Што е Microsoft OneNote и како може да се користи за настава?

Greg Peters 16-06-2023
Greg Peters

Microsoft OneNote е, како што сугерира името, алатка за земање белешки која исто така работи како начин за организирање на тие дигитално запишани мисли. Бесплатен е, богат е со функции и е достапен на речиси сите платформи.

Употребата на OneNote базирана на апликации за компјутери и паметни телефони ви овозможува да пристапите до неговите многубројни функции кои вклучуваат писмени белешки, цртање, увоз на содржина од веб , и многу повеќе.

OneNote работи и со технологија за пенкало, како што е Apple Pencil, што го прави моќна алтернатива на оние како Evernote. Исто така, тоа е одличен начин за наставниците да даваат повратни информации и да ја забележат работата, додека сè е дигитално.

Прочитајте за да дознаете сè што треба да знаете за Microsoft OneNote за наставници.

  • Стратегии за оценување на учениците од далечина
  • 6 начини да го докажете вашиот час со зумирање со бомба
  • Што е Google Classroom?

Што е Microsoft OneNote?

Microsoft OneNote е паметна дигитална тетратка која им овозможува на наставниците и учениците да ги подготват и организираат своите идеи. Сите белешки остануваат во облакот, преку OneDrive, за да можете да пристапите до сите на сите уреди.

Исто така види: Што е Ками и како може да се користи за предавање?

OneNote ви овозможува да пишувате текст, да пишувате зборови и да цртате со пенкало, прст или глушец, како и да увезувате слики , видеа и повеќе од веб. Можна е соработка меѓу уредите, што го прави одличен простор за часови или студенти во групи кои работат на нивпроекти.

Исто така види: Дневник на планетата

Microsoft OneNote е корисен за наставниците да организираат планови за часови и курсеви за годината и може да делува како практична лична тетратка. Но, тоа е корисно и на тој начин за студентите. Фактот што можете да пребарувате дигитално е она што помага да се направи оваа многу вредна алатка над, на пример, рачно напишана тетратка.

Споделувањето е уште една голема карактеристика бидејќи можете дигитално да извезувате белешки, во различни формати, за да бидат прегледани од други или се користат во проекти.

Сето ова беше малку повеќе фокусирано на бизнисот, со училиштата како последователна мисла, но ова постојано се подобрува и забележа раст откако училиштата се префрлија на учење од далечина.

Како Microsoft OneNote работи?

Microsoft OneNote работи со апликација, на паметни телефони и таблети или софтвер на компјутер. Достапен е за iOS, Android, Windows, macOS, па дури и Amazon Fire OS, но можете да го користите и преку веб-прелистувач, што го прави достапен од речиси секој уред.

Сè може да се складира во OneDrive облак, овозможувајќи ви беспрекорно да работите помеѓу уредите. Ова исто така значи дека соработката помеѓу учениците или за обележување е многу едноставна со тоа што една датотека е достапна за многумина.

Наставниците можат да креираат тетратки за часовите, тогаш во тој простор, тоа е можно да се креираат поединечни белешки кои можат да бидат задачи. Ова создава простор кој е лесен за следење и работа и за наставниците и за наставницитестуденти.

Интеграцијата со алатките за ракопис е импресивна и помага да се направи оваа платформа за повеќе предмети што може да поддржува англиски Lit и математика, како и часови по уметност и дизајн.

Кои се најдобрите Карактеристики на Microsoft OneNote?

Microsoft OneNote е навистина мултимедијален, што значи дека може да биде дом на многу различни формати. Поддржува пишување, пишувани белешки и цртање, плус увезени слики, видеа и аудио белешки. Аудио белешките, особено, можат да бидат убав начин да се припише работата на ученикот, на пример, давање личен допир, а истовремено помагајќи да се разјасни која било точка што треба да се истакне.

Иммерзивниот читач е одличен карактеристика специфична за наставникот. Со него, можете да ја приспособите страницата за читање со аспекти како што се брзината на читање или големината на текстот додека го користите OneNote како е-читач.

Тетратката за часови е уште еден додаток фокусиран на наставникот кој помага во организацијата. Наставниците можат да управуваат со училница и повратни информации на едно место. И бидејќи тоа е одличен простор за учениците да собираат информации за проект, тоа им дава шанса на наставниците да се пријават за да видат дали напредуваат во вистинската насока.

OneNote е добро изграден за презентирање како него работи со Miracast, така што може да се користи со многу безжични уреди. Можете да работите на екран во училницата, во живо, бидејќи идеите се забележуваат и се прават промени од целото одделение преку уредот на наставникот - или во соработка соучениците и нивните уреди и на час и на далечина.

Колку чини Microsoft OneNote?

Microsoft OneNote бара само да имате сметка на Microsoft за да ја преземете и да започнете, што го прави бесплатно. Апликациите, на различни платформи, исто така се бесплатни за преземање и користење. Ова доаѓа со 5 GB бесплатен облак складирање на OneDrive, но има и бесплатна едукативна верзија која доаѓа со 1TB бесплатен простор.

Иако OneNote е бесплатен за користење, со неколку ограничувања на функциите, постојат дополнителни функции за кои може да плаќате, како што е локално складирање на хард диск, можност за снимање видео и аудио и историја на верзии. Плаќањето за сметка на Office 365 вклучува и додатоци како што се пристап до Outlook, Word, Excel и PowerPoint.

Значи, за секое училиште кое веќе користи поставување на Microsoft 365, OneNote е бесплатен и вклучува многу простор за складирање облак што може да го користат наставниците и учениците.

  • Стратегии за оценување на учениците од далечина
  • 6 начини да го докажете вашиот час со зумирање со бомба
  • Што е Google Classroom?

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.