Најдобри практики за ресторативна правда и локации за едукатори

Greg Peters 30-09-2023
Greg Peters

На училиштата им треба ред. Невозможно е ефективно да се предава ако учениците се караат, не доаѓаат на час или малтретираат други деца.

Во поголемиот дел од историјата на училиштата во Америка, физичкото казнување, суспензијата и протерувањето биле основните средства за контрола на децата кои дејствуваат несоодветно или дури и насилно. Но, многумина тврдат дека системот заснован на казнени мерки, иако привремено го враќа редот, не прави ништо за да ги реши основните причини за лошото однесување. Ниту, пак, бара од прекршителите вистински да сметаат на штетата што им ја направиле на другите.

Во последниве години, разговорот околу училишната дисциплина се префрли од пристапот заснован на казнување кон очигледно покомплексен, холистички пристап познат како ресторативна правда (RJ) или ресторативна практика (RP). Користејќи внимателно олеснети разговори, учениците, наставниците и администраторите работат заедно за да ги решат проблемите со однесувањето во училиштата. Сè уште може да има суспензии или протерувања - но како последно средство, не прво.

Следните написи, видеа, водичи, можности за професионален развој и истражување се одлична почетна точка за едукаторите и администраторите да научат што е потребно за да се воспостават ресторативни практики во нивните училишта - и зошто тоа е важно.

ПРЕГЛЕД НА РЕСТОРАТИВНАТА ПРАВДА ВО УЧИЛИШТА

Како функционираат ресторативните практики за учениците и наставниците

Поглед во избранитеУчилишта за партнерство за ресторативна правда во областа Денвер, со погледи од наставници, администратори и деца.

Што треба да знаат наставниците за ресторативна правда

Оваа статија истражува не само основите на ресторативната правда (превенција, интервенција и реинтеграција), но исто така поставува клучни прашања, како што се „Дали навистина функционира во училница?“ и „Кои се недостатоците на ресторативната правда?“

Што се ресторативните практики во училиштата ?

Пакет со алатки „Учиме за правда: Основите на ресторативната правда“

Како промената кон ресторативните практики може да им помогне на училиштата - и зошто сите едукатори треба да бидат на иста страница.

Ресторативните практики во училиштата функционираат ... Но, тие можат да функционираат подобро

Стратегии за спроведување на ресторативна правда додека се поддржуваат воспитувачите.

Изработка Работите се исправни - Ресторативна правда за училишните заедници

Како ресторативната правда се разликува од традиционалните дисциплини засновани пристапи кон конфликтите во училиштата.

Алтернатива за суспензија и исклучување: „Заокружете се!“

Не е лесно да се промени училишната култура, особено кога се бара прифаќање од сите - ученици, наставниците и администраторите подеднакво. Искрен поглед на придобивките и тешкотиите во спроведувањето на RJ во една од најголемите области во Калифорнија, Oakland Unified.

ВИДЕА ОД РЕСТОРАТИВНА ПРАВДА ВОУЧИЛИШТА

Вовед за ресторативна правда

Исто така види: Производ: Dabbleboard

Ако ученикот е доволно тешко повреден за да биде хоспитализиран, дали ресторативната правда може да даде решение? Истражете го потенцијалот на ресторативната правда преку случајот на сериозен напад во училиштето во Лансинг. Емоционално моќен.

Пример за ресторативен пристап - основно училиште

Научете како ефективен олеснувач разговара со помладите ученици за да ги реши конфликтите без традиционално казнување.

Ресторативна Правда во училиштата во Оукланд: Прво ниво. Круг за градење заедница

Не се само едукаторите што ги водат иницијативите за ресторативна правда. Всушност, улогата на студентите е критична. Гледајте како учениците во Оукленд создаваат и негуваат круг на заедницата.

Користење на кругови со дијалог за поддршка на управувањето во училницата

Како една наставничка во основно училиште ги имплементирала круговите за внимание и дијалог за да им помогне на своите ученици да управуваат со стресот и да споделат значајни животни искуства. Одличен пример на реалниот свет, иако несовршен, извршување на ресторативна правда. Забелешка: Вклучува контроверзен елемент на крајот.

Исто така види: Што е Wonderopolis и како функционира?

Ресторативен круг за добредојде и повторно влегување

Како може претходно затворените ученици повторно да влезат во училишната заедница на позитивен начин? Наставниците, учениците и родителите го пречекуваат млад човек назад во средно училиште градејќи доверба и покажувајќи емпатија.

„Зошто“ на ресторативнатаПрактики во јавните училишта во Спокејн

Дипломирање на кругот на одговорност за ресторативни ресурси

Како да знаете дали ученикот ја презел целосната одговорност за неговата или нејзините штетни постапки? Се додека тоа не се случи, не може да има ресторативна правда. Во ова видео, децата зборуваат за разбирање на емпатијата, споделување чувства и прифаќање одговорност.

Јавните училишта во Чикаго: ресторативен пристап кон дисциплината

Наставниците, учениците и администраторите истражуваат зошто суспензијата не значи ништо друго освен „слободно време“ за учениците кои се однесуваат лошо, додека реставрира правдата се осврнува на корените на таквото однесување.

