Како да создадам канал на YouTube?

Greg Peters 20-08-2023
Greg Peters

Ако сакате да создадете канал на YouTube за вашиот клас и пошироко, има многу да размислите. И покрај тоа што се чини дека овие сјајни видеа се направени без напор од оние наставници кои станаа сензации на YouTube, тие вложија многу работа зад сцената.

Немојте да се плашите. Можете исто така да го направите релативно лесно, а сепак да добиете одличен краен резултат. Од вас зависи колку време, напор и пари сакате да вложите во вашиот канал. И со потенцијал да заработите пари од него, може да откриете дека природно расте со текот на времето.

Па што треба да размислите ако сакате да создадете сопствен канал на YouTube?

  • Што е Screencast-o-matic и како функционира?
  • 6 начини како да ја заштитите класата за зумирање со бомба
  • Зум за образование: 5 совети
  • Зошто се јавува замор од зумирање и како едукаторите можат да го надминат

1. Отворете сметка

Ако сакате да се вклучите во акцијата на YouTube, тогаш ќе треба да се регистрирате за сметка кај матичната компанија, Google. Можеби веќе имате сметка на Google што го олеснува најавувањето на апликацијата или веб-локацијата YouTube. Ако не, одете на Google.com и пријавете се пред да се најавите на YouTube.

Ако креирате сметка за настава, тогаш можеби ќе сакате да го користите вашето вистинско име, назив на некој вид, или можеби наслов што сте го смислиле што одговара на видот на наставата на која ќе одитепонуда. Соодветна фотографија, слика или лого може да биде корисно да се има и при пријавувањето.

2. Поставете канал на YouTube

Во овој момент ќе сакате да се насочите кон создавање канал. Најлесен начин да го направите ова, за вашата лична сметка, класа или училиште, е да започнете со поставување. Ако одите да прикачите видео, веднаш ќе ве прашаат на кој канал ќе оди. Бидејќи сè уште немате, ќе ви биде побарано да креирате нов канал.

Проверете го името на вашата сметка и сликата на профилот што автоматски ќе го пополни каналот. Ако сте задоволни, продолжете низ процесот. Ова потоа ќе ви овозможи да дефинирате како каналот е ограничен за вашите ученици, ако ова е училишна сметка. Можете да ги изберете опциите за: допаѓање видео, коментирање на видео, омилено видео и претплата на каналот. За најдобар ангажман, препорачливо е да ги проверите сите овие опции како што се достапни. Секогаш можете да ги модерирате коментарите подоцна доколку е потребно.

Потоа можете да одлучите дали овој канал ќе биде јавен, приватен или ненаведен. Идеално ќе одите со јавноста за да може да ја најдат студентите и потенцијалните следбеници. Но, ако одите ненаведени, тоа ви овозможува да ја споделите врската со секој што сакате да ја пронајдете, но не може да се најде преку пребарувањето.

Исто така, можете да поставите одредени видеа на ненаведени - идеално ако имаат ученици во едно и сакаат да задржатнивната приватност.

3. Поставете стандарди за производство

Важно е да развиете конзистентен и висококвалитетен стил на видео што го одржувате. Ова не само што ги прави видеата попријатни и попривлечни, туку и ви дава дефиниран стил што ви помага полесно да бидете препознаени. Згора на ова, обезбедува ниво на континуитет за студентите за да можат да се чувствуваат удобно кога ќе се населат повторно во овој видео простор за нивната следна сесија.

Неколку основи се важни кога размислувате за правење видеа:

Користете пристојно осветлување

Осветлувањето е еден од најважните делови на секое видео . Добро осветленото видео е појасно, поприродно и многу попривлечно од видеото со сенки и темнина што го одвлекува вниманието. Ова најлесно може да се постигне со поставување на светлината зад фотоапаратот, со што ќе се осветли предметот свртен кон фотоапаратот, истовремено дозволувајќи му на објективот да пушти максимална светлина. Ако нема многу природна светлина, размислете за користење светилки, ринг светло и/или осветлување на просторијата за да го додадете во амбиентот.

Погрижете се да бидете слушнати

Исто така види: Што е WeVideo и како работи за образование?

Аудиото е многу важно, особено ако им диктирате инструкции на учениците -- исто како на часовите. Повеќето паметни телефони имаат повеќе микрофони кои добро ја вршат работата или конкретно слушаат гласови. Но, не заборавајте да го минимизирате шумот во позадина (затворете ги тие прозорци) и зборувајте гласно и јасно. Ако се мачите, тогашинвестирањето во наменски клип-на или сенасочен микрофон може да биде исплатлива идеја за да се обезбеди попрофесионален финиш.

Уредете ги вашите видеа

Постојат многу софтверски опции за уредување видео, но самиот YouTube има уредник во апликацијата, така што користењето често може да го направи трикот без ве чини нешто дополнително. Ова ви овозможува да снимате видео на парчиња и да го составите подоцна, со што ќе го намалите притисокот за да се среди првиот пат.

4. Редовно објавувајте видеа

Има огромна вредност во редовното објавување видеа. Ова им овозможува на студентите и обожавателите да знаат кога може да очекуваат повеќе содржини да слетаат за да внимаваат на тоа. Ова добива постојано гледање и може да помогне да се зголеми каналот -- YouTube ја цени регуларноста како и Google кога станува збор за пребарување видеа.

Регуларноста нуди и стабилност на учениците кои можат да пораснат за да уживаат во времето за учење на видеото како дел од нивната рутина.

5. Превртете ги часовите

Користењето на вашите видеа за да понудите превртена училница може да биде многу вредно на два фронта. Првенствено ви овозможува да ги учите учениците надвор од часовите, на пример, со преглед на лекцијата, за да можете да се фокусирате на прашања, одговори и вежби во самиот час. Второ, ова, исто така, обезбедува корисен извор пред часовите за другите наставници. Ова може да се користи во вашето училиште, но исто така може да се бараод други наставници.

Додека редовно нудите повеќе корисни ресурси, може да откриете дека ќе добиете повеќе претплатници и ќе ги зголемите прегледите на видеата. Ова е местото каде што можете да започнете дополнително да го развивате вашиот канал.

6. Монетизирајте го вашиот канал на YouTube

Исто така види: Заштитени твитови? 8 пораки што ги испраќате

Откако ќе достигнете одреден праг на претплатници и ќе го пробиете, тогаш можете да почнете да заработувате пари од вашите видеа, со што ќе бидете платени директно од YouTube. Ова значи дека колку повеќе прегледи добивате, толку повеќе пари можете да заработите.

Овде можете да почнете да ги инвестирате тие пари назад во производство. Од купување на наменска камера до снимање гаџети со осветлување и аудио, како и реквизити и софтвер. Сето ова може да го подобри професионалниот финиш на вашите видеа и да ги направи вашите продукции уште попривлечни за студентите и другите гледачи, овозможувајќи ви да растете уште повеќе.

  • Што е Screencast-o-matic и Како функционира?
  • 6 начини да го заштитите вашиот час за зумирање со бомба
  • Зум за образование: 5 совети
  • Зошто се јавува замор од зумирање и како едукаторите можат да го надминат

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.