Продолжено време за учење: 5 работи што треба да се земат предвид

Greg Peters 30-09-2023
Greg Peters

Конгресот стави акцент на справувањето со загубата во учењето во најновиот круг на стимулативни средства од Законот за американски план за спас, кој става нови идеи и стратегии во првите редови за справување со најтешките предизвици што произлегуваат од пандемијата.

Многу области го ставаат продолженото време за учење (ELT) во своите планови со надеж дека учениците, особено најранливите, ќе се вратат наесен откако ќе ги затворат празнините создадени во последните две години.

Од клучно значење е додека областите размислуваат за ELT, овие програми да не се гледаат едноставно како дополнително време за учење. Пандемијата ги отвори вратите за персонализирани можности и патеки за учење и сега не е време да се поништи флексибилноста дозволена и создадена во услови на СОВИД-19 што треба да се заостри поради барањата за време на седиштата. Истражувањето на Институтот за образовни науки на повеќе од 7.000 студии идентификуваше 30 кои ги исполнуваат најригорозните стандарди за истражување и оние кои покажаа дека зголеменото време за учење не секогаш дава позитивни резултати.

5 работи што областите треба да ги разгледаат и да ги идентификуваат кога спроведуваат висококвалитетна програма за продолжено време за учење (ELT):

1. Определете го степенот до кој времето надвор од училиштето ги влошува или ублажува нееднаквите образовни резултати за учениците

ЕЛТ програмите помагаат да се ангажираат учениците кои се најранливи. Овиеможностите треба да се фокусираат на забрзување наместо на санирање, градење на силните страни на учениците наместо на усвојување пристап заснован на дефицит.

2. Обезбедете можности да помогнете да се надомести изгубеното време за учење поради пандемијата со ресурси фокусирани на учениците кои биле најмногу погодени од затворањето на училиштата

Студијата направена од корпорацијата RAND покажа дека учениците кои добиле минимум 25 часа наставата по математика во лето имаше подобри резултати на последователниот државен тест по математика; оние што добија 34 часа јазични уметности се покажаа подобро на последователната државна проценка на уметноста по англиски јазик. Учесниците покажаа и посилни социјални и емоционални компетенции.

3. Внесете висококвалитетно туторство во и надвор од училишниот ден

Имаше зголемен напор да се понуди туторство на повеќе студенти бидејќи резултатите почнуваат да покажуваат зголемени академски перформанси на учениците. „Еден напор да се сумира висококвалитетното истражување за туторството беше студија на Харвард од 2016 година, која покажа дека „честото туторство еден на еден со истражувачко докажана настава е особено ефикасно во зголемувањето на стапките на учење на студентите со ниски перформанси“, вели Хехингер. Пријавете неодамна. Честото туторство се покажало како поефикасно од неделните сесии. Проширената програма за ELT фокусирана на спроведување на туторство мора да биде честа за да има најдобро влијание.

4. Проширете го висококвалитетнотопосле училишни програми

Честопати, родителите и заедницата можат да ги гледаат програмите после училиште како прославено чување деца. Програмите после училиште имаат способност и потенцијал навистина да ги ангажираат учениците на начини кои се значајни и обезбедуваат контекст за учење, но имплементацијата мора внимателно да се планира за да биде ефективна.

Исто така види: Што е Storia School Edition и како може да се користи за настава? Совети и трикови

5. Креирајте висококвалитетни летни програми

Според Фондацијата Валас, „Летната загуба на учење несразмерно влијае на студентите со ниски приходи. Додека сите ученици губат одредено ниво по математика во текот на летото, учениците со ниски приходи губат повеќе позиции во читањето, додека нивните врсници со повисоки примања може дури и да добијат“. Летната загуба на учење може да ни покаже многу за тоа какви „академски слајдови“ можеме да очекуваме да видиме во податоците за претстојната година. Летните програми за збогатување се нагласени од Конгресот како начин да се затворат овие празнини, а овие програми се сметаат за критични во наредните месеци.

ELT е можност да се вклучат студенти, а сепак да му се дозволи на студентот да продолжи откако ќе се покаже мајсторство. Тоа може да биде алатка која се користи за подобрување на новите модели на учење и обезбедување можности кои можеби инаку не биле достапни пред пандемијата.

Исто така види: HOTS за наставници: 25 врвни ресурси за вештини за размислување од повисок ред
  • 5 добивки од учењето направени за време на пандемијата
  • Финансирање на ESSER: 5 начини да го искористите за да се справите со загубата во учењето

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.