Д-р Марија Армстронг: Лидерство кое расте со текот на времето

Greg Peters 30-09-2023
Greg Peters

Лидерите не се раѓаат, туку се создаваат. И тие се направени исто како и сè друго, преку напорна работа. —Винс Ломбарди

Разбирањето дека лидерството е збир на вештини научени со текот на времето е во срцето на кариерата на д-р Марија Армстронг - прво во бизнисот, потоа како едукатор, советник, администратор, надзорник, дел на напорите за обновување на Министерството за образование на САД во Порторико по ураганот Марија, а сега како извршен директор на Здружението на латино администратори & засилувач; Надзорници (ALAS). Армстронг беше назначен за извршен директор токму кога СОВИД-19 ја затвори земјата.

Исто така види: Што е Genially и како може да се користи за поучување?

„Бев назначена на позицијата извршен директор за АЛАС на 1 март 2020 година и требаше да се преселам во ДЦ на 15 март“, вели таа. „На 13-ти март, Калифорнија ја донесе наредбата за останување дома“.

Да се ​​биде фрлен таков крив топче претставува избор. „Единственото нешто на кое навистина имаме контрола во животот е како реагираме“, вели Армстронг. „Значи, дали реагирам од место на вознемиреност или дали реагирам од место на можност и учење? Армстронг многупати покажа дека е некој што го избира патот кон поголемо учење.

Еволутивно лидерство

Армстронг не се смета себеси за лидер, туку за личност која ја работи работата што се бара од позицијата. „Разликата помеѓу да се биде носител на одлуки и лидер е во тоа што носителот на одлуки е платен да донесеодлуки, но лидерот навистина треба да донесе некои добри одлуки“, вели Армстронг. „Со текот на времето, почнав да го учам влијанието на зборовите на лидерот, изборот на зборови и изборот на дејствување и неактивност. во средношколскиот округ Escondido Union. „Ги имате овие млади луѓе пред вас и тоа е привилегија и радост“, вели таа. По предавањето, таа премина во советување за да има поголемо влијание врз повеќе студенти. „Тоа ми ги отвори очите за толку многу други аспекти кои беа надвор од училницата што почнав да добивам поголема слика за тоа што подразбира јавното образование и целиот наш систем.“

Постепено, Армстронг се унапреди област скалила додека таа стана надзорник во Woodland заеднички УСД. На овој дел од нејзиниот пат имало заобиколувања. Армстронг беше врска за Канцеларијата за образование на округот Риверсајд, работејќи со 55 различни средни училишта сè до неделата пред почетокот на училиштето, кога нејзиниот шеф побара од неа да стане директорка на едно. „Никогаш не ми падна на памет да кажам не“, вели Армстронг. „Беше буквално додека трепнеш - свртување во друга област во која не планирав да одам“.

Таа предупредува: „Може да биде многу ласкаво да се прими тој повик, но можеби не е секогаш вистинскиот избор за вас. Понекогаш, сепак, преземате нешто за поголемо добро на тимот, исо текот на времето ќе дознаете дека тоа било неопходно за вашиот сопствен раст“.

Армстронг е посветен едукатор и да го сака она што е најдобро за другите е дел од тоа која е таа како личност. „Иако не бев навистина опремен, требаше да прашам: „Какви видови поддршка ќе дадете? Што очекуваш од мене? Како ќе воспоставиме успех или неуспех?“ Но, јас не поставив ниту едно од тие прашања. Не знаеш што не знаеш“, вели таа.

Исто така види: Што е Ками и како може да се користи за предавање?

Справување со „Измите“

Во нејзиниот раст како лидер, Армстронг доживеа многу од „измите“ на сите жени лидерите се соочуваат во образованието, почнувајќи од нејзиното време во училницата. „Би имал колеги, типични мажи, кои би ме прашале: „Зошто доаѓаш така облечен на работа? Изгледаш како да одиш во деловна канцеларија.“ И јас би рекол: „Затоа што ова е моето место на работа“. , „Само се соочувам со нив и одам напред. Немаше да се борам со проблемот со истиот менталитет што ми беше претставен. Мора да бидете во можност да се оддалечите и да го погледнете од поинаков агол, и мора да ви биде удобно во сопствената кожа“. Армстронг тврди дека решавањето на различните форми на предрасуди на овој начин ја направило посилна и ја задржала на нејзиниот лидерски пат.

Лидерите постојано се развиваат, вели Армстронг. „Ако не правиме грешки, сигурни сме дека нема да растеме“.Таа ја нагласува важноста на учењето на лекциите од секој предизвик и важноста да се пренесе тоа учење во следната ситуација. „Понекогаш, треба да направите страничен чекор за да ја погледнете ситуацијата, што ви овозможува да ја видите ситуацијата од поинаков агол и да ги земете предвид другите можности што ви се даваат за да можете да се трансформирате каде што можеме да одиме“.

Инклузивност пост-КОВИД

„Не ја гледам нашата иднина низ призмата на дефицит или копнеж да се вратиме во нормала. Го гледам ова низ призмата на можностите и можностите - што можеме да постигнеме со оглед на она што го научивме“, вели Армстронг. „Сите ние имаме различно потекло, без разлика дали тоа е економско или боја, раса или култура, и нашиот глас отсекогаш бил да ги имаме сите на масата.“

„Како латино едукатор, научив дека лидерството е важно , и тоа влијае на оние на кои им служиме - нашите деца со боја и маргинализираните. Потребно ни е секој да работи на правичност за децата - инклузивна не исклучувачка, акција и не само зборови, тоа е важното подигање кое е потребно.“

Др. Марија Армстронг е извршен директор на Здружението на латино администратори и суперинтенденти (ALAS )

  • Tech & Подкаст за почесна улога на Learning
  • Жени во лидерство: Испитувањето на нашата историја е клучно за поддршка

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.