Користење на роботи за телеприсуство во училиште

Greg Peters 09-08-2023
Greg Peters

Употребата на роботи со телеприсутност во образованието некому може да изгледа нова или научна фантастика, но д-р Лори Аден помага да се олеснат студентите и нивните роботи за телеприсутност речиси една деценија.

Аден е програмски координатор за Образовниот сервисен центар во регионот 10, еден од 20-те регионални сервисни центри кои поддржуваат училишни области во Тексас. Таа надгледува мала флота од 23 роботи со телеприсутност кои се распоредени по потреба за да им помогнат на студентите во регионот.

Овие роботи за телеприсутност делуваат како аватари за ученици кои не можат долгорочно да одат на училиште поради разни здравствени или други причини, обезбедувајќи поизвонредно искуство од видео конференциите преку лаптоп.

„Тоа ја враќа контролата врз учењето во рацете на ученикот“, вели Аден. „Ако има групна работа, детето може да го вози роботот до малата група. Ако наставникот се премести на другата страна од училницата, лаптопот ќе остане во една насока освен ако друго лице не го премести. [Со роботот] детето всушност може само да го извртува и врти и да го вози роботот“.

Исто така види: Натпревар за Ча-Чинг, паметни деца за пари!

Телеприсутна технологија на роботи

Роботите за телеприсуство се произведени од неколку компании. Регионот 10 во Тексас работи со роботи VGo произведени од VGo Robotic Telepresence, поделба во Vecna ​​Technologies со седиште во Масачусетс.

Стив Нормандин, менаџер на производи во Vecna, вели дека имаат околу 1.500 VGo роботимоментално распоредени. Покрај тоа што се користат во образованието, овие роботи се користат и во здравствената индустрија и другите индустрии, а може да се купат за помалку од 5.000 долари или да се изнајмат за неколку стотици долари месечно.

Исто така види: Техничка писменост: 5 работи што треба да ги знаете

Роботот се движи со бавно темпо што е дизајнирано да биде безопасно. „Нема да повредите никого“, вели Нормандин. За време на демо за оваа приказна, вработен во Vecna ​​се најави во VGo во канцеларијата на компанијата и намерно го удри уредот во печатачот на компанијата - ниту еден уред не беше повреден.

Учениците можат да притиснат копче што предизвикува светлата на роботот да трепкаат што покажува дека ја имаат крената рака, како што може да направи ученик од класот. Сепак, Нормандин верува дека најдобриот дел за VG-ите во училишните поставки е што им овозможуваат на учениците да комуницираат со соучениците во ходниците помеѓу часовите и еден на еден или во мали групи. „Ништо не е подобро од тоа да си таму лично, но ова е далеку од само лаптопот или iPad со FaceTime“, вели тој.

Аден се согласува. „Социјалниот аспект е огромен“, вели таа. „Тоа само им дозволува да бидат дете. Ги облекуваме дури и роботите. Ќе облечеме маица или сме имале мали девојчиња да ставаат тутуси и машнички на нивните. Тоа е само начин да им помогнеме да се чувствуваат што е можно понормално кога се покрај други деца во училницата“.

И другите деца учат преку интеракција со ученикот од далечина. „Тие учат емпатија,тие учат дека не сите се толку среќни колку што не се толку здрави како што се тие. Таму е двонасочна улица“, вели Аден.

Совети за роботи за телеприсуство за едукатори

Регион 10 студенти кои ги користеле роботите ги вклучиле оние со тешки физички или когнитивни оштетувања, почнувајќи од жртви на сообраќајни несреќи до пациенти со рак и имунокомпромитирани студенти. Телеприсутните роботи исто така се користеле како аватари од студенти кои имале проблеми во однесувањето и сè уште не се подготвени целосно да се реинтегрираат со другите ученици.

Меѓутоа, поставувањето на студент со робот трае одредено време, така што тие не се распоредени за студенти со краткорочни отсуства, како што е одмор или привремена болест. „Ако трае само неколку недели, не вреди“, вели Аден.

Аден и колегите од Регионот 10 редовно разговараат со едукатори во Тексас и пошироко за ефикасно користење на технологијата и тие составија страница со ресурси за едукаторите.

Ешли Менефи, дизајнер на настава за Регионот 10, кој помага да се надгледува програмата за телеприсуство на роботи, вели дека едукаторите кои сакаат да распоредат роботи треба претходно да ја проверат Wi-Fi-то во училиштето. Понекогаш Wi-Fi може да работи одлично во една област, но рутата на ученикот ќе ги однесе до место каде што сигналот е послаб. Во овие случаи, на училиштето ќе му треба засилувач за WiFi или на ученикот ќе му треба „ботдругар“ кој може да го стави роботот на кукличка и да го носи меѓу часовите.

За наставниците, Менефи вели дека тајната за ефикасно интегрирање на далечински ученик во часот преку робот е да ја игнорираат технологијата колку што е можно повеќе. „Навистина предлагаме да го третираат роботот како да е студент во училницата“, вели таа. „Погрижете се учениците да се чувствуваат како да се вклучени во лекцијата, поставувајте им прашања“.

Аден додава дека овие уреди не ги оптоваруваат наставниците со истиот тип на оптоварување што го правеа хибридните часови спроведени преку видео конференции во раните фази на пандемијата. Во тие ситуации, наставникот мораше да ги приспособи аудио и камерата и да го совлада во класата и далечинското управување истовремено. Со VGo, „Детето има целосна контрола над тој робот. Наставникот не мора да прави ништо лошо“.

  • BubbleBusters ги поврзува децата со болести со училиштето
  • 5 начини да се направи Edtech поинклузивен

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.