Десет бесплатни ресурси за учење базирани на проекти кои ќе ги стават студентите во центарот на учењето од Мајкл Горман

Greg Peters 29-09-2023
Greg Peters

Јас сум застапник за учење базирано на проекти во училницата. Вистинското учење засновано на проекти е процес кој го става ученикот во центарот на нивното учење. Во оваа објава сакам да споделам со вас некои од најдобрите страници за кои открив дека се корисни на интернет кои промовираат вистинска PBL. Ве молиме споделете ја оваа објава со други и како што наоѓате други извонредни страници на интернет кои се однесуваат на PBL, ве молиме споделете со мене. Вашите коментари се секогаш ценети! Можете да ме следите на Твитер на @mjgormans и како и секогаш слободно посетете го мојот блог 21centuryedtech исполнет со ресурси - Mike

Edutopia PBL - Edutopia е страница што содржи извонредна едукативна содржина за наставници. Таа содржи област посветена на учење базирано на проекти. Edutopia го дефинира PBL, „како динамичен пристап кон наставата во кој учениците ги истражуваат реалните проблеми и предизвици, истовремено развивајќи вештини за меѓунаставни програми додека работат во мали групи за соработка“. Веб-страницата содржи кратка статија, заедно со видеа со наслов „Преглед на учење базирано на проекти“ и Вовед во учење базирано на проекти. Веб-страницата Edutopiamain PBL содржи примери од реалниот живот и оваа Голема листа содржи написи и блогови кои се однесуваат на активности, лекции, практики и истражувања на PBL. По прегледот, ќе забележите дека Edutopia ја исполнува својата изјава „Што функционира во јавното образование“.

PBL-Online е еденстоп решение за проектно учење! Ќе ги најдете сите ресурси што ви се потребни за дизајнирање и управување со висококвалитетни проекти за средношколци и средношколци. Оваа страница вклучува информации за тоа како да го дизајнирате вашиот проект. Им помага на наставниците да планираат ригорозни и релевантни проекти фокусирани на стандарди кои ги ангажираат учениците во автентични активности за учење, ги учат вештините на 21 век и бараат демонстрација на мајсторство. Исто така, обезбедува пребарување за проекти развиени од други (мала колекција) или можност за придонес со проекти во PBL-Online Collaboratory и Project Library. Наставниците можат да научат што го дефинира учењето базирано на проекти и пристапот PBL-Online за успешен дизајн на проекти. Исто така, постои област за прегледување на истражувањата и наоѓање алатки за поддршка на ефективно учење базирано на проекти. Исто така, постои простор за купување на BIE //Прирачник за учење заснован на проекти// и комплет за почеток, кои се основа за веб-страницата PBL-Online. На страницата е достапна и убава колекција на видеа. PBL-Online го одржува Buck Institute for Education (BIE) кој е непрофитна, истражувачка и развојна организација посветена на подобрување на практиката на наставата и процесот на учење.

Исто така види: Што е Duolingo Max? Алатката за учење напојувана со GPT-4 објаснета од менаџерот за производи на апликацијата

BIE Institite For PBL - Главната веб-страница на Институт Бак за он-лајн ресурси мора да ја посети секој што е сериозен за PBL. Има некои добри информации за професионалецотразвој . Истражете го Прирачникот за учење базиран на проект BIE, нарачајте копија или едноставно истражете ги врските на страницата. Погрижете се да ги проверите документите и формуларите за преземање што се наоѓаат во книгата. Исто така, постои страница за врски со веб-ресурси која ќе обезбеди изобилство информации. Има одлична форумска страница која и друга област со совети од наставници. Ова е навистина одлична локација за да бидете повеќе информирани за учење базирано на проекти и добро функционира со други други страници на BIE.

PBL: Примерни проекти - А прекрасна страница за оние кои сакаат практични идеи да внесат PBL во наставната програма. Ова е создавање на група искусни наставници, едукатори и истражувачи со кои можете да контактирате како ресурси. Овој тим вклучува луѓе кои исто така активно прават и создаваат нови примерни проекти за PBL, предуслуга и континуиран професионален развој на наставниците и интеграција на технологијата во наставната програма. Оваа страница има одличен список на национални стандарди за технологија и содржина за прегледување. Исто така, постои голем избор на рубрики кои треба да ги разгледате додека ја истражувате проценката. За оние кои се заинтересирани за истражување, задолжително проверете ја страницата резервирана за размислување и планирање. Додека сте на страницата, задолжително погледнете ги примерните проекти заедно со другите наведени големи проекти.

