Најдобри бесплатни лекции и активности за месецот на шпанското наследство

Greg Peters 21-08-2023
Greg Peters

Официјално усвоен во 1988 година, месецот на хиспанското наследство трае од 15 септември до 15 октомври и го означува придонесот на Хиспаноамериканците и Латиноамериканците во американскиот живот. Оваа ознака на претседателот Роналд Реган ја прошири претходната еднонеделна комеморација потпишана во закон од претседателот Линдон Џонсон.

Најголемото малцинско население во нацијата, Хиспанците и Латиноамериканците имаат силно влијание врз културата на САД уште пред нејзиното основање. Користете ги овие врвни бесплатни лекции и активности за да им помогнете на вашите ученици да го истражат влијанието и достигнувањата на Американците со шпанско и латино потекло.

Најдобри бесплатни лекции и активности за месецот на шпанско наследство

Која е разликата помеѓу шпанско и латино?

Национално Шпански културен центар Учење за едукатори

НПР месец на шпанското наследство

Дали знаевте дека постои верзија на холивудскиот класик на шпански јазик Дракула ? Оваа широка серија на радио сегменти/написи од Националното јавно радио ја разгледува културата и понекогаш напорната историја на латино и шпанско население во Америка. Темите вклучуваат музика, литература, снимање филмови, приказни од границата и многу повеќе. Слушајте го аудиото или прочитајте го преписот.

Национален музеј на американскиот латино

Добро мултимедијално испитување на историјата на латино во САД, со приказни за имиграција, латиновлијание врз американската култура и незгодната работа на латино идентитетот. Секој дел е придружен со видеа и е зајакнат преку дигитални прикажувања на релевантни експонати, од Војни за проширување до Обликување на нацијата.

Estoy Aquí: Музика на движењето Чикано

Исто така види: Преглед на YouGlish 2020 година

Карибите, ибериските и латиноамериканските студии

Можеби најголемата збирка на примарни изворни документи за Хиспанците ширум светот е курирана од Конгресната библиотека. На оваа страница ќе најдете богатство од дигитализирани документи, слики, аудио, видео и веб-емисии фокусирани на шпанското наследство во САД и во странство. За да го стесните полето, изберете Latinx Studies: Library of Congress Resources. Идеален за напредни студенти, кои ќе стекнат драгоцено истражувачко искуство, како и познавање на шпанската и латино културата.

Читајте наглас видеа од шпанско наследство

Идеални за помлади ученици, но и за сите на кои им треба јазична пракса, овие шармантни видеа на YouTube содржат популарни детски приказни, басни и книги читајте гласно на англиски и шпански. За совети за пристап до YouTube во вашето училиште, проверете 6 начини за пристап до видеата на YouTube дури и ако тие се блокирани на училиште.

  • Pollito Tito - Chicken Little на шпански со англиски преводи
  • Round Is A Tortilla - Детски книги прочитани на глас
  • Селиа Круз, кралицата на Салса чита на глас
  • Што можете да направите со палета?
  • Манго, Абуела и јас
  • Здраво на Scholastic! Fly Guy (Español)
  • Dragones y tacos por Adam Rubin гласно читање (Español)

Хиспанско и латино наследство и историја во САД

Споделете ја мојата лекција Лекции за месецот на шпанското наследство

Десетици лекции дизајнирани да го донесат шпанското и латино наследството во вашата училница. Пребарувајте по одделение, предмет, тип на ресурс или стандард. Најдобро од сè, овие бесплатни лекции се дизајнирани, тестирани и оценети од вашите колеги наставници.

Читајте Пишувајте Мислете дека шпанското наследство планови за часови за месец

Овие лекции по шпанско наследство усогласени со стандардите за одделение 3-5, 6-8 и 8-12 обезбедуваат чекор- по чекор инструкции, како и отпечатоци, шаблони и сродни ресурси/активности.

24 познати шпанско-американци кои направија историја

Исто така види: Шаблон за гениј час во вашето училиште или училница

►Најдобрите Бесплатни лекции и активности за Денот на домородните народи

►Најдобри бесплатни лекции и активности за Денот на благодарноста

►Лекции и активности за најдобри изучувачи на англиски јазик

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.