Што е Duolingo и како работи?

Greg Peters 06-08-2023
Greg Peters

Duolingo е алатка за учење јазик што може да ја користат учениците и наставниците како гејмифициран начин за разбирање на нови јазици.

Исто така види: 4 едноставни чекори за дизајн на соработка & засилувач; Интерактивна онлајн ПД со и за наставници

Од шпански и француски до корејски и јапонски, има многу јазични опции за избор, а процесот на добивање наведено е многу едноставен. Плус, сето тоа е бесплатно.

Оваа алатка работи онлајн на мноштво уреди и се фокусира на учење на четири типа јазични вештини: читање, пишување, зборување и слушање.

Бидејќи сè е гејмифицирано , Duolingo користи точки што помагаат да се направи попотоплив и да се поттикнат учениците да го користат, дури и надвор од училишното време.

Значи, дали Duolingo е идеално помагало за учење јазик за вас?

Што е Duolingo?

Duolingo е алатка за учење јазик во стил на игра која се базира на интернет. Нуди дигитален начин за учење цела низа нови јазици за студенти од различна возраст и способност. Благодарение на паметните алгоритми, ова може дури и да се прилагоди за да им помогне на одредени ученици во областите што им се потребни, но повеќе за тоа подолу.

Duolingo доаѓа во форма на апликација како и да се биде достапен на самиот сајт на Dualingo. Ова го прави супер достапен и студентите можат да го преземат на нивните сопствени уреди. Овој вид на пристап, заедно со способноста да се создадат знаци на аватари на играта, придонесува за одлично чувство на сопственост за студентите. Сето тоа помага да се направи ова попотопливо и алатка која студентите ја избираат да се врататдо.

Сето тоа кажано, постојат контроли на ниво на наставник кои овозможуваат специфични цели за учење кои можат да се фокусираат на зборови, граматика или вештини. Повеќе функции се достапни во верзијата Duolingo за училишта, но повеќе за тоа подолу. Непотребно е да се каже дека со плаќањето за ова, рекламите ги нема, но има и офлајн курсеви и повеќе.

Исто така види: Напредни карактеристики за пребарување книги на Amazon

Како работи Duolingo?

Дуолинго е бесплатен за пристап и може да се регистрира на веднаш започнете со работа од страна на студентите. Преземете ја апликацијата, одете на веб-локацијата или користете ја апликацијата Chrome за да продолжите. Или доделете сметки на ученици ако сте наставник користејќи ја училишната верзија на платформата.

Duolingo започнува со тоа што ви дава избор на јазици од кои можете да изберете со повеќе од 36 опции . За чисти почетници, постојат основни лекции со кои треба да започнете веднаш. За оние кои веќе имаат ниво на разбирање, може да се направи тест за поставување за да се одреди вистинската почетна точка.

Учениците создаваат свој лик на аватар од цртан филм и потоа се движат низ игрите за учење за да заработат награди. Има број на низи за повеќето денови по ред поминати во учење со алатката. XP поени може да се заработат за време кога ја користите апликацијата. Значките може да се прикажат на профилот на аватарот, додека иконите со знаменца ги прикажуваат јазиците што ги учат. Конечно, има скапоцени камења што може да се заработат и кои се трошат за промена на аватари и купување козметички надградби. Комбинезоннивото на мајсторство го покажува бројот на зборови што ги научиле.

Кои се најдобрите карактеристики на Duolingo?

Duolingo користи навистина корисен систем за учење што се самопоправа, кој им покажува на учениците кога направиле грешка, но и веднаш да го видат точниот одговор. Ова ја прави платформата соодветен начин за самостојно учење.

Duolingo бара од студентите да одат напред-назад помеѓу нивниот мајчин јазик и целниот јазик преку читање, пишување, зборување и слушање . Во делот приказни, учениците можат да вежбаат повеќе вештини за разговор, базирани на ситуации.

Во платената верзија има паметна адаптација во која учењето е насочено врз основа на грешките што ги направил ученикот и на областите на кои им треба подобрување .

Во бесплатната верзија за училишта, наставниците можат да додаваат делови од часови, да ги поврзуваат сметките на учениците и да го следат напредокот. Наставниците можат да поставуваат приказни за да работат на вештините за разговор или можат да постават одредени области за подобрување на граматиката или вокабуларот.

Наставниците можат да ги видат генерираните извештаи кои на прв поглед го покажуваат заработениот XP, времето поминато и напредокот кон целите на секој студент, како и целокупниот приказ на курсот.

Колку чини Duolingo?

Duolingo доаѓа во бесплатна верзија која има речиси целосна функционалност, но е поддржана од реклами . Исто така, постои бесплатна училишна верзија за наставниците и учениците што можат да ја користат со дополнителни функции фокусиранинастава, цели и повратни информации.

Duolingo Plus е 6,99 $ месечно по 14-дневен бесплатен пробен период. Ова ги отстранува рекламите и додава функции како што се неограничени срца, следење на напредокот, поправка на низи, грешки при вежбање, квизови за мајсторство и неограничени тестови.

Најдобри совети и трикови за Duolingo

Добијте guided

Duolingo создаде бесплатен водич кој им помага на наставниците да почнат да ја користат услугата на часовите, нудејќи насоки и совети. Проверете овде .

Направете ги поените реални

Применете награди за поени на часот, давајќи им на учениците дополнителни привилегии бидејќи нивното XP ниво се рангира во светот на Duolingo.

Водете кампови

Поставете дополнителни групи за часови за послеучилишни активности и активности за одмор за учениците да продолжат да напредуваат и да одржуваат импулс во учењето.

  • Што е Дуолинго математика и како може да се користи за предавање? Совети & засилувач; Трикови
  • Најдобри дигитални алатки за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.