Што е ReadWriteThink и како може да се користи за настава?

Greg Peters 30-09-2023
Greg Peters

ReadWriteThink е онлајн ресурс посветен на помагање на учениците со учење на писменост.

Платформата бесплатна за употреба комбинира лекции, активности и материјали за печатење за прогресија на писменоста.

Има понуди многу книжевна експертиза и фокус, вклучително и создавање од Националниот совет на наставници по англиски јазик (NCTE), заедничко усогласување со јадрото и поседување стандарди на Меѓународната асоцијација за читање (IRA).

Прочитајте за да најдете од се што треба да знаете за ReadWriteThink.

  • Што е Quizlet и како можам да предавам со него?
  • Топ сајтови и апликации за математика За време на далечинско учење
  • Најдобри алатки за наставници

Што е ReadWriteThink?

ReadWriteThink е веб-базиран ресурсен центар за наставници кој има за цел да помогне во подучувањето на писменоста на учениците. Веб-страницата започнува на К и трае до 12 одделение со планови за часови и целини, активности и повеќе.

Значи, иако ова е првенствено изградено за наставници, исто така може да биде користени од давателите на домашни училишта како начин за дополнување на учењето за учениците. Со оглед на тоа што сè е слободно достапно и јасно поставено, многу е лесно да се користи и брзо да се подигне.

Со самото обезбедување на самата книга, овој ресурс нуди сè што може да ви треба за да го стимулира учењето и да ве води кон понатамошното предавање на околината одреден текст. Бидејќи поголемиот дел од него е достапен и како печатење, преку зачувани датотеки,тој е изграден за употреба во училница, како и за далечинско учење.

Како функционира ReadWriteThink?

ReadWriteThink е бесплатно достапен за сите и не бара од вас да се регистрирате за сметка или дури трпи реклами. Вклучувањето на планови за часови однапред го прави ова одличен начин да се инспирираат наставниците како да размислуваат за предавање лекција околу одредена книга. Тоа може да помогне да се отстрани многу работата од тој процес на планирање лекции.

Исто така види: Што е превртена училница?

Сајтот е супер добро организиран, што ви овозможува да филтрирате по одделение, тема, тип, па дури и Цели на учење. Следствено, можно е воспитувачот да ги стесни ресурсите на одредена класа, како и на одредени поединци или групи во него.

Иако плановите за часови се многу сеопфатни и можат директно да се испечатат, исто така е можно за уредување. Ова им овозможува на наставниците да ги персонализираат плановите за одредена лекција или час, или да ги менуваат од година во година.

Секцијата за професионален развој е насочена кон проширување на разбирањето на наставниците со конвенции, специфични области како што се сликовници, онлајн настани, конкретно предавање поезија и многу повеќе.

Кои се најдобрите карактеристики на ReadWriteThink?

ReadWriteThink е извонреден за планирање на часовите со потребен минимален напор. Способноста за филтрирање е клучна овде бидејќи создава специфични резултати врз основа на точните потреби. Изборот на отпечатоци, кои се и дигиталниресурси, се идеални како начин за работа со корисни информации. Од можни истражувачки теми на тема до белешки за слушање и анализа на зборови - има многу да се прошири на која било тема од оваа област.

Одделот за подготовка е особено корисен. Ова поставува сè чекор по чекор. На пример, на лекција на Маја Ангелоу – што се предава врз основа на годишнината од нејзиниот роденден – ви е кажано како да ја наведете книгата за да можете да планирате што да добиете од библиотеката, со предложени дополнителни линкови за читање, информации за учениците за авторските права , плагијат и парафразирање, а потоа насоки за тоа што да бараат од учениците да прават пред лекцијата -- со линкови до мини лекции и многу повеќе.

Во суштина ова е водич за следење на чекорите што помага да се планира многу длабински лекции и курсеви на часови, кои бараат многу малку работа од страна на наставникот – правејќи го ова ресурс за заштеда на време.

Календарот, споменат претходно, е особено одлична алатка за организирање часови врз основа на родендени на поединци. Корисно за однапред планирање, филтрирање на часови и можеби за наоѓање нешто ново за кое можеби не се размислувало како опција за настава.

Колку чини ReadWriteThink?

ReadWriteThink е потполно бесплатен за користење . Нема потреба да се регистрирате, нема реклами и не ве следат. Навистина бесплатен ресурс за користење на сите.

Она што не го нуди екниги за кои можеби се зборува. За некои случаи ќе имате врски, но во многу случаи наставниците ќе мора да ги набавуваат книгите одделно. Ова може да бара купување книги за класот или едноставно пристапување до која било од училишната библиотека -- или користење на извор како што е Storia -- така што ова може да биде навистина бесплатен начин за подобрување на наставата за описменување.

ReadWriteThink најдобри совети и трикови

Реденденска градба

Изградете лекции врз основа на родендените на познати личности и нека учениците кои исто така го имаат тој роденден да донесат нешто да споделат со групата или клас за тој поединец, можеби нешто што им е заедничко, или можеби многу различно од нив.

Оди дигитално

Иако има многу ресурси за печатење, вие може да задржи сè дигитално, преземајќи го она што ви треба и работејќи со вашиот онлајн систем за управување. Ова може да го олесни споделувањето ресурси со класот, надвор од часовите.

Споделете

Обидете се да го споделите вашиот план за лекција, откако ќе го уредите, со други наставници и види дали тие можат да го направат истото со тебе за да помогнат во развојот на стилови на учење на нови начини.

Исто така види: Што е Pear Deck и како функционира? Совети и трикови
  • Што е Quizlet и како можам да учам со него?
  • Топ страници и апликации за математика при учење на далечина
  • Најдобри алатки за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.