Совети за презентации со филмови

Greg Peters 26-07-2023
Greg Peters

Како што World Wide Web продолжува да расте со неверојатно темпо, достапноста на мултимедијални содржини (вклучувајќи видео клипови и анимации) исто така се зголемува, иако веројатно не со споредливо темпо. Наставниците, како и учениците често сакаат да вклучат филмски клипови и анимации во дигитални презентации, користејќи PowerPoint или друг мултимедијален софтвер. Оваа статија прикажува четири различни стратегии кои едукаторите и студентите можат да ги приспособат за да вклучат филмови во нивните презентации.

Пред да се објаснат процедурите за вклучување филмови во презентациите, задолжително е да се разгледаат проблемите со авторските права. Само затоа што нешто е технички можно, можеби не е легално . Учениците и наставниците имаат поголема слобода да користат содржини заштитени со авторски права кога создаваат ресурси и материјали за образовните часови, но тие права се сè уште ограничени. За повеќе насоки за проблемите со авторските права во училницата, погледнете ја статијата Winter 2003 TechEdge, „Авторски права 101 за едукатори“.

Табелата подолу во делот „Опција 1“ ги сумира техниките објаснети и споредени во овој напис.

Опција 1: хиперврска до веб-филм

Откако клип од филм е лоциран на Интернет (обично предизвик сам по себе), прашањето станува: „Како може Го вклучувам овој филм во мојата презентација?“ Генерално најдиректниот одговор на ова прашање е да се вметне aпрезентациите на учениците во вашата училница поефективни и попривлечни!

Весли Фрајер е аспиративен дигитален раскажувач. Видеата што ги создаде пролетта 2003 година за Академијата за лидерство во технологијата TASA се достапни на www.educ.ttu.edu/tla/videos. Неговата лична веб-страница е www.wesfryer.com.

Веб врска во презентацијата. Чекорите за ова во MS PowerPoint се:
  1. Копирајте ја и залепете ја URL-то каде што се наоѓа веб-филмот (со помош на веб-прелистувач)
  2. Во PowerPoint, користете го копчето Autoshapes во Лента со алатки за цртање за да изберете копче за акција. Копчето Movie action е логичен избор.
  3. Откако ќе го изберете копчето за акција, кликнете и повлечете за да ја нацртате правоаголната форма на копчето на тековниот слајд.
  4. Следно, изберете ја саканата акција: „Хиперврска на URL…“ Кога ќе биде побарано URL-то, залепете ја интернет-адресата што ја копиравте во чекор бр. 1 со кратенка на тастатурата (Контрола/Команда – V).
  5. Кога ја гледате презентацијата, кликнете на копчето за акција за да започне нов прозорец на веб-прелистувачот и отворете ја веб-страницата што го содржи саканиот филм.

Најзначајниот недостаток на оваа техника е тоа што бара директен пристап до Интернет за време на презентацијата. Ако пристапот до Интернет е прекинат или е бавен, директно ќе влијае на репродукцијата на филмот. Репродукцијата на филмот не се одвива ниту во софтверот за презентација. Ова го прави вклучувањето на филмскиот клип помалку беспрекорно во презентацијата. И покрај овие недостатоци, користењето хиперврска во презентација на веб-филм може да биде и ефективен и релативно едноставен начин за вклучување видео во презентација.

Опција

Бара пристап до Интернет за време наПрезентација?

Предности

Недостатоци

1- Хиперврска до веб-филм

Да

Лесно и брзо

Потребен е пристап до Интернет, помалку сигурен, не многу „беспрекорен“

2- Зачувајте и вметнете локална копија од филмски клип

Не

Може да се користат сигурни, поголеми датотеки со филмови (со подобра резолуција)

Многу веб-филмови директно не се преземаат/зачуваат

3- Снимајте филм од екранот Клип

Не

Можеби е единствениот начин да се вклучи офлајн копија на веб-филм

Одзема време, бара дополнителен комерцијален софтвер

Исто така види: Што е VoiceThread за образование?

4= Дигитализирај филмски клип

Не

Обезбедува најголема контрола врз својствата / квалитетот на филмот

Одзема многу време, може да бара дополнителен хардвер

Опција 2: Зачувајте и вметнете локална копија од филмски клип

Исто така види: Слушајте без вина: аудиокнигите нудат слично разбирање како читањето

Филмовите може лесно да се вметнат во PowerPoint или друга мултимедијална презентација, но пред да вметнете видео, локална верзија на датотеката мора да се добие. Ова е често тешко за филмските клипови вклучени на Интернет-страниците, и оваа тешкотија обично не е случајна. За да ја заштитат својата содржина заштитена со авторски права, многу веб-автори користат методи при вметнување филмски датотеки на веб-страници кои не дозволуваат вообичаено десен клик и директно зачувување од страна на корисниците, но повторно тоа не е сто проценти точно. Некои филмски датотеки го дозволуваат тоа.

