Дефинирање на дигитална наставна програма

Greg Peters 30-07-2023
Greg Peters

Ја слушаме и користиме фразата „дигитална наставна програма“ речиси секојдневно во образованието од март 2020 година. Понекогаш поради потреба, а понекогаш само затоа што прави работата да звучи подготвена за иднината. Сепак, како водач на област, секогаш сакам да се погрижам кога нашите едукатори обезбедуваат дигитална наставна програма или се префрлаат на повеќе онлајн ресурси, таа одговара на потребите на учениците и е вкоренета во најдобрата практика. Дигиталната наставна програма е многу работи, но она што допрва треба да го испорача е универзално разбирање.

Верувам дека дигиталната наставна програма е приспособлива акумулација на ресурси усогласени со критериумите и очекувањата за учење. Дигиталните ресурси се претставуваат во различни формати, како што се:

  • Текст
  • Видео
  • Слики
  • Аудио
  • Интерактивни медиуми

Клучно за дигиталната наставна програма е тоа што ресурсите се достапни и за учениците надвор од училницата. Наставниците користат дигитални ресурси за да ги индивидуализираат и персонализираат искуствата за учење на учениците. Набљудив одлични наставници кои создаваат дигитални документи, е-книги, интерактивни лекции и видео упатства за да го прошират учењето и да додадат важност на лекциите. Учебникот може да ве однесе само досега и е статичен ресурс, застарен уште пред да дојде во рацете на ученикот. Дигиталната активна наставна програма им помага на учениците да се нурнат многу подлабоко во разбирањето и пренесувањето на учењето.

Зајакнување на еволуцијата на учењето

Училниците еволуираа постојано во последните 15 години додека се развив како водач на училиште и област. Меѓутоа, во изминатите 24 месеци, стапката на таа еволуција се забрза и поради тоа дигиталните наставни програми и дигиталните алатки добија на значење. Сепак, овие сè уште не се основни работи во секоја училница, но со оглед на тоа што едукаторите ги гледаат придобивките што траат две години, дигиталната наставна програма почнува да има поголема основа во заедниците за учење.

Дигиталната наставна програма може да ја замени традиционалната наставна програма, како на пр. како учебници и, во некои случаи, конвенционалната средина во училницата. Некои примери на дигитална наставна програма вклучуваат:

  • Онлајн курсеви
  • Електронски учебници
  • Дигитални и онлајн програми

Сум набљудувал онлајн курсеви кои се движат од една класа до целосно оптоварување на курсот К-12 до професионалната програма на студентот.

Исто така види: Што е учење од далечина?

Дизајнот на училница за дигитална наставна програма овозможува комбинирана средина за учење во традиционална училница од тули или малтер или целосно онлајн средина за учење. Во средини каде што дигиталната наставна програма се проширува, наставниците испорачуваат задачи и материјали од наставната програма преку онлајн систем за управување со учење (LMS). Електронските учебници им овозможија на наставниците да ги заменат тешките книги што се користеа претходно. Денешните електронски учебници се базирани на веб и можат брзо да се отворат на таблет, паметен телефон, лаптоп иликомпјутер.

Дигиталните и онлајн наставните програми денес се широко користени во училиштата. Некои примери вклучуваат Newsela, Кан академија и ST Math. Овие програми се дизајнирани да подучуваат или да ги зајакнат стандардите на наставната програма користејќи гејмификација и други интересни карактеристики. Дигиталната наставна програма може да ги зајакне стандардите за математика или читање користејќи видео лекции и вежби, на пример. Покрај тоа, персонализираните програми за учење со вградени проценки, како што се адаптивни компјутерски проценки, им овозможуваат на наставниците да ја индивидуализираат наставата за да ги задоволат уникатните потреби на секој ученик.

Една од значајните предности на дигиталната наставна програма е едноставноста на споделување ресурси. На наставниците им е многу полесно да дадат повратни информации за нивните задачи, да ги коавторат и ко-учат задачите, па дури и да ги здружат своите ресурси на едно достапно место. Ова е трансформација на начинот на кој наставата вообичаено функционира со хартија и која треба да доведе до поголема соработка меѓу наставниците во вашето училиште.

Усвојување на дигитална наставна програма

Ги повикувам образовните лидери да почнат да преминете кон користење на повеќе дигитални наставни програми; сепак, бидејќи дигиталните текстови бараат од наставниците да го менуваат она што вообичаено го прават на нивните часови, се препорачува да се спроведе чекор-по-чекор наместо да се фрла секој учебник и да се принудуваат наставниците да се потпираат исклучиво на дигиталниот формат.

Не еочигледно за секој наставник зошто дигиталното движење е вистинскиот потег за училницата. Наставниците ќе бидат многу поуспешни во промената доколку можат да експериментираат користејќи пократки текстови пред да се фрлат во целосен роман или учебник по граѓански науки.

Дигиталната содржина што ги ангажира учениците мора да се смета за приоритет бидејќи значителен дел од достапните содржини се плитки и зависни од забава на учениците, а не од нивно ангажирање. Ефективните дигитални транзиции се смислено планирани, извршени и измерени. Наставниците ќе ја прифатат промената кога ќе веруваат дека таа додава вредност.

Исто така види: Зошто мојата веб камера или микрофон не работи?

На учениците исто така им треба малку време да се прилагодат на читање или решавање на сложени проблеми на екранот. Доводот на Фејсбук или Инстаграм е многу различен од фокусираното читање на учебник, како што многу студенти открија за време на овогодинешното ненадејно фрлање во учење на далечина. За некои, правењето на таа промена на ставовите е многу полесно ако можат постепено да работат до тоа почнувајќи со неколку статии, а потоа преминувајќи на подолги текстови.

Додека ја започнувате или продолжувате трансформацијата во дигитална наставна програма, секогаш запомнете: „Добрата инструкција надминува сè“. Сум видел многу одлични дигитални транзиции се попречуваат кога се фокусираат само на уреди. Ако започнете со идејата дека добрата настава поттикнува значајни промени, тогаш дигиталната содржина ќе го подобри учењето.

  • Како да се изгради дигитална наставна програма за далечински управувачОбласт
  • Како да креирате наставна програма за учење од далечина

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.