Како да креирате привлечни прашања за училницата

Greg Peters 30-09-2023
Greg Peters

Од која било причина, во последно време навлегов во еден тон разговори околу темата на привлечни прашања. Некои од разговорите се фокусираа на создавање квалитетни примероци на прашања како дел од тековната ревизија на нашите сегашни државни стандарди. Имаше дискусии со училиштата и поединечните наставници додека тие продолжуваат да развиваат квалитетни дизајни на наставни програми и наставни единици.

И додека секогаш ќе има - и треба да има - разговори за разликите помеѓу привлечните, возењето, суштинското и поддршката прашања, поентата останува иста. Ако сакаме да им помогнеме на нашите деца да станат познавања, ангажирани и активни граѓани, тие треба да ги решаваат проблемите и да решаваат прашања. Значи, квалитетните прашања од секаков вид се нешто што треба да го вклучиме во нашите дизајни на единици и лекции.

Исто така види: Д-р Марија Армстронг: Лидерство кое расте со текот на времето

Но, како тие можат да изгледаат?

Во написот на Education Journal Прашања кои принудуваат и Поддршка , С. Г. Грант, Кети Свон и Џон Ли се расправаат за нивната дефиниција за привлечно прашање и даваат некои идеи за тоа како да се напише. Тројцата се креатори на Inquiry Design Model, моќна алатка за наставниците кои бараат структура која ќе им помогне да ја организираат својата настава околу изведувањето општествени студии.

Особено ми се допаѓа како авторите ја воведуваат идејата за убедливо прашање:

„Уверливи прашањафункционира како наслов на една вест. Тие го привлекуваат вниманието на читателот и обезбедуваат доволно содржина за преглед на приказната што доаѓа. Доброто истражување функционира на ист начин: убедливо прашање поставува истрага. . ."

Нивната најнова книга, Истражувачки дизајн модел: Градење на прашања во социјалните студии , има многу слатко поглавје за создавање привлечни прашања.

Уште една одлична место за почеток е документот на колеџот, кариерата и граѓанскиот живот од Националниот совет за социјални студии. а адолесцентите се природно љубопитни и особено се љубопитни за сложениот и повеќеслоен свет во кој живеат. Без разлика дали ги артикулираат на возрасните или не, тие имаат бунар речиси без дно со прашања за тоа како да се разбере тој свет. Понекогаш молкот на децата и адолесцентите околу прашањата во нивните глави ги наведува возрасните да претпостават дека тоа се празни садови кои пасивно чекаат возрасните да ги наполнат со своето знаење. Оваа претпоставка не може да биде повеќе погрешна."

И практичниот Inquiry Arc на NCSS вграден во нивниот C3 документ ја опишува структурата за вградување на големи прашања во наставниот процес.

За време на неодамнешниот разговор на наставникот, разбравме можни особини на голема привлечнапрашање:

 • Се совпаѓа и ги буди интересите и грижите на учениците
 • Истражува мистерија
 • Дали возраста е соодветна
 • Дали е интригантна
 • Потребен е повеќе од одговор „да“ или „не“
 • Дали е ангажиран
 • Бара повеќе од само собирање факти
 • Е збунувачки
 • Нема „право одговор“
 • Провоцира љубопитност
 • Бара синтеза
 • Концептуално е богат
 • Има „одржлива моќ“
 • Истражува контроверзни прашања

Брус Леш, од славата зошто нема да ни ги кажеш одговорите и еден од моите најголеми херои од општествените студии, дава дополнителна помош со наведување на неговите критериуми за квалитетно убедливо прашање:

 • Дали прашањето претставува важно прашање за историските и современите времиња?
 • Дали прашањето е дискутабилно?
 • Дали прашањето претставува разумна количина на содржина?
 • Дали ќе прашањето го задржува постојаниот интерес на учениците?
 • Дали прашањето е соодветно со оглед на расположливите ресурси?
 • Дали прашањето е предизвикувачко за нивото на одделението и е соодветно развојно?
 • Дали прашањето бара дисциплина специфични вештини за размислување?

Но, не е секогаш лесно да се развие добро прашање. Сите ние на крајот остануваме без добри идеи. Добрата вест е дека многу луѓе размислуваат за ова подолго време и не им пречи да споделуваат. Значи, ако барате некои прашања, прелистајте ги овие:

 • Одете на C3Список на прашања за наставници, направете пребарување што одговара на вашата содржина и добијте не само прашања, туку и лекции.
 • Училишната област Винстон Салем има слична листа заснована на моделот за дизајн на истрага.
 • Одделот за образование во Конектикат има придружен документ кој содржи уште повеќе IDM лекции со многу привлечни прашања.
 • Луѓето на Гилдер Лерман имаат добри работи. Тие составија постар список од 163 прашања овде.

Сите знаеме дека најдобрата практика бара големи прашања за да се зацврсти учењето. Едноставно не сме секогаш одлични во смислувањето нив. Затоа, не бидете срамежливи. Во ред е да позајмувате и да се прилагодувате. Копајте и почнете да додавате некои од овие на она што веќе го правите. Вашите деца ќе си заминат попаметни поради тоа.

cross posted at glennwiebe.org

Glenn Wiebe е консултант за образование и технологија со 15-годишно искуство во предавање историја и социјални студии. Тој е консултант за наставни програми за ESSDACK , образовен сервисен центар во Хачинсон, Канзас, и често блогира на History Tech и одржува Social Studies Central , складиште на ресурси наменети за едукаторите К-12. Посетете ја glennwiebe.org за да дознаете повеќе за неговото говорење и презентација за образовната технологија, иновативната настава и социјалните студии.

Исто така види: Што е Zoho Notebook? Најдобри совети и трикови за образование

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.