Seesaw наспроти Google Classroom: Која е најдобрата апликација за управување за вашата училница?

Greg Peters 04-08-2023
Greg Peters

Seesaw и Google Classroom се елегантни платформи за организирање на студентската работа. Иако Google Classroom е одлична за рационализирање на управувањето со часовите, задачите, оценките и комуникацијата со родителите, Seesaw сјае како алатка за дигитално портфолио што ги вклучува повратните информации од наставниците, родителите и учениците.

Дали сакате да заштедите време па дека можете подобро да го поддржите и да го покажете учењето на вашите ученици? Потоа, проверете ја нашата детална споредба подолу и дознајте која алатка е најдобро одговара за вашата училница!

Вилница

Исто така види: Што е Duolingo Max? Алатката за учење напојувана со GPT-4 објаснета од менаџерот за производи на апликацијата

Цена: Бесплатно, платено (120 $/наставник/година)

Платформа: Android, iOS, Kindle Fire, Chrome, Web

Препорачани оценки: K –12

Google Classroom

Цена: Бесплатна

Платформа: Андроид, iOS, Chrome, Web

Препорачани оценки: 2–12

Крајна линија

Google Classroom се издвојува како пригоден , целосно опремена платформа за управување со учењето, но ако сакате да управувате со работата на студентите со акцент на споделување и повратни информации, тогаш Seesaw е алатката за вас.

1. Задачи и работа на учениците

Со Google Classroom, наставниците може да објавуваат задачи во текот на часот и да додаваат медиуми, како видеа на YouTube или материјали од Google Drive. Исто така, постои опција за закажување задачи пред време. Користејќи ја мобилната апликација Classroom, учениците можат да ја забележат својата работа за полесно да изразат идејаили концепт. Seesaw им овозможува на наставниците да ги истуркаат задачите со опција за додавање гласовни инструкции и пример во форма на видео, фотографија, цртеж или текст. Децата може да ги користат истите вградени креативни алатки за да покажат учење со видеа, фотографии, текст или цртежи, како и да увезуваат датотеки директно од апликациите на Google и други. Наставниците ќе треба да се надополнат на Seesaw Plus за однапред да закажуваат задачи. Иако бесплатната функција за закажување на Google Classroom е добра за поседување, креативните алатки на Seesaw за доделување и поднесување работа ја издвојуваат.

Победник: Seesaw

2. Диференцијација

Seesaw им олеснува на наставниците да доделуваат различни активности на поединечни ученици, а наставниците имаат опција за прегледување на доводите за работа на студентите за цело одделение или поединечни. Слично на тоа, Google Classroom им овозможува на наставниците да доделат работа и да објавуваат соопштенија на поединечни ученици или на група ученици во класата. Оваа функционалност им овозможува на наставниците да ја разликуваат наставата по потреба, како и да ја поддржуваат заедничката групна работа.

Победник : Тоа е нерешено.

3. Споделување со родители

Со Google Classroom, наставниците може да ги поканат родителите да се регистрираат за дневно или неделно резиме на е-пошта за тоа што се случува на часовите на нивните деца. Е-поштата вклучува претстојна или исчезната работа на ученикот, како и објави и прашања објавени на часотпоток. Со помош на Seesaw, наставниците можат да ги поканат родителите да добиваат соопштенија за часовите и индивидуалните пораки, како и да ја видат работата на нивното дете заедно со повратните информации од наставникот. Родителите имаат можност да додадат свои охрабрувачки зборови директно во работата на ученикот. Google Classroom ги држи родителите во тек, но Seesaw ја прави врската дома-училиште чекор подалеку охрабрувајќи ги повратните информации од родителите.

Победник: Seesaw

4. Повратни информации и оценување

Seesaw им овозможува на наставниците да приспособат кои опции за повратни информации се достапни во нивните часови: покрај коментарите на наставниците, родителите и врсниците можат да дадат повратни информации за работата на учениците. Постојат дури и опции за споделување на работата на учениците на блог од јавен час или поврзување со други училници низ светот. Сите коментари мора да бидат одобрени од модераторот на наставникот. Seesaw нема бесплатна, вградена алатка за оценување, но со платеното членство, наставниците можат да го следат напредокот на учениците кон клучните, приспособливи вештини. Google Classroom им овозможува на наставниците лесно да доделуваат оценки во рамките на платформата. Наставниците можат да даваат коментари и да ја уредуваат работата на учениците во реално време. Тие исто така може да даваат визуелни повратни информации со прибележување на работата на учениците во апликацијата Google Classroom. Иако Seesaw има импресивни опции за повратни информации и одлична функција за проценка по цена, Google Classroom нуди лесни опции за повратни информации и вградено оценување -- се забесплатно.

Победник: Google Classroom

Исто така види: Преглед на производот: iSkey Magnetic USB C адаптер

5. Специјални карактеристики

Родителската апликација на Seesaw нуди вградени алатки за превод, што ја прави апликацијата достапна за семејства со јазични бариери. Пристапноста е клучна компонента на која било апликација за edtech, а Google Classroom веројатно може да вклучи алатки за превод во идните ажурирања. Google Classroom поврзува и споделува информации со стотици апликации и веб-локации, вклучувајќи популарни алатки како Pear Deck, Actively Learn, Newsela и многу други. Исто така, копчето „Сподели во Classroom“ го олеснува споделувањето содржина од апликација или веб-локација директно во вашата Google Classroom. Тешко е да се игнорира неверојатната погодност за користење на апликација која беспрекорно се интегрира со стотици други одлични алатки за edtech.

Победник: Google Classroom

крстот објавен на commonsense.org

Емили Мајор е вонреден уредник на Common Sense Education.

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.