Воведување на ресторативна правда за младите од Оукланд

Слушнете од локален судија кој утврдил дека системот на кривичната правда е несоодветен за создавање трајни промени кај младите престапници.

ВОДИЧИ ЗА РЕСТОРАТИВНА ПРАВДА ВО УЧИЛИШТА

3 ресторативни практики што треба да се спроведат во 2021 година

Научете како да ги почитувате договорите, ресторативната истрага и круговите за повторно влегување може да се вработи и имплементира во вашето училиште.

Коалиција за здравствени услуги во округот Аламеда за ресторативна правда: работен водич за нашите училишта

Водич за имплементација на обновлива правда во унифициран училишен округ Оукланд

Детални, чекор-по-чекор инструкции за сите членови на училишната заедница - од наставници и директори до ученици и родители доучилишни безбедносни службеници-за креирање училишни програми за ресторативна правда.

Водич за имплементација на ресторативни практики на NYC во цело училиште

Њујорк DOE истражува во сите аспекти на поставување на ефективен план за ресторативна правда во овој документ од 110 страници. Вклучува корисни обрасци за печатење.

Партнерство за реставративни практики на училиште во Денвер: Чекор по чекор Ресторативни практики на ниво на училиште

Дали ресторативните практики ќе го елиминираат „лошото однесување“ во училиштата? Поглед на митовите и реалноста на RP, како и што да се прави кога предизвиците го отежнуваат спроведувањето.

Лекциите научени од практичарите на ресторативна правда во четири училишта во Бруклин

Концизно и отворено испитување на искуствата на практичарите на ресторативна правда во четири училишта во Бруклин.

6 чекори кон ресторативна правда во вашето училиште

Да се ​​направи ресторативна правда да функционира

Директор на средно училиште Захари Скот Робинс ја опишува структурата и процесот на ресторативната судска правда, истакнувајќи ги критичните фактори како буџетот, времето и важноста на докажливиот успех.

ПРОФЕСИОНАЛЕН РАЗВОЈ ЗА РЕСТОРАТИВНА ПРАВДА ВО УЧИЛИШТА

Упатство за вебинар на РС: Ресторативни кругови

Австралискиот едукатор и експерт за училишно однесување Адам Војгт води вебинар во 2020 година со фокусирање на ресторативните кругови, суштински аспект на ресторативнатапрактики.

Онлајн обука за образование за ресторативна правда

12 показатели за имплементација на ресторативни практики: списоци за проверка за администратори

Училишните администратори кои имаат задача да го постават RJ имаат тежок спор. Иако тие можеби не се секојдневни практичари, тие мора да ги убедат наставниците, родителите, учениците и сите други чинители за вредноста во трансформирањето на училишната култура. Овие списоци за проверка им помагаат на администраторите да се борат со проблемите.

Ресторативни практики во училиштата Есенски институт за обука

Целосно онлајн обука за ресторативни практики што ќе се одржи од 8 до 16 ноември 2021 година, шестдневниот семинар вклучува и опции за два и четири дена. Изберете го дводневниот воведен курс или длабоко нурнете во плевелот со целосната програма.

Ресторативни практики за едукатори

Овој дводневен онлајн воведен курс предава фундаментална теорија и практики. Сертификат за учество ќе биде доделен и може да се поднесе за кредит за континуирано образование. Иако регистрацијата е затворена до септември 2021 година, сè уште има достапен простор од 14 до 15 октомври 2021 година. Практичен водич од 16 страници кој објаснува како ресторативното образование засновано на пракса резултира со решавање конфликти наместо затворање воцентар за малолетничка правда. Преполн со корисни идеи за имплементација на ниво на училница и област.

ИСТРАЖУВАЊЕ ЗА РЕСТОРАТИВНАТА ПРАВДА ВО УЧИЛИШТА

Дали ресторативната правда функционира? Иако разбирањето на искуството на учесниците во RJ е од клучно значење, исто така е важно да се знае што има да каже научното истражување за ефективноста - или недостатокот од тоа - во училиштата.

  • Подобрување на училишната клима: докази од училиштата кои спроведуваат ресторативни практики
  • Ресторативни практики во училиштата: истражувањето ја открива моќта на ресторативниот пристап, дел I и истражувањето открива моќта на ресторативниот пристап, дел II, од Аби Портер преку Меѓународниот институт за ресторативни практики
  • Студија покажува дека младите се помалку агресивни со ресторативни практики, од Лаура Мирски преку фондацијата за ресторативни практики
  • Ресторативните практики покажуваат ветување за исполнување на новите насоки за дисциплина на национално ниво
  • Ефикасноста на програмите за ресторативна правда
  • Ветувањето за „ресторативна правда“ почнува да попушта под ригорозни истражувања
  • Ефективноста на принципите на ресторативна правда во малолетничката правда: мета-анализа
  • 4 начини да се користи главниот распоред за поддршка на капиталот
  • Стратегии со висок принос за нормализирање на учебната 2021-22 година
  • Како да регрутирате нови наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.