Што е Genially и како може да се користи за поучување?

Greg Peters 16-06-2023
Greg Peters

Genially е, во својата суштина, алатка за креирање презентација на слајдови. Да, има многу такви во моментов, меѓутоа, оваа има за цел да се истакне со тоа што ги прави своите креации за интерактивност.

Со тоа што ќе му дозволите на гледачот да комуницира со слајд шоуто, тоа им помага да бидете повеќе ангажирани во содржината. Така, наместо да прелистуваат слајд шоу, учениците можат да го истражат подетално за да учат активно додека напредуваат низ презентацијата.

Бесплатен за користење и лесен за изработка, ова е идеално и за наставниците и за учениците како алатка за презентација на проекти. Нуди соработка, онлајн употреба и многу видови медиуми -- ова е алатка која добро функционира во образованието.

Но, дали Genially е вистинската алатка за презентација за вашата училница?

Што е Genially?

Genially е алатка за презентација која користи слајдови и повеќе за создавање мултимедијални дигитални емисии. Но, овие презентации се исто така интерактивни, овозможувајќи му на лицето што гледа да ги истражува слајдовите, па дури и да додаде свој влез. Сето тоа треба да додаде многу попривлечно искуство од стандардната презентација на PowerPoint, на пример.

Исто така види: Техника & засилувач; Learning ги објавува победниците на најдоброто шоу на ISTE 2022 година

Иако оваа алатка нуди неколку прилично уникатни интерактивни опции за креирање, таа нуди и многу едноставни шаблони за презентација. Студентите можат да креираат инфографици, лична биографија и многу повеќе користејќи ги достапните шаблони.

Па додека оваможе да се користи од страна на наставниците за креирање презентација на час, за работа во просторија или дома, исто така може да се користи од страна на учениците за презентирање на нивната работа. Тоа, рече, не е наједноставно за користење, па можеби е најдобро за студенти кои имаат 6 години и постари. Со избор на документи за насоки на интернет, може да се разбере прилично лесно без многу насоки потребни од наставниците.

Колаборативната природа на оваа алатка ја прави идеална за студентски групи кои работат на презентација на проект. Бидејќи сето ова е базирано на облак, работата во различни времиња и од различни места не е проблем за групите, што е идеално за долгорочни проекти.

Како функционира Genially?

Genially може да се користи бесплатно, но има некои функции резервирани за моделот на претплата -- повеќе за тоа подолу. Откако ќе се регистрирате, со адреса на е-пошта, можно е да ја користите оваа алатка веднаш од прозорецот на прелистувачот.

Исто така види: Што е SEL?

Додека сè работи онлајн, што е одлично за сите користењето на уредот, може да биде попречено зад заштитниот ѕид на училиштето поради одредена функционалност -- вреди да се има на ум. Бидејќи ова е бесплатно, доволно е лесно да се проба пред да продолжите.

Достапен е широк избор на шаблони, поделени во категории за побрзо пребарување на она што е потребно. Учениците и наставниците можат да креираат видеа (некои од слајдови), инфографици, квизови, интерактивни слики, слајдови и многуповеќе со вкупно 12 типа.

Сè е прилично едноставно за користење со системот со стил на влечење и спуштање. Има повеќе сложеност додека навлегувате во подлабоките функции, но повеќе за тоа следно.

Кои се најдобрите карактеристики на Genially?

Genially ви овозможува да креирате едноставни слајдови и нуди поголема длабочина со тие интерактивни слики. Следствено, можно е да се додадат видео-врски, слики, текст и повеќе на презентации со скриени елементи за откривање и интеракција.

Додека основите се доволно интуитивни и таму е поддршка за учење повеќе, платформата може да стане сложена за некои студенти. Способноста за додавање анимации или интерактивни преклопувања на медиумите е навистина моќна карактеристика, но вреди да се демонстрира на часот пред да се постават задачи кои бараат од учениците да создаваат со оваа функција, бидејќи таа може да стане сложена.

Иако е можно да се креирајте интерактивни квизови користејќи ја оваа функција, негативната страна е што наставниците не можат да ги видат резултатите како со другите посветени алатки за креирање квизови. Но, за квиз на целата класа, спроведен на паметна табла, на пример, ова може да биде корисна карактеристика.

Способноста да се креираат инфографици и слајдови предводени од слики е корисна за студентите кои работат на личен развој, за да направете биографија или снимајте достигнувања, на пример.

Многу од шаблоните вклучуваат гејмификација, дозволувајќи им на наставниците да преземаат медиуми исодржината што веќе ја имаат и ја прават привлечна и интерактивна за подобра употреба во часот и пошироко.

Колку чини Genially?

Genially е бесплатен за користење, но има и Student, Edu Pro , и Master сметки кои нудат повеќе премиум функции.

Планот Бесплатен ви дава неограничени креации, неограничени прегледи и бесплатни шаблони и ресурси.

Одете на планот Студент со 1,25 $/месец, се наплаќа годишно, и добивате премиум шаблони и ресурси, аудио вметнување од компјутер и можност за преземање во Формати PDF, JPG и HTML.

Планот Edu Pro од 4,99$/месечно, се наплаќа годишно, го добива сето тоа, плус контрола на приватноста, преземања на MP4 видео, и папки за организација.

Најдобриот план Master е 20,82$/месечно, се наплаќа годишно, има сè што е погоре, плус карактеристики за персонализација на брендот и следење.

Генеално најдобри совети и трикови

Квиз на часот

Преклопете интерактивен слој на слика или зборови и нека класата одговори со помош на нивните уреди или на вашите горе на паметната табла, за сите да ја видат.

План за иднината

Помогнете им на учениците да создадат своја сопствена биографија која е привлечна и ги содржи сите релевантни информации што може да им помогне да напредуваат -- нешто што ќе го зачуваат за во иднина да го уредуваат по потреба.

Соработувајте

Групирајте студенти и нека работат на проектикои бараат од нив да се претстават назад на класот користејќи Genially -- наградувајќи ги покреативните употреби.

  • Нов почетни комплет за наставници
  • Најдобри дигитални алатки за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.