Филмски датотеки што може директно да се зачуваат на локален харддиск има директни филмски врски . Наставките на датотеките на овие врски НЕ се типични екстензии .htm, .html или .asp познати на повеќето веб-сурфери. Директните врски за филмови имаат наставка на датотека што одговара на типот на формат за компресија што се користи во видео клипот. Тие вклучуваат .mov (QuickTime филм), .wmv (датотека на Windows Media вклучувајќи аудио и видео), .mpg (MPEG формат, генерално стандарди MPEG-1 и MPEG-2) и .rm (формат на реални медиуми). Повеќе информации за различни формати на датотеки на Windows Media се достапни од Microsoft на „Водич за екстензии на датотеки на Windows Media“.

Можете да најдете примери на директни врски со филмови во различни формати во Медиумската библиотека на „Учење на дланка Веб-страница на вашата рака“, чиј домаќин е Центарот за високо интерактивно пресметување во образованието на Универзитетот во Мичиген. Во Internet Explorer, додека стрелката на глувчето се движи преку веб-врска како оние на горната страница, поврзаната „цел“ или URL-адреса се открива во долната лента од прозорецот на прелистувачот.

Откако ќе се појави директна врска за филм лоциран, корисникот може да кликне со десното копче/контрола на врската и да ја зачува поврзаната датотека (цел) на локалниот хард диск. Обично е добра идеја да ја зачувате датотеката со филмот во истиот директориум/папка со датотеки каде што е зачувана датотеката за презентација. Повеќе информации и предлози за директно зачувување на датотеки со филмови се достапни во наставната програма на онлајн работилницата, „МултимедијаЛудост.“

Важна работа што треба да се забележи во врска со вметнувањето филмски фајлови во PowerPoint (од избор на менито INSERT – MOVIE – FROM FILE) е дека големите филмски датотеки можат прилично брзо да го обземат и да го заглават PowerPoint. За да се избегне овој проблем при користење на филмови на QuickTime, може да се креира и вметне „референтен филм“ за вистинскиот (и поголем) филм на QuickTime. Темелно и одлично упатство за овој процес е достапно на „Вградување филмови на QuickTime во PowerPoint“. Овој туторијал, исто така, се осврнува на важноста на изборот на CODEC (формат за компресија на видео) кој е компатибилен со верзијата на QuickTime за Windows, понекогаш проблем кога филмовите прво се креираат на компјутер Macintosh.

Опција 3: Снимајте филмски клип на екранот

Ако „во живо“ пристап до Интернет не е достапен за време на презентација (со што опцијата бр. 1 не е можна) и не може да се лоцира директна врска од филм до видео датотека, многу студенти и наставниците може да заклучат дека не е технички возможно да се користи/сподели саканиот филмски клип во нивната презентација. Софтверот за снимање екран, сепак, може да ги направи дури и овие веб-филмови „зачувани“ и „можни за вметнување“.

За корисниците на Windows, Camtasia Studio и помалку скапиот софтвер Snag-I дозволуваат не само статични региони на екранот на компјутерот што треба да се сними и зачува, но и динамични/подвижни региони на екранот вклучувајќи онлајн видео клипови. За корисниците на Macintosh,Софтверот SnapzPro обезбедува слична функционалност. Иако Camtasia Studio е значително поскапо од Snag-It или SnapzPro, тоа овозможува зачуваните датотеки на филмови да се извезуваат во висок квалитет и значително компримиран флеш-формат на филмови (формат на датотека .swf). Camtasia Studio е софтвер само за Windows, но флеш-филм-датотеките што може да ги создаде се меѓуплатформски.

Чекорите за користење на софтвер за снимање екран за зачувување онлајн филм се генерално слични:

  1. Стартувајте го софтверот за снимање екран и забележете ги „жешките копчиња“ (комбинација на тастатура) потребни за да се повика функционалноста за снимање екран.
  2. Кога ја гледате веб-страницата што го содржи филмот што сакате да го снимите, притиснете ги копчињата за готвење за да ја повикате програмата за снимање екран.
  3. Изберете го регионот на екранот за снимање, како и опциите за филм. Општо земено, колку е побрз и помоќен вашиот компјутер, толку помазно и поквалитетно може да биде снименото видео и аудио. Имајте предвид дека „локалното аудио“ треба да се избере за снимање наместо „аудио за микрофон / надворешен извор“ кога снимате веб-филм.
  4. Репродуцирајте го филмот од избраната веб-страница.
  5. Користете го жешкото копчиња за запирање на процесот на снимање филм и зачувување на датотеката на вашиот локален хард диск.

