Што е WeVideo и како работи за образование?

Greg Peters 27-06-2023
Greg Peters

WeVideo, како што сугерира името, е видео платформа дизајнирана да го користи облакот за заедничко складирање и работа – оттука и „ние“ во името.

Оваа алатка може да се користи за снимање, уредување, и погледнете видео снимки. Од суштинско значење, сето тоа е засновано на облак, така што бара многу мал простор за складирање или процесорска моќ - што му овозможува да работи на повеќето уреди.

И едукаторите и учениците можат да ја користат оваа алатка бидејќи не само што учи како да уредувате видео , на достапен начин, но исто така им овозможува на студентите да користат видео како средство за изразување идеи и поднесување работни проекти.

Исто така види: Што е Imagine Forest и како може да се користи за учење?

Така WeVideo е за вас? Прочитајте за да дознаете сè што треба да знаете.

Што е WeVideo?

WeVideo е алатка создадена за снимање, уредување и споделување видео, но ние конкретно ќе се фокусираме на како тоа се однесува на учењето.

Фокусот на училиштето е тежок дел од WeVideo, кој има за цел да им помогне на учениците да научат да уредуваат видео и за други потфати. На пример, благодарение на елементот за снимање видео, оваа платформа е одлична за да им помогне на учениците да работат на презентирање вештини и потоа креативно да го уредуваат.

WeVideo е базирано на веб и апликации , со целокупното преплетување на податоци направено во облакот, што го прави идеален за употреба во училиштата и на помалку моќните уреди. Изграден е со фокус на Chromebook, на пример. Природата на платформата базирана на облак овозможува таа да се користи заеднички од страна на учениците, и на часови и на далечина.

Оваплатформата е изградена за почетници и помлади студенти, па затоа е едноставна за учење и совладување. Во суштина, постојат два режими: Storyboard и Timeline. Првиот е полесен, идеален за привлекување на нови студенти во уредување видео, додека вториот е покомплексен, овозможувајќи им на студентите да додаваат повеќе детали и да научат да уредуваат видео како што би можеле на професионален систем.

Како прави WeVideo работи?

WeVideo е интуитивна и лесна за употреба платформа која користи паметна технологија за да ја направи идеална за помладите студенти кои инаку можеби немаат трпение за уредување. Технологијата JumpStart, на пример, им овозможува на студентите можност да започнат со уредување на видеото уште пред да биде целосно поставено, додека поставувањето продолжува во заднина.

Корисно, студентите можат да почнат да работат во едноставен режим и да се надоградат на покомплексен стил на уредување и повторно да се вратат, како што им треба во текот на целиот проект. Ова им овозможува да истражуваат потешки стилови на уредување без да чувствуваат дека треба да се посветат на тоа на долг рок.

WeVideo овозможува прикачување видео, слики и аудио клипови. Учениците можат да ги креираат и прикачат овие ставки, користејќи паметен телефон или со самиот софтвер. Тие потоа може да се спојат заедно со гласовни повици и додаден текст по потреба.

Може да се креираат плејлисти и папки со датотеки за лесно складирање на проектите, што исто така го олеснува споделувањето и соработката на работа. Правењеповеќе проекти низ класите се исто така можни со интуитивната организација во овој дел од платформата.

Кои се најдобрите функции на WeVideo?

Покрај стиловите на уредување видео, има и многу други додатоци вклучено со WeVideo што го прави моќна алатка за уредување.

Учениците можат да додаваат ефекти на движење и транзиции на нивните слики, како и видеа. Има опција за користење ефекти на зелен екран за виртуелни позадини. Можно е и снимање на екранот, што им овозможува на студентите да покажат што се случува на нивниот екран - идеално со гласовно отсвирување ако нè води низ дигитален проект, на пример.

Само аудио излез е исто така опција, што го прави ова моќно алатка за подкаст исто така. Дополнително, достапно е аудио уредување и работа со шаблони.

Темите се брз и лесен начин учениците да постават стилизиран филтер на цело видео за да му дадат одредено чувство или тема за да одговараат на содржината.

Исто така види: Како да пренесувам класа во живо?

Употребата на функцијата за покани им овозможува на учениците да соработуваат со други. Потоа, повеќе корисници можат да го изменат проектот од далечина од нивните уреди.

Копчето за помош во горниот агол е убав додаток кој им овозможува на учениците да научат што им треба без да одат кај друг да прашаат, туку со тоа што самите ќе го разработат користејќи ги упатствата дадени во платформата.

За наставниците, постојат одлични функции за интеграција како што семоже да го користи ова од рамките на училишната LMS. Овозможува и извоз во Google Classroom, Schoology и Canvas.

Колку чини WeVideo?

WeVideo нуди неколку различни цени специјално за образование. Ова се распаѓа на:

- Наставник , кој се наплаќа 89 долари годишно и нуди една корисничка сметка.

- Училница е за до 30 студенти и се наплаќа 299 долари годишно.

- За оценки или групи од над 30 студенти, цената е по корисник на база на понуда.

Ако ви треба училиште- или област - широки сметки, со сопствени кориснички и ценовни опции за да одговараат на какви било потреби, ова е исто така цена базирана на понуди.

  • Што е Padlet и како функционира?
  • Најдобри дигитални алатки за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.