Што е учење засновано на феномени?

Greg Peters 30-09-2023
Greg Peters

Учењето засновано на феномен е метод на настава што ги вклучува учениците во учењето привлекувајќи им го вниманието со „феномен“ од реалниот свет што ја поттикнува нивната љубопитност.

Примерите за учење засновано на феномен вклучуваат клас кој го проучува распаѓањето со истражување што се случува со ѓубрето во нивната заедница или испитување на тешки за верување појави во реалниот свет кои можат да се објаснат само со науката како што е приказна за желка која го премина Индискиот Океан.

Идејата е дека овие видови приказни од реалниот свет се сложени, откачени и/или доволно интригантни за да ги охрабрат сите студенти да почнат да поставуваат прашања и да формираат подлабоки врски со материјалот.

Триша Шелтон, главен службеник за учење во Националната асоцијација за настава по наука и Мери Лин Хес, наставник за ресурси K-5 STEM во основното училиште за магнет Голдсборо во Санфорд, Флорида, споделуваат совети и најдобри практики за инкорпорирање на феноменот- базирано учење во училницата.

Што е учење засновано на феномени?

Учењето засновано на феномени израсна од Научни стандарди на следната генерација (NGSS), практично истражување и врски во реалниот свет. „Фокусот на оваа нова визија за научно образование е децата да ја гледаат науката не како цел куп факти, како знаењето апстрактно, туку да ја видат науката е нешто што можат да го искористат за подобро да го разберат својот свет или да го решатпроблеми, особено во нивните заедници или во контекст на нивното искуство“, вели Шелтон. „Ние ги дефинираме феномените како какви било настани во светот за кои поединецот чувствува дека треба да ги објасни, или затоа што е љубопитен или затоа што има проблем што треба да го реши. Ние ги позиционираме феномените како двигател на она што се случува во училницата“.

Наместо да ја обесхрабри природната љубопитност на учениците како што можат традиционалните учебници или тестови за природни науки, образованието засновано на феномени го вклучува тоа.

„Нема отстапување од љубопитноста кога сте во мојата училница“, вели Хес. „Тоа е толку очигледно во нашиот кампус затоа што децата ќе дојдат и ќе ми тропнат на вратата среде денот, [и ќе ми кажат] „Погледнете што најдов, погледнете што најдов“. Тие се толку возбудени и љубопитни за светот и начинот на кој тој функционира“.

Совети за учење засновани на феномени & засилувач; Совети

Кога започнувате лекција заснована на феномен, важно е да се обезбеди време за изложување на учениците на феноменот на почетокот на часот.

„Дајте им на децата можност да го набљудуваат феноменот, да размислат за него длабоко, но потоа да поставуваат свои прашања за тоа“, вели Шелтон. „Бидејќи прашањата се навистина лични за секого“.

Исто така види: Дневник на планетата

Индивидуалните прашања што ги имаат студентите исто така ќе ја поттикнат нивната поврзаност и ангажираност додека инструкторот го води истражувањето на науката зад феноменот.

вели Шелтонинструкторите исто така треба да учат феномен кој има смисла за нивните училишни заедници. На пример, едно училиште во близина на брегот во Флорида може да биде во можност да се вклучи во поморската наука на начин што нема да има толку смисла за училиште во Денвер.

Исто така, важно е да се запамети дека не сите лекции за учење базирани на феномени резонираат кај учениците. „Наставниците треба да бидат подготвени дека понекогаш ставаат нешто пред децата, а тоа не функционира како што треба“, вели Шелтон. "Тоа е во ред. Но, тие не треба да се обидуваат да го натераат тоа. Тие само треба да пробаат поинаков феномен во тој момент. Затоа што делот од децата кои ги имаат тие лични прашања и сметаат дека е релевантно е задолжително .

За да се ограничи веројатноста феноменот да не резонира, Шелтон советува да се користат претходно тестирани феномени од други наставници. Националната асоцијација за настава по природни науки има голем број ресурси за учење засновани на феномени, вклучувајќи ги и лекциите од областа на природните науки Daily Do . НГСС има и голем број ресурси посветени на учењето базирано на феномени .

За да се погрижи феноменот што таа го користи да резонира со нејзините ученици, Хес ги гради своите лекции на нивните страсти. „Дознајте што ги интересира вашите студенти и одете оттаму“, вели таа. „Сметам дека многу деца се заинтересирани за науката за животот, или ќе најдат нешто надвор. Го имаме ова инвазивно растение кое е наоколунашиот кампус, и секоја година правиме колекција на [растението]. И тие ќе ми дојдат на задната врата со само грст од нив и широки насмевки. Можам да кажам дека тие се целосно посветени на помагање на животната средина.“

Исто така види: Што е Closegap и како може да се користи за предавање?
  • Преиспитување на просторите за учење: 4 стратегии за учење во центарот на студентите
  • Како Застојот и бесплатната игра им помагаат на учениците да учат

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.