Напредни карактеристики за пребарување книги на Amazon

Greg Peters 24-06-2023
Greg Peters

Неодамна спомнав малку позната карактеристика на алатката „Search Inside“ на Amazon.com која ќе создаде облак од ознаки од 100-те најчесто користени зборови во книга понудена од Amazon. Оваа функција Concordance е само една од алатките достапни за учениците и наставниците од Amazon. Подолу е уште еден пример за тоа како наставниците и учениците можат да го користат Амазон за да дознаат повеќе за книгите што ги читаат.

Исто така види: Топ алатки за дигитално раскажување приказни

Некои од нашите четвртоодделенци прочитаа книга која беше достапна и на Amazon.com - Џон Камената лисица на Гардинер на Рејнолдс. Тоа е одлична приказна - за момчето од Вајоминг по име Вили кое живее со својот болен дедо на фарма за компири и се соочува со тешки времиња - и им ја препорачувам на вашите помлади читатели.

Како дел од кулминирачкиот проект, еден ученичката креираше игра на табла заснована на книгата, но не можеше да се сети на името на ликот, наставникот на херојот. Бидејќи ова е роман, немаше индекс. Предложив да се обидеме да ја најдеме со помош на Search Inside на Amazon.com.

Веќе и покажав на нејзината група како да добие повеќе информации за книга од Амазон, вклучувајќи критики, библиографски информации итн. Ја донесовме страницата на книгата нагоре и ја избравте функцијата Search Inside. Потоа го внесовме терминот за пребарување „наставник“ и дојде список на страници каде што тој збор може да се најде во книгата, заедно со извадок што го истакнува поимот. Откривме дека на страница 43, првпат сме претставенина учителката на Вили, госпоѓица Вилијамс. Во основа Search Inside делува како индекс за која било книга за која Amazon нуди Search Inside (не сите книги, за жал).

Што се однесува до облаците со ознаки, делот „Concordance“ од Search Inside тврди: „за список по азбучен од најчестите зборови во книга, со исклучок на вообичаените зборови како што се „од“ и „тоа“. Големината на фонтот на зборот е пропорционална со бројот на пати што се појавува во книгата. Поместете го глувчето над зборот за да видите колку пати се појавува или кликнете на зборот за да видите список со извадоци од книга што го содржат тој збор."

Ова е корисно кога креирате листа на вокабулар поврзан со одредена книга. Исто така, ќе најдете информации, вклучувајќи ниво на читање, сложеност, број на знаци, зборови и реченици и некои забавни статистики, како зборови по долар и зборови по унца.

Исто така види: Виртуелни лаборатории: Дисекција на дождовни црви

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.