Зошто не треба да го ограничите времето на екранот

Greg Peters 30-09-2023
Greg Peters

Прочитајте дела кои поттикнуваат страв како што е триото на приказни што се појавија во Њујорк Тајмс оваа есен за „Темниот консензус околу екраните“ и ќе помислите дека можете“ да бидете добар родител или воспитувач освен ако не го ограничите времето поминато на екранот. Додека таквите парчиња плен на несигурности, прават добри наслови и привлекуваат загрижени родители и наставници, во најдобар случај таквите приказни немаат нијанси. Во најлош случај им недостига истражување.

Како што знаат иновативните едукатори, целото време на екранот не е создадено подеднакво и не одговара на сите кога станува збор за учење и развој. Исто како што не би го ограничиле времето за книги, пишување или пресметување на детето, исто така не треба слепо да го ограничуваме времето на екранот на млад човек. Не е важен екранот. Тоа е она што се случува зад екранот.

Без разлика што се случува зад екранот, сепак, вредно или не, и покрај тоа што можеби сте го слушнале, не е најдобро за младите луѓе да им го ограничуваат времето на екранот .

Еве зошто.

Нашата примарна улога како родители и воспитувачи е да помогнеме во развојот на независни ученици и мислители. Барањето од младите да следат туѓи наредби наместо да водат значајни разговори за правење избори кои се најдобри за нивната лична, емоционална, социјална и интелектуална благосостојба им прави лоша услуга.

Наместо да го ограничувате времето поминато на екранот, разговарајте со младите луѓе за изборите што сеправејќи со нивното искористување на времето. Исто така, бидете подготвени да разговарате за вашите сопствени дигитални навики и области кои функционираат добро, како и области кои можеби ќе треба да се преиспитаат.

Во нејзината книга „The Art of Screen Time “, Ања Каменец, водечки известувач за дигитално образование на НПР, сугерира дека возрасните можат подобро да ги поддржат младите ако всушност се фокусираат на грижите што можеби ги имаат, наместо на екраните. Главните грижи што ги имаме за младите вклучуваат:

Ако го префрлиме фокусот на нашите разговори од времето на екраните на дискусија за тоа што е најдобро за нашите тела и умови, тогаш можеме да им помогнеме на младите луѓе сами да донесуваат информирани одлуки.

Младите веќе се вооружени со голем дел од ова знаење. На пример, тие ја знаат моќта на учењето со YouTube и разни апликации. Можеби користеле технологија за да им помогнат во учењето или пристапот до информации користејќи алатки како глас во текст, текст во глас или менување на големината и боите на она што е на екранот. Тие, исто така, можат да зборуваат за тоа како да го ограничат одвлекувањето на вниманието или што да прават кога некој се однесува несоодветно на интернет.

Исто така види: Како да се предава со Wordle

Возрасните можат да им помогнат на младите да го продлабочат разбирањето со тоа што ќе ги надминат насловите и ќе погледнат некои од организациите , публикации и истражувања (т.е. Центар за хумана технологија, медиуми со здрав разум, уметност на времето на екранот) кои се однесуваат на позитивните и негативните исходи што произлегуваат од екранотупотреба.

На крајот на краиштата, она што е најдобро за младите, не е возрасните да им го ограничуваат времето на екранот. Наместо тоа, помогнете им да развијат подлабоко разбирање што ќе им овозможи сами да донесуваат информирани одлуки.

Лиза Нилсен ( @InnovativeEdu ) работи како едукатор и администратор во јавното училиште од 1997 година. Таа е плодна писателка најпозната по нејзиниот наградуван блог, The Innovative Educator . Нилсен е автор на неколку книги а нејзиното пишување е објавено во медиуми како што се Њујорк тајмс , The Wall Street Journal , Tech&Learning и T.H.E. Весник .

Исто така види: Seesaw наспроти Google Classroom: Која е најдобрата апликација за управување за вашата училница?

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.