Edpuzzle План за час за средно училиште

Greg Peters 27-09-2023
Greg Peters

Edpuzzle е лесна за употреба, а сепак динамична платформа за создавање видео што може да се користи за настава и учење.

Со Edpuzzle, и асинхроните и синхроните лекции може да се подобрат за да им покажат содржина на учениците, да го зголемат ангажманот на учениците и да послужат како неформална можност за оценување за да се добие разбирање за тоа како учениците ги разбираат концептите што се презентираат. Флексибилноста и леснотијата на користење со Edpuzzle им овозможува на наставниците да снимаат видео лекции за учениците, како и за учениците да работат на видео проекти за да го покажат своето учење.

За преглед на Edpuzzle, видете Што е Edpuzzle и како функционира?

Следниот примерок за средношколски план за лекција Edpuzzle фокусиран на Сончевиот систем е само еден пример за користење на Edpuzzle во педагошките практики.

Предмет: Наука

Тема: Сончев систем

Одделение Бенд: Средно училиште

План за час Edpuzzle: Цели на учење

На крајот од часот, учениците ќе можат:

  • Опишете една од планетите во сончевиот систем
  • Направете кратко видео со слики и наративи кои прикажуваат планети во Сончевиот систем

Поставување видео содржина

Првиот чекор кон поставување на вашето видео Edpuzzle е да се одлучи од каде ќе дојде содржината. Добра карактеристика што ја нуди EdPuzzle е опцијата за користење на постоечки видеа на YouTube,инкорпорирање на други веќе направени видеа или овозможување да започнете од нула.

Бидејќи наставниците често немаат време да создаваат видеа со целосна должина за секоја лекција, следејќи го овој примерок план за лекција, можете да го користите видеото на YouTube Solar System 101 произведено од National Geographic како содржина во позадина. Потоа, можете да го снимате вашиот глас преку видеото, додавајќи инструкции и дополнителна содржина и по потреба. Доколку е потребно подолго видео или повеќе содржини, може да се вклучи и Планетите во нашиот сончев систем , произведен од Beyond Nature.

Исто така види: Што е сајбер-малтретирање?

Ангажирање на учениците со Edpuzzle

Способноста учениците да се вклучат во содржината што се презентира, наместо пасивно да гледаат, е една од уникатните карактеристики на Edpuzzle. Прашањата за формативно оценување може да се додадат низ видеото, создавајќи точки за застанување по ваш избор. Типовите прашања што ги нуди Edpuzzle вклучуваат повеќекратен избор, точно/неточно и отворено. За отворени прашања, учениците можат да остават и аудио одговори како алтернатива на текстуалните коментари.

Исто така види: Што е Seesaw за училишта и како функционира во образованието?

Ако сакате да им забележите нешто на учениците во одредени точки од видео лекцијата, опцијата Белешки е достапна. Прашањата во врска со тоа што е Сончевиот систем, колку планети има и кои се карактеристиките на секоја планета, може да се вметнат во видео лекцијата.

Студентски Edpuzzle Video Creation

Edpuzzle не е само занаставниците да креираат видео лекции за учениците. Можете да им доделите на учениците да направат видео користејќи Edpuzzle за да го покажат своето учење или да ја прошират лекцијата што ја учат учениците.

На пример, во овој примерок лекција, откако учениците ќе ја погледнат видео лекцијата за Сончевиот систем и ќе се ангажираат и ќе одговорат на вградените прашања за формативно оценување, нека учениците да изберат една од планетите во Сончевиот систем на која ќе се фокусираат , и креирајте видео со детали за тоа.

Како се постапува со оценувањето со вградените прашања?

Сите прашања со повеќекратен избор и точно/неточно се оценуваат автоматски и ќе се појават во Книгата за оценки. Книгата за оценки нуди многу функции за проверка на напредокот на ученикот. Можете исто така да видите колку време студентот потрошил за одговарање на прашање, кога е одговорено прашањето и да го преземете напредокот. Ако вклучите отворени прашања, тие ќе треба рачно да се оценат.

Со кои други алатки Edtech работи EdPuzzle?

Иако Edpuzzle може да биде директно достапно преку индивидуални или училишни сметки, достапни се шифри за часови и поканети врски што наставниците можат да ги испраќаат до учениците, Edpuzzle нуди и интеграции со Blackbaud, Blackboard, Canvas, Clever курсеви, Google Classroom , Microsoft Teams , Moodle, Powerschool и Schoology.

Платформата Edpuzzle обезбедува широк спектар на начини за предавање, ангажирање иоценување на учењето на учениците. Со оглед на леснотијата на користење со Edpuzzle и достапните ресурси, пробајте и видете дека вие и вашите ученици уживате во искуството за учење.

  • Што е Edpuzzle и како функционира?
  • Врвни планови за лекции за Edtech

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.