Што е гребење и како функционира?

Greg Peters 22-06-2023
Greg Peters

Скреч е бесплатна алатка за програмски јазик која им овозможува на учениците да научат како да кодираат на визуелно привлечен начин.

Скреч е одличен начин наставниците да ги наведат учениците во светот на кодирањето и програмирање бидејќи тоа е програмска алатка фокусирана на забава наменета за ученици на возраст од осум години.

Преку употреба на кодирање базирано на блок, учениците можат да креираат анимации и слики кои потоа може да се споделат еднаш проект е комплетен. Ова го прави идеален за настава, особено на далечина, каде што наставниците можат да поставуваат задачи за учениците да ги завршат и споделат.

Прочитајте за да дознаете сè што треба да знаете за Scratch.

  • Што е Adobe Spark for Education и како функционира?
  • Како да поставите Google Classroom 2020
  • Class for Zoom

Што е Scratch?

Scratch, како што споменавме, е програмска алатка која е изградена како бесплатен начин за учење на младите луѓе да работат со код. Идејата беше да се понуди визуелно привлечна платформа која создава краен резултат во кој може да се ужива додека ги учат основите на кодирањето на патот.

Името Scratch упатува на диџеи кои мешаат записи, бидејќи оваа програма им овозможува на студентите да мешаат проекти како што се анимации, видео игри и друго, користејќи звуци и слики - сето тоа преку интерфејс базиран на блок код.

<. 0>Развиена од MIT Media Lab, платформата е достапна на најмалку 70 јазици ширум светот. Навреме на објавување, Scratch има повеќе од 67 милиони проекти споделени од над 64 милиони корисници. Со 38 милиони месечни посетители, веб-локацијата е многу популарна за учење да се работи со код базиран на блок.

Скреч е наменет за деца на возраст од осум до 16 години. Лансиран е јавно во 2007 година, и оттогаш имаше две нови повторувања кои го презедоа од користење на јазикот за кодирање Squeak до ActionScript до најновиот JavaScript.

Кодирањето научено со користење на Scratch може да биде корисно во потенцијалните идни студии за кодирање и програмирање и можности за вработување. Иако, за да биде појасно, ова е засновано на блок - што значи дека е лесен за употреба и бара од учениците да организираат однапред напишани команди за да креираат дејства. Но, тоа е одлична почетна точка.

Како функционира Scratch?

Scratch 3.0, кој е најновата итерација во моментот на објавување, содржи три дела: област на сцена, блок палета, и област за кодирање.

Површината на сцената ги прикажува резултатите, како што е анимираното видео>

Исто така види: Студентски информациски системи

Може да се одбере знак на sprite, а командите може да се влечат од областа на блок-палетата во областа за кодирање што овозможува дејствата да се извршуваат од страна на sprite. Така, може да се направи цртан филм за мачки за да оди 10 чекори напред, на пример.

Тоа е многу основна верзија на кодирање, којаги учи учениците повеќе на процесот на акционо кодирање базирано на настани отколку самиот длабок јазик. Сепак, Scratch работи со многу други реални проекти како што се LEGO Mindstorms EV3 и BBC Micro:bit, овозможувајќи поголем потенцијал за исход од платформата за кодирање.

Сакате да изградите робот од реален свет и да танцува? Ова ќе ви овозможи да го шифрирате делот за движење.

Кои се најдобрите карактеристики на Scratch?

Најголемата привлечност на Scratch е неговата леснотија на користење. Студентите можат релативно лесно да добијат забавен и возбудлив резултат, охрабрувајќи ја идна употреба и подлабоко истражување на кодирањето.

Онлајн заедницата е уште една моќна карактеристика. Бидејќи Scratch е толку широко користен, има многу можности за интерактивност. Членовите на страницата можат да коментираат, означуваат, омилени и споделуваат проекти на други. Често има предизвици во студиото Scratch Design, кои ги поттикнуваат учениците да се натпреваруваат.

Едукаторите имаат своја ScratchEd заедница во која можат да споделуваат приказни и ресурси, како и да поставуваат прашања. Одличен начин да се дојде до нови идеи за идни проекти.

Со користење на сметката Scratch Teacher, можно е да се креираат сметки за учениците за полесно управување и директно коментирање. Треба да побарате да отворите една од овие сметки директно од нула.

Покрај користењето на Scratch за контрола на физичките ставки во светот како што се LEGO роботите, виеможе да шифрира и дигитална употреба на музички инструменти, детекција на видео движење со камера, конверзија на текст во говор, превод со помош на Google Translate и многу повеќе.

Колку чини Scratch?

Scratch е потполно бесплатен. Бесплатно е за пријавување, бесплатно користење и бесплатно за соработка. Единствениот пример во кој може да дојде до цена е кога е поврзан со надворешен уред. LEGO, на пример, е посебен и треба да се купи за да се користи со Scratch.

Исто така види: Што е Calendly и како може да се користи од наставниците? Совети & засилувач; Трикови
  • Што е Adobe Spark за образование и како функционира?
  • Како да поставите Google Classroom 2020
  • Класа за зумирање

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS &amp; ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.