Што е Дуолинго математика и како може да се користи за предавање?

Greg Peters 25-07-2023
Greg Peters

Duolingo Math ја презема гејмифицираната платформа за учење јазик на Duolingo и ја посочува во насока на подобрување базирано на математика.

По пандемијата, за време на која резултатите од математиката беа негативно погодени, Duolingo ја лансираше својата нова апликација - - моментално само за iOS во моментот на објавување. Компанијата изјави за Tech & засилувач; Учење: „Планот е да се стартува на Android, но сè уште нема цврста временска рамка.“

Составена од илјадници лекции од пет минути, сите визуелно привлечни и гејмифицирани, оваа апликација има за цел да им помогне на учениците од сите нивоа.

Бесплатна за употреба и без реклами, ова е апликација дизајнирана да им помогне на учениците да учат и да ја разберат математиката и да уживаат во процесот. Сите вообичаени забавни анимации што можеби сте ги очекувале од Duolingo се појавуваат овде за да направат сè лесно и привлечно, но исто така познато на оние што ја користеле јазичната верзија на оваа апликација.

Што е Duolingo Math?

Duolingo Math е апликација која има за цел да ги подучува учениците по математика нудејќи лекции во гејмифициран стил кои помагаат тестирањето да се осигура дека учењето се одвива природно.

Со користење на часовници, линијари , дијаграми со пити и повеќе, оваа апликација вклучува дневна употреба на броеви за да помогне искуството да биде побогато и да има релевантност во реалниот свет. Факт лекциите се поделени на петминутни микро лекции, исто така, помага да се осигура дека ова може да ги вклучи дури и оние студенти кои инаку би можеле да се борат да се концентрираат подолговременски периоди.

Оваа апликација е создадена од тим од инженери и математички научници, кои работеа заедно за да создадат супер минимален краен резултат кој е многу лесен за разбирање, а сепак останува предизвик.

Првенствено оваа апликација е наменета за ученици на возраст меѓу седум и 12 години, но може да ја користи секој што смета дека нејзините предизвици се корисни. Всушност, App Store го има оценет за возраст од четири нагоре.

Како функционира Duolingo Math?

Duolingo Math повеќе се чувствува како видео игра отколку како платформа за учење, што е од клучно значење како начин да се допре дури и до оние студенти кои можеби не сакаат или се борат со математиката. Наградите како што се повеќедневните низи и други значки помагаат да се вратат учениците за повеќе.

Лекциите започнуваат со основите како што се собирање, одземање, множење и делење. Учениците потоа можат да напредуваат понатаму за да им помогнат да ги поттикнат своите способности и да испробаат нови области како што се алгебрата и геометријата.

Како што напредувате низ различните нивоа, предизвиците се прилагодуваат, станува се потешко да се помогне постојано да се охрабруваат учениците да станат подобри и да учат повеќе.

Иако ова е првенствено наменето за децата, постојат и опции за возрасните да помогнат во подобрување, напредок или едноставно зајакнување на нивните математички способности за употреба во секојдневниот живот. Тоа е како апликација за обука на мозокот, како што е судоку, само што ова ги зајакнува вештините во реалниот свет што може да ви бидат корисни од ден на ден.

Кои се најдобритеКарактеристики на Duolingo Math?

Duolingo Math ја користи класичната гејмификација на Duolingo за да го направи ова навистина забавен начин за учење. Учениците ќе се најдат себеси како учат со правење и со тоа што ќе можат да манипулираат со предмети, блокови и броеви на вистински начин на кој резултатите помагаат да се научи.

Исто така види: Најдобри бесплатни лекции за Денот на планетата Земја & засилувач; Активности

Часовникот е добар пример. Со движење на едната рака, другата рака се поместува релативно, овозможувајќи им на учениците да работат со броевите на часовникот, но и да научат -- интуитивно -- односот помеѓу минутите и часовите, на пример.

Оваа апликација го меша и начинот на кој внесувате податоци, така што нема две вежби да бидат исти една по друга. Оваа варијација не само што ги држи учениците ментално предизвикани, туку и повеќе ангажирани бидејќи треба да размислуваат поинаку секој пат кога ќе го решаваат следниот проблем.

Колку чини Duolingo Math?

Duolingo Math е целосно бесплатно за преземање и е без реклами за користење. Не треба да се грижите дали децата ќе бидат бомбардирани од реклами додека ја користат оваа апликација или ќе мора да плаќаат какви било претплати за да го извлечете најдоброто од платформата.

Најдобри совети и трикови за Duolingo Math

Поставете цели

Апликацијата има свои предизвици и нивоа, но поставете награди од реалниот свет во класата и пошироко за да помогнете оваа гејмификација да се прошири и во просторијата.

Работете заедно

Исто така види: Што е WeVideo и како работи за образование?

Користете ја апликацијата на час, можеби на големиот екран, за да му дадете вкус на часот за да научат какода ја користат и да сфатат колку може да биде забавно и на нивните сопствени уреди.

Кажете им на родителите

Известете ја вашата позитивност за оваа апликација на родителите за да можат да ја вклучат времето на екранот за нивните деца како позитивен начин за вклучување со гаџет.

  • Што е Duolingo и како функционира? Совети & засилувач; Трикови
  • Нов почетен комплет за наставници
  • Најдобри дигитални алатки за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.