Недостаток од користењето на софтверот за снимање екран е трошокот: додека има вградени техники во Windows и Macintosh оперативни системи кои дозволуваат статична сликаснимање, слична функционалност за снимање филмови НЕ е вклучена. Затоа, комерцијален софтвер како производите споменати претходно се неопходни за оваа техника. Втор недостаток е факторот време: може да биде многу време за зачувување и создавање на овие филмови. Постојат различни опции за компресија и квалитет, а овие избори може да бидат застрашувачки за оние кои не се запознаени со опциите за уредување видео и аудио.

Филмската датотека природно создадена од програма за снимање екран може да биде непотребно голема и може да биде намалени во големина со различни програми. QuickTime Pro е достапен и за корисниците на Windows и за Macintosh и овозможува отворање и извоз на видео датотеки во широк спектар на формати. QuickTime Pro е комерцијален софтвер од 30 долари. Бесплатниот софтвер MovieMaker2 на Microsoft (само за Windows XP) исто така увезува и извезува широк спектар на видео формати. На пример, видео клиповите со медиумски датотеки на Windows може да се увезат и да се секвенционираат со други формати на видео датотеки, а потоа да се извезат како единствена филмска датотека. Таа датотека може последователно да се вметне во презентација, како што е опишано во опцијата бр. 2 од овој напис.

Опција 4: Дигитализирајте филмски клип

Понекогаш, видео клипот наставникот или ученикот што сака да го вклучи во презентација не е достапен онлајн: тој е дел од долгометражен филм достапен во VHS или DVD формат. Повторно, како што е споменато во воведот наовој напис, темелното разбирање на размислувањата за авторските права е од суштинско значење кога моделираат или им помагаат на учениците да користат комерцијално заштитени содржини со авторски права, како што се клиповите за театарски филмови. Под претпоставка дека предложената употреба на саканата видео содржина претставува „фер употреба“, постојат неколку остварливи опции за создавање на овој видео клип од VHS или DVD медиуми.

Една опција е да купите хардвер што се поврзува со уредот за репродукција на видео (VCR или DVD плеер) и вашиот компјутер. Овие уреди овозможуваат видеото да се „дигитализира“ (иако технички ДВД-видеото е веќе во дигитален формат) и да се направат пократки, дискретни филмски клипови. About.com има разновидни воведни, како и написи на средно ниво за различни опции за увоз на видео на Desktop Video: Категории. Овие хардверски решенија може да имаат форма на картичка за снимање инсталирана на вашиот десктоп компјутер или надворешен уред за снимање што се приклучува на USB или firewire компјутерска порта.

Ако веќе имате дигитална камера, сепак, може да не е потребен дополнителен хардвер за снимање видео од VHS или DVD. Со директно приклучување на камерата во уредот за репродукција на видео, можеби ќе можете да снимите саканиот видео сегмент директно на празна DV лента. Последователно, можете да го увезете сегментот на лента во вашиот компјутер користејќи бесплатен софтвер како iMovie за Macintosh или MovieMaker2 за WindowsXP. Дигиталните камери можатчесто се користат како директни конвертори за „линија во“ и за видео извори. Ако можете да ја поврзете камерата со уредот за репродукција на видео (обично со триделен кабел: жолт за композитно видео и црвени/бели кабли за стерео аудио) заедно со кабел Firewire на вашиот компјутер, можеби ќе можете директно да увезете видео од VHS и DVD на хард дискот на вашиот компјутер.

Заклучоци

Вклучувањето видео клип во презентација може да биде моќно. Ако една слика може да вреди илјада зборови, добро избраниот видео клип може да вреди една мала книга. Во мојата презентација на TCEA од 2004 година, „Училиштето што го сакам“, моите зборови никогаш не можеа со еднаква ефективност да ги соопштат идеите, перцепциите и емоциите на учениците од основните училишта што ги интервјуирав за нивните училишни искуства. Дигиталното видео овозможи квалитативно повисоко ниво на комуникација и изразување за време на презентацијата. Ако се користи правилно, дигиталното видео може да го подигне нашиот дискурс и да ги подобри нашите согледувања на начини невозможни со печатениот збор или усното предавање. Ако се користи неправилно, дигиталното видео може да го одвлекува вниманието и значително да го троши времето во училницата. За повеќе предлози и совети за користење на дигитално видео во училницата, проверете го Дигиталното видео за технологија и учење во училницата. Се надевам дека оваа дискусија за опциите за вклучување видео клипови во презентации ќе помогне да се направи и наставникот

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.