STEAM Кариери за сите: Како окружните водачи можат да создадат еднакви програми STEAM за да ги ангажираат сите студенти

Greg Peters 19-08-2023
Greg Peters

Образованието STEAM го израмнува полето за игра за студентите, според д-р Холи Герлах, архитект на решенија во LEGO Education.

„Едноставно кажано, учењето STEAM е еквилајзер“, рече Герлах. „STEAM е толку критична компонента не само за тоа каде се наоѓаме моментално во овој момент, туку и кога размислуваме за иднината, тоа е критична компонента за тоа како постојано се развиваме“.

Gerlach зборуваше за време на неодамнешниот Tech & Вебинар за учење организиран од д-р Кеција Реј. На вебинарот беше претставена и Џилијан Џонсон, едукатор за STEM, дизајнер на наставни програми и специјалист за иновации & засилувач; Консултант за учење во основното училиште Андовер во Флорида и Даниел Буроу, надарен од 3-5 одделение & засилувач; Талентиран учител STEAM во Webb Elementary McKinney ISD во Тексас.

Гледајте го целиот вебинар тука .

Исто така види: Што е Џуџи и како може да се користи за учење?

Клучни пијалоци

Охрабрете ја имагинацијата

Џонсон рече дека кога учениците се креативни, има искра зад нивните очи. „Понекогаш традиционалната форма на образование на која сме навикнати, ја задушува таа искра, ја задушува таа креативност“, рече таа.

Исто така види: Најдобрите бесплатни веб-страници и апликации за учење јазици

Поттикнувањето на STEAM и креативноста може да им помогне на учениците да ја задржат таа искра додека учат. „Гледаме колку е важна таа имагинација, колку треба да го покажеме тоа, а студентите сакаат да го покажат тоа затоа што тие идеи ги издвојуваат една од друга“, рече таа. „Кога градат нешто со нивното ЛЕГО,Тие создаваат што и да замислат и тоа е најуникатниот, најскапоцениот квалитет што го имаме“.

Бухроу се согласи. „Ние правиме одлична работа со нашите простори за кодови и создавачи за да инкорпорираме многу од овие идеи насочени кон тимот“, рече тој. Сепак, студентите секогаш сакаат повеќе и тој ги советуваше едукаторите да ја канализираат таа радост за учење во овие видови на вештини што ги бараме со овие STEM кариери.

На едукаторите не им треба искуство со кодирање

Многу наставници паузираат кога ќе слушнат „кодирање“ и затоа се избегнуваат да ја подучуваат таа област на STEM или STEAM, но тоа не не мора да биде така.

„Чувствувате застрашувачки кога ќе кажете „код““, рече Џонсон. „Но, не мора да бидете искусен кодер за да ги научите вештините што се неопходни за учење код. Значи, многу работи што добар едукатор веќе ги прави во рамките на своето одделение за да ги научи своите математички стандарди или нивните стандарди за ELA, тоа се истите видови на стратегии што би ги користеле за да го научите кодот бидејќи навистина вие сте повеќе од олеснувачот или тренерот што ги води да стигнат таму“.

Бухроу рече дека ова е токму неговото искуство со учењето код. „Тоа е само прашање да се има тој флексибилен начин на размислување, ниту јас немав формален тренинг за тоа. Започнав со тоа што само земав еден од комплетите LEGO дома и го тестирав самиот и видов што функционира“, рече тој. „Секогаш има дете што оди тамуда можеш да го направиш ова подобро отколку што сакаш, и тоа е прекрасно“.

Истакнете ја различноста на можностите во STEAM

Луѓето не секогаш сфаќаат со колку полиња и подполиња STEAM комуницира со STEAM, но важно е учениците да бидат свесни за тие можности. „Треба да покажеме различност во кариерите на STEAM“, рече Бухроу.

На пример, постои цел свет на наука за храна и животна средина за кој многумина не се свесни. „Во науката за храна можете да бидете инженер за пакување, можете да бидете продавач. Вие би можеле да бидете истражувачки готвач“, рече Бухроу. „Можете да работите на одржливост и да работите со нови материјали како да се ослободите од картонот“.

Започнете со вашата програма STEAM денес

Едукаторите заинтересирани да почнат да ставаат поголем акцент на учењето STEAM базирано на откритија честопати се двоумат пред да ги спроведат лекциите, но панелистите Ги повика наставниците да влезат.

Герлах рече дека наставниците можат да најдат можности да го променат начинот на кој ги предаваат нивните тековни барања од наставната програма со тоа што ќе погледнат кај други едукатори и со имплементирање на нови часови STEAM во помали чекори.

Најважниот чекор што треба да се направи, сепак, е тој прв чекор. „Секогаш велам дека треба да започнете од некаде“, рече Герлах. „Што е оваа мала работа што можеме да ја започнеме денес затоа што најдобриот ден да промениме нешто или да пробаме нешто е денес.“

  • Tech &Вебинари за учење

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.