4Teachers.org PBL - Оваа страница содржи некои корисни информации за обезбедување звукрезонирање за PBL во училиште. Посебно интересни се написите за Градење мотивација и користење на повеќе интелигенции. Еден многу корисен ресурс на оваа страница е секцијата со список за проверка на проекти на PBL. Писателите на оваа страница тврдат дека овие списоци за проверка ќе им помогнат на наставниците да почнат да користат PBL, со создавање на онлајн-превземања соодветни за возраста, приспособливи списоци за проверка на проекти за писмени извештаи, мултимедијални проекти, усни презентации и научни проекти. Употребата на листи за проверка помага во одржувањето на учениците на вистинскиот пат и им овозможува да преземат одговорност за сопственото учење преку врсници и самоевалуација. Погрижете се да ја проверите главната веб-страница на 4Teachers за сите нивни одлични групи на алатки, вклучувајќи и други ресурси што можат да поддржат PBL. Оваа страница е објавена од Altec, која исто така има мноштво ресурси.

Простор за учење базиран на проект Houghton Mifflin - Оваа страница од издавачот Houghton Mifflin содржи неколку добри ресурси за истражување на PBL и е развиена од Центарот за образование во Висконсон Истражување. Вклучена е страница за Позадинско знаење и теорија. Има и линк до мал број сеопфатни проекти. Последно за оние кои се обидуваат да истражуваат, има голем број професионални написи поврзани со учење базирано на проекти.

Intel® Teach Elements: Project-Based Approacies - Ако барате бесплатен професионален развој навреме што тиможе да се доживее сега, во секое време или каде било, ова може да биде вашиот одговор. Интел ветува дека оваа нова серија ќе обезбеди висок интерес, визуелно привлечни кратки курсеви кои го олеснуваат длабокото истражување на концептите за учење од 21 век користејќи и PBL. Програмата се состои од анимирани упатства и аудио дијалози за објаснување на концептите, интерактивни вежби за проверка на знаењето, офлајн активности за примена на концепти. Можете да го посетувате курсот за PBL онлајн или да нарачате ЦД-то на Intel PBL, одвојте малку време и прочитајте повеќе за дизајнот на проектот. Интел обезбедува одлична база на податоци со приказни кои се однесуваат на проектни идеи. Секој кој е заинтересиран за учење базирано на проекти мора да ја истражи страницата на Интел, еден од најсовремените ресурси за PBL на интернет.

Нова технологија мрежа - Јас лично ги посетив училиштата за нова технологија и во Напа и во Сакраменто Калифорнија. Бев импресиониран со повеќе од технологијата. Позитивна и ефективна култура за учење е она што New Tech најдобро го прави и се базира на PBL. Погледнете ги соопштенијата за вести на страницата New Tech. Некои што ми го привлекоа интересот беа учење базирано на проекти од ѕид до ѕид: Разговор со наставникот по биологија Кели Јонсе » од Learn NC, Моќта на проектното учење » од Scholastic и Студентите како паметни толпи заедно со It's all about me и од Phi Делта Капа. Последно проверете го видеото за Нова технологија со наслов NTN School Overview и I Am What IУчете за добар информативен поглед на PBL и New Tech.

High Tech High School - Овие средни училишта, исто така, функционираат користејќи модел за учење базиран на проекти, фокусиран на вештините од 21 век. Вклучив проекти до кои дојдоа од грант од Калифорнија од 250.000 американски долари за институт PBL во не-чартер јавни училишта. Ќе најдете опис на проектот заедно со седумте големи проекти и разни други. Вклучената страница за оценување на PBL е исто така многу интересна заедно со тоа како PBl ја поддржува писменоста во моделот на висока технологија.

Исто така види: Преглед на YouGlish 2020 година

GlobalSchoolhouse.net - Одлична страница за започнување на PBL со користење на веб додека соработувате со други училишта. Искористете ја способноста да ја користите мрежата како алатка за интеракција, соработка, образование на далечина, културно разбирање и кооперативно истражување -- со врсниците од целиот свет. Започнете со објаснување за тоа што навистина е Net PBL. Дознајте како да направите партнери. Задолжително проверете ги сите видеа и упатства.

Ви благодариме што одвоивте време да истражувате и се надевам дека ќе ја имплементирате единицата за PBL во училницата. Заинтересиран сум и сакам да учам од вас. Ако знаете за извонредна PBL страница, ве молиме коментирајте или испратете ми порака. Ве молам следете ме на твитер на мјгорманс и сигурно ќе ве следам. Секогаш сум подготвен за вмрежување и учење! Како и секогаш, поканети сте да ги истражите ресурсите на мојот блог 21centuryedtech. - Мајк([email protected])

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.