Што е Nova Labs PBS и како функционира?

Greg Peters 04-06-2023
Greg Peters

Nova Labs PBS е онлајн платформа која е преполна со образовни ресурси за да ги научи учениците за низа предмети од STEM. Благодарение на употребата на податоци од реалниот свет, ова ја гамификува реалноста за да го направи учењето привлечно.

За да биде појасно, ова е Nova Labs од PBS, кој се нуди како бесплатен ресурс за наставници и ученици на возраст од 6 и повеќе години. Се состои од неколку различни лаборатории, ова нуди игри во секоја за предавање на широк спектар на предмети, со научен фокус.

Од учење за вселената до внатрешната работа на РНК, има големи делови од информации во секој дел што дозволете им на учениците да нурнат длабоко, со видео и писмени насоки, како и прашања кои ќе ги одржуваат ангажирани во текот на целиот период.

Корисно за учење во класот, како и за работа дома, дали Nova Labs PBS е вистинскиот за вашата училница?

  • Најдобри алатки за наставници

Што е Nova Labs PBS?

Nova Labs PBS е онлајн-базиран гејмифициран ресурсен центар кој ги учи децата на STEM и научно-базирани предмети користејќи привлечни видео, прашања и одговори, плус интерактивна содржина.

Nova Labs PBS е многу интерактивни со кратки видео насоки проследени со пишани факти и интерактивни модели кои им овозможуваат на учениците да си играат со бројки во пример од реалниот свет. Тоа го прави ова одлично за студенти кои инаку можеби нема да останат толку добро ангажирани со едноставни писмени и базирани на сликинастава.

Достапно преку веб-прелистувач, ова е многу компатибилно со многу уреди, но најдобро е во прелистувачите Chrome или Firefox. Корисно, можно е да се прилагоди квалитетот за да одговара на машината и пропусниот опсег што ги имате на располагање во вашето училиште.

Како функционира Nova Labs PBS?

Nova Labs PBS се отвора со избор на лаборатории за изберете од кои вклучуваат Financial, Exoplanet, Polar, Evolution, Cybersecurity, RNA, Cloud, Energy и Sun. Упатете се во една за да ја однесете на посебна лендер страница посветена на таа лабораторија, нудејќи повеќе детали за тоа што може да се очекува од учењето.

Исто така види: Што е ChatterPix Kids и како функционира?

Штом сте во областа по избор, како на пример Егзопланета на сликата погоре, ви е даден краток видео вовед со вистински научници кои зборуваат за покриената област. Потоа, анимираното видео ве носи во тој свет за да го истражувате. Потоа имате трафостаница за да се движите напред, дозволувајќи им на учениците да изберат како и кога ќе напредуваат.

Иако сè е веднаш достапно бесплатно, како гостин, ќе треба да се најавите користејќи сметка, доколку сакате за да се спаси напредокот. Ова изгледа прилично неопходно бидејќи има многу информации за работа преку кои може лесно да се шират низ повеќе лекции. Ова, исто така, им овозможува на студентите да продолжат таму каде што застанале, дома, за личен напредок со стапка што му доликува на тој студент.

Кои се најдобрите карактеристики на Nova Labs PBS?

Nova Labs PBS е супередноставен за употреба со големи копчиња и многу јасни видео и писмени упатства, што го олеснува навигацијата за уште помлади ученици.

Употребата на активности слични на игра значи дека учениците можат изведувајте експерименти, играјќи со податоците, за да видите како тоа предизвикува ефекти. Ова им овозможува не само да научат како функционира науката, туку и како таа може да варира и да предизвика ефекти од нивната контрола на алатките. Зајакнување и едукација во еднакви мерки.

Ако се најавите, одговорите на ученикот на прашањата се снимаат за да можете да видите како напредуваат или -- потенцијално покорисно -- да видите каде се мачат. Ова исто така значи дека е можно да се доделат делови што треба да се пополнат дома за да можете да ги надминете на часовите во стил на превртена училница.

Извештајот на онлајн лабораторијата им дава можност на учениците да прават белешки за нивниот напредок и учење, исто така како да се прегледаат досегашните одговори на квизовите.

Колку чини Nova Labs PBS?

Nova Labs PBS е бесплатен за користење и нема реклами или следење на веб-локацијата. Бидејќи е базиран на веб и ви овозможува да го менувате квалитетот, треба да работи на повеќето уреди, како и на повеќето интернет конекции.

Ќе треба да се најавите, користејќи сметка на Google или сметка на PBS, ако сакате да ги искористите предностите на следењето, паузирањето и сите функции за повратни информации што можат да бидат корисни за наставниците.

Nova Labs PBS најдобри совети и трикови

Групадо

Работете во групи или парови за да им помогнете на сите, на различни нивоа, да соработуваат и да експериментираат од перспектива на разбирање како да научите како тим.

Потпечатете

Користете печатени лабораториски извештаи за да го вратите учењето во училницата и да видите како напредуваат учениците.

Пријавување

Исто така види: Најдобри бесплатни лекции и активности за Ноќта на вештерките

Можеби користете наставникот се пријави пред да напредува помеѓу фазите за да се увери дека сите ученици разбираат додека напредуваат низ нивоата.

  • Најдобри алатки за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.