и адолесцентите на возраст меѓу 10 и 18 години искусиле сајбер-малтретирање, а децата од домаќинствата кои заработувале помалку од 75.000 долари годишно имале повеќе од двојно поголеми шанси да доживеат сајбер-малтретирање .

Кои се некои начини да се спречи сајбер-малтретирањето?

За да се спречи сајбер-малтретирањето, учениците треба да се учат дигитално граѓанство и писменост, рече Роуз. Овие лекции и активности треба да ја нагласат безбедноста на интернет, да ги потсетуваат учениците да размислуваат пред да објавуваат, дека објавите се постојани и дека има важни импликации за таа трајност.

Други клучни чекори се училишните водачи да им дадат приоритет на образованието за SEL и емпатија и да воспостават силни врски со старателите. На тој начин, доколку се случи сајбер-малтретирање, ќе може да се ангажираат старателите и на жртвата и на сторителот да помогнат да се стави крај на тоа.

Исто така види: Основни технолошки алатки за различни потреби за учење

Додека некои воспитувачи, родители и старатели можеби се склони да ја забранат употребата на технологијатакако начин да се заштитат учениците од сајбер-малтретирање, Роуз рече дека тоа не е одговорот бидејќи технологијата е дел од животот на децата.

„Порано им кажувавме на децата ако некој ве малтретира, избришете ја апликацијата“, рече Роуз. „Одамна реков дека не можеме само да им кажеме да се отстранат социјално“. На пример, Роуз рече дека нема да му кажеш на детето да престане да игра кошарка ако е малтретирано на теренот.

Наместо да ја забранат употребата на технологијата, воспитувачите и старателите треба да ги научат децата како одговорно да ја користат технологијата и чувајте се од негативните ефекти на сајбер-малтретирањето.

  • Што е SEL?
  • 4 начини да се спречи сајбер-малтретирањето
  • Студија: популарни студенти се Не секогаш сакан

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.