Најдобри страници за генијски час/проекти со страст

Greg Peters 26-06-2023
Greg Peters

Во ерата на стандардизирано тестирање - и поучување токму на тој тест - и наставниците и учениците може да се реенергираат со поинаков начин на поучување и учење. Без разлика дали се нарекува Час за гениј, проект за страст или 20% време, принципот е ист: студентите учат повеќе и имаат корист на повеќе други начини од следењето на сопствените интереси и преземањето одговорност за сопственото образование.

Сепак на учениците сè уште им треба водство и поддршка од нивните наставници за да започнат со вакви проекти. Тоа е местото каде што може да помогнат различните водичи и видеа за Часот на генијот подолу. Повеќето се бесплатни и креирани од едукатори со искуство во дизајнирање и успешно спроведување на Genius Hour во нивната училница.

Започнете да го планирате вашиот гениј час денес со овие извонредни методи и ресурси.

Истражувањето зад PBL, генијалниот час и изборот во училницата

Ако размислувате да го испробате Genius Hour во вашата училница, можеби ќе ве интересира што се вели во истражувањето. Едукаторот и автор А.Ј. Џулиани составил, сортирал и анализирал широк спектар на студии и анкети за учењето насочено од студентите.

Златен стандард PBL: Суштински елементи за дизајн на проекти

Дали ги знаете седумте суштински дизајнерски елементи на учењето базирано на проекти? Започнете да го планирате вашиот следен Genius Hour со овие корисни PBL ресурси, вклучувајќи видео примери на вистински студентски проекти во архитектурата, хемијата и социјалните мрежистудии.

Водич за наставници за проекти со страст (Genius Hour)

Добар прирачник за наставници кои сакаат да разберат, дизајнираат и имплементираат Проект за страст/Час за гениј, овој водич вклучува теми како што се Зошто да се работи на страстни проекти, да се започне, да се процени напредокот, пример лекција и многу повеќе.

Градење култура на PBL уште од самиот почеток

Повеќе од план за лекција или наставна програма, учењето базирано на проекти се однесува на културата во училницата. Дали вашата култура во училницата поддржува и поттикнува вистинско истражување, учење насочено од учениците и самостојно работење? Ако не, испробајте ги овие четири едноставни идеи за да ја промените културата и да го проширите учењето.

Ќе имате свој гениј час (Видео за студенти)

Едукатор Џон Видеото на Спенсер служи како ентузијастички вовед за студентите кои се нови во Genius Hour, како и како поттик за страсни идеи за проекти.

Што е учење базирано на проекти?

Џон Спенсер го споредува и спротивставува учењето базирано на проекти со традиционалното образование и објаснува како двајца наставници поттикнале доживотна страст за учење преку PBL.

Проектите со страст го поттикнуваат учењето на учениците

Наставничката во средно училиште, Меган Бауерсокс, обезбедува образец чекор по чекор за целосен шестнеделен проект за страст, од првичниот поставување на примерок неделен план за учење до финалната презентација. Иако таа го дизајнираше оваплан за учениците што им се здодевни од пандемските ограничувања, тој подеднакво добро се однесува и за учениците кои се враќаат во вообичаената училница.

Што е Genius Hour? Вовед во Genius Hour in the Classroom

Предвесник на Genius Hour, политиката на проектот за страст од 20% на Google им овозможува на вработените да работат на споредни проекти кои имаат посебен интерес за нив. Gmail, една од најуспешните програми за е-пошта досега, беше таков проект. Наградуваниот научен едукатор Крис Кеслер ја објаснува врската помеѓу Google и Genius Hour, како и неговиот метод за спроведување на Genius Hour во неговата училница.

Како да планирате & засилувач; Спроведување на Genius Hour во вашата основно училница

Elementary STEM наставник и edtech тренер Меди ја носи својата личност со висок напон на ова добро организирано видео на Genius Hour. Гледајте го целото видео или изберете поглавја од интерес со временски печат, како што се прашањата „Само точно“ или „Теми за истражување“. Во секој случај, ќе најдете многу идеи за да создадете свој гениј час.

Исто така види: Преглед на производот: iSkey Magnetic USB C адаптер

Градење студентска агенција со гениј час

Наставничката од трето одделение Емили Дик ги споделува своите стратегии за подготовка и имплементација на Genius Hour, од бура на идеи со учениците до идентификување на релевантни стандарди до критериуми за финалната презентација.

Исто така види: Што е Otter.AI? Совети & засилувач; Трикови

Алатки за стратегија за ангажман

Не постои единствен начин да се изгради Програмата Genius Hour, но ангажирањето на вашите ученици е задолжително. Секојод овие шест разновидни алатки - практиканти, граѓански науки, непречено и засилување; Изработка, игри, учење базирано на проблеми и размислување за дизајн - вклучува детален водич, цитирање на стандарди и примери за имплементација.

Проектот Страст: Бесплатни онлајн Активности

Извонредна, уникатна организација основана од две млади жени, Проектот Страст ги спојува средношколците со помладите деца за да создаде менторство однос од кој и учат и имаат корист. Студентите можат да се пријават за есенски часови или да аплицираат за да станат студентски лидер сега. ... и Common Core стандарди. Идеален за едукатори кои се подготвени да спроведат еден овој семестар.

Наставниците им плаќаат на наставниците Страстни проекти

Истражете стотици лекции од проекти за страст, тестирани во училница и оценети од вашите колеги наставниците. Може да се пребарува по одделение, стандарди, предмет, цена (скоро 200 бесплатни лекции!), рејтинг и тип на ресурс.

  • Како да се предава учење засновано на проекти во виртуелна училница
  • Како се прави: користење на Tech-PBL за да се допре до студенти кои се борат
  • Прекрасни написи за студенти: веб-страници и Други ресурси

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.