Што е Swift Playgrounds и како може да се користи за учење?

Greg Peters 24-06-2023
Greg Peters

Swift Playgrounds е апликација дизајнирана да го научи кодот на секого на забавен и привлечен начин. Ова ефикасно го гамификува учењето за кодирање за уредите на Apple.

За да биде јасно, ова е алатка за дизајнирање на кодирање само за iOS и Mac за Swift, јазикот за кодирање на апликациите на Apple. Така, студентите ќе останат со вештини од реалниот свет што може да доведат до создавање работни игри и повеќе за уредите на Apple.

Исто така види: Студенти на ESOL: 6 совети за зајакнување на нивното образование

Значи, иако ова изгледа одлично, е лесно за користење и доаѓа бесплатно, тој бара уред на Apple за да работи и да го репродуцира крајниот резултат.

Дали Swift Playgrounds е алатка за вашиот треба?

Што е Swift Playgrounds?

Swift Playgrounds е апликација за iPad или Mac која предава код, конкретно Swift, јазикот за кодирање на Apple. Иако ова е професионален јазик за кодирање, тој се учи на едноставен начин што го прави достапен дури и за помладите ученици -- на возраст од четири години.

Од целото поставување е засновано на игри, работи на начин што интуитивно ги учи учениците за процесот на кодирање на обиди и грешки додека напредувате.

Swift Playgrounds е првенствено дизајниран да креира игри и апликации, но може да работи и со роботика во реалниот свет, овозможувајќи им на учениците да кодираат контрола како што се Lego Mindstorms, дронови Parrot и многу повеќе.

Бидејќи оваа наставна алатка за градење апликации има прегледи во живо, тоа е многу привлечен начин за студентите да видат што тие Веднаш изградив -- правејќитоа е добра опција дури и за оние помлади студенти со пократок опсег на внимание.

Како функционира Swift Playgrounds?

Swift Playgrounds може да се преземе во формат на апликација на iPad или Mac, бесплатно. Откако ќе се инсталираат, студентите ќе можат веднаш да започнат со ангажирана игра во која помагаат да се води симпатичен вонземјанин, соодветно именуван Бајт, на екранот користејќи ја нивната градба на код.

За почетници, можно е да се изберат командни линии од списокот на опции, меѓутоа, постои и избор да се внесе код користејќи ја тастатурата, директно, за оние кои се напредува заедно. Кодот се појавува на едната страна од екранот, додека прегледот на излезот е на другата страна, за да можат да гледаат, во живо, што создаваат и ефектите што ги има нивниот код.

Водење на вонземјаните е одлично начин да се задржат студентите ангажирани бидејќи успешните движења резултираат со награди како што се собирање скапоцени камења, патување низ портали и активирање прекинувачи за да се помогне напредувањето.

Постојат и курсеви за добивање специфични резултати, како на пример за одредени игри или употреба на посложени функции. Ако нешто е направено погрешно, тоа е јасно во прегледот што ги поттикнува учениците да размислуваат за своите грешки и да научат како да ги поправаат -- совршено за самостојно учење во класот и пошироко.

Кои се најдобрите Swift Карактеристики на игралиштата?

Swift Playgrounds е одлична забава за градење игридодека ефикасно се игра еден како дел од процесот. Но, додавањето на хардверот на уредот е уште една привлечна карактеристика. На пример, студентите можат да ја користат камерата на уредот за да снимат слика и да ја внесат во програмскиот дел од играта или задачата.

Добро интегрирана во апликацијата е способноста да споделете код или слики од екранот, што е корисна наставна алатка за водење на учениците, а исто така им овозможува да ја покажат својата работа на патот, на пример кога поднесуваат проект. Тоа може да биде и корисен начин да се создаде можност за соработка за поединци или групи да споделуваат код еден со друг.

Во делот Избрани курсеви има курс Hour of Code кој е идеален за почетници кои сакаат да пробајте ја платформата без да ви одзема премногу време. Корисна опција за употреба во класот кога времето е од суштинско значење, или за подучување на учениците кои може да се мачат да обрнат внимание подолги периоди.

Apple нуди корисна наставна програма „Секој може да кодира“ за помладите ученици која ги поставува курсеви за воспитувачите да предаваат на структуриран начин кој е направен да ги води студентите врз основа на нивната возраст и способности. Секој може да кодира за рани ученици , на пример, е водич за K-3 кој се состои од пет модули: команди, функции, циклуси, променливи и дизајн на апликации.

Колку чини Swift Playgrounds чини?

Swift Playgrounds е бесплатен за преземање и користење, без реклами.Бидејќи се работи за тоа што Apple ги учи луѓето како да кодираат користејќи свој јазик, во интерес на компанијата е да ја шири таа вештина.

Единствената можна ценовна бариера е во самиот хардвер. Бидејќи ова работи само на Mac или iPad, еден од тие уреди ќе треба да се изгради користејќи ја оваа платформа и исто така да тестира каков било излез.

Најдобри совети и трикови на Swift Playgrounds

Колаборативно групна градба

Користете ја функционалноста за споделување код за учениците во групи да градат различни делови од играта, така што крајниот резултат е покомплексен излез што го направил класот.

Исто така види: Што е Анимато и како функционира?

Изградете за часот

Користете ја алатката како едукатор за да креирате сопствени игри кои учат содржина на курсот што студентите можат да ја научат играјќи на свои уреди.

Снимете го напредокот

Замолете ги учениците да направат слики од екранот и да ги споделат нивните чекори за да можете да ја видите нивната работа на патот, обрнувајќи особено внимание кога се прават грешки за да можете да видите каде поправиле и научиле.

  • Што е Padlet и како функционира?
  • Најдобри дигитални алатки за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.