Што е YouGlish и како функционира YouGlish?

Greg Peters 14-06-2023
Greg Peters

Што е YouGlish?

YouGlish е многу лесен начин да се научи правилниот изговор на зборовите слушајќи ги како се изговараат на видеата на YouTube. Тоа име YouGlish сега има повеќе смисла, нели?

Оваа алатка го користи YouTube за да обезбеди прифатен изговор на зборови на различни јазици со користење мајчин јазик. Многу е едноставен за користење и, благодарение на тоа што е базиран на YouTube, YouGlish е достапен од кој било уред што има веб-прелистувач.

Исто така види: Како да пренесувам класа во живо?

Ова не го зборуваат само луѓе од локалната земја. Можете исто така да добиете изговори од различни места низ светот. Тоа го прави со тоа што ви дозволува да ја изберете областа што ја сакате од три опции, или сите три, ако тоа е она што го избирате. Работи дури и за знаковен јазик.

Одете на Youglish.com и внесете ги зборовите што сакате да ги слушнете, било да е тоа еден збор или цела фраза. Потоа го избирате јазикот што го сакате, на пример англискиот, и можете да ги видите сите варијации под лентата за внесување. Изберете го оној што го сакате и притиснете го копчето „Кажи го“.

Погрижете се да ја зголемите јачината на звукот за да можете да слушате јасно што се зборува. Иако ќе го видите и напишано подолу.

Како функционира YouGlish?

YouTube има многу, многу и многу видеа -- од 2020 година, има Поставени 720.000 часа дневно. Тоа значи дека ако сакавте да гледате поставено за еден часВидеа на YouTube ќе ви требаат околу 82 години. Зошто е ова релевантно?

YouGlish е доволно паметен да ја провлече целата таа содржина за да го пронајде зборот или фразата што сакате да ги слушнете. Потоа нуди видео со тој збор или фраза изговорена на јазикот што сте го избрале.

Самото видео може да биде за сè, но најважниот дел е што зборот или фразата ќе се изговорат јасно, во многу случаи повеќе пати, за да можете да слушнете како правилно се изговара.

На пример, напишете „моќ“ на англиски и ќе добиете човек кој зборува за борбените авиони и моќта што ја имаат, при што тој го повторува тој збор неколку пати во клипот. Но, ова е само една од 128.524 англиски опции од кои може да изберете.

Кои се најдобрите карактеристики на YouGlish?

Покрај тоа што работата ја одзема од наоѓање релевантни видеата за изговор, YouGlish нуди и корисни опции за да биде уште појасно.

Можете да ги активирате преводите за да можете да ги читате зборовите како што се изговараат во видеото. Ова може да помогне со правописот, како и со препознавањето на тоа како зборот се вклопува во структурата на реченицата.

Уште една навистина корисна опција во менито ви овозможува да ја контролирате брзината на репродукција. Ова ви овозможува да играте со „нормална“ брзина или да забавите за да ги слушате зборовите изговорени побавно. Можете исто така да одите побрзо ако тоа ви помогне. Овие опции се движат од „Min“ за минимум до „0.5x“ до „0.75x“, а потоа назад во нормала пред да одитепобрзо преку „1.25x“ и „1.5x“, „1.75x“, а потоа „Max“ за најбрза репродукција.

Прирачното копче прикажано под видеото ви овозможува да се вратите пет секунди назад за да можете да повторувате дел одново и одново без да мора да го користите тракерот за да ја пронајдете таа точка.

Исто така види: Најдобри виртуелни теренски патувања за деца

Можете да вклучите приказ на сликички за да ги видите сите други видеа во списокот за да можете да прескокнете до она што изгледа најрелевантно. Светлосната икона ви овозможува да играте во темен режим за пофокусиран изглед.

YouGlish работи за избор на јазици и може да се репродуцира со повеќе акценти и дијалекти за секој. Јазичните опции се арапски, кинески, холандски, англиски, француски, германски, италијански, јапонски, корејски, португалски, руски, шпански, турски и знаковен јазик.

Дали YouGlish е корисен за наставниците?

YouGlish е многу вредна алатка не само за поединци, туку и за наставниците.

Можете да го намалите вашето пребарување според зборот, по класа, по класа на фрази или според контекст. Алатката, исто така, дава совети како да го подобрите изговорот на англискиот јазик - напишани под видеото. Ова го вклучува фонетскиот изговор, како и предлозите на други зборови кои помагаат при изговорот.

Наставниците може да го користат Ограничениот режим за да ги користат овие видеа и водичи во училницата. Вреди да се напомене дека едукаторите треба да внимаваат на несоодветните зборови и содржината за возрасни бидејќи YouGlish нема нужно да ги филтрира за нив. Исто така едобра идеја е да ги проверите клиповите пред да ги споделите во училница.

  • YouGlish Review
  • Најдобрите дигитални алатки за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.