Извештај за книгата на 21-от век

Greg Peters 02-10-2023
Greg Peters

Исто така види: Discovery Education Science Techbook Review by Tech&Learning

Како да ги натераме учениците да читаат повеќе? Тоа е едно од оние прашања на кои се чини дека никогаш не е доволно добро одговорено за професор по англиски јазик. А работите стануваат покомплицирани кога ги додаваме следните прашања: како да им се допадне?

Во изминатите неколку години се занимавав со „независното читање“ на различни начини. Меѓутоа, најчесто открив дека кога на учениците им се дава слобода да ги изберат нивните избори за читање и да имаат насоки што ќе им помогнат да најдат книга во која би можеле да уживаат, шансите за успех се зголемуваат. Се чинеше толку очигледно - оставете ги учениците да читаат што сакаат и да им помогнете да најдат работи што се поврзуваат со нивните интереси.

Поминав многу време размислувајќи за совпаѓање книги -- дали можеме да ги заземеме интересите на ученикот и страстите во жанровите на филмови, ТВ, музика итн. и искористете ги за да ја пронајдете порталната книга за да поттикнете благодарност (да се осмелам да кажам љубов кон литературата?)? Имајќи го тоа на ум, ги задржав моите проекти за преглед на книги едноставни во нивните барања:

  1. Изберете книга што сакате да ја прочитате.
  2. Прочитајте ја. Уживај. Ако не, размислете да се префрлите на нешто во кое ќе уживате.
  3. Потоа, креирајте проект кој ја прегледува книгата со резиме и евалуација.

Најдете ја целосната Проектна задача еве, но тоа е суштината на тоа. Сакав моите ученици да уживаат во читањето, но потоа ги замолив да одговорат на нивните книги со создавање рецензија. Ова беше еденможност да ги поттикнам моите студенти да создаваат и истражуваат нова технологија за да го прикажат нивното учење и разбирање. Понудив опција за писмен преглед, но ги охрабрив учениците да истражуваат видеа, подкасти и други алатки за презентација.

Пишував за овие идеи и верзии на овој проект во минатото, споделувајќи ја работата на студентите последен Април во Студентите мора да создадат: Преиспитување на проектите за рецензија на моите книги и во гостинска објава минатиот јуни на FreeTech4Teachers, Трансформирање на учењето преку создавање на студентска содржина . Денешниот пост е директно продолжение на проектот, вештините и производите. Ќе споделам дел од студентската работа и ќе размислувам за промените за следниот пат.

Споделување со светот

Во текот на годината, барам од студентите да поднесат работа на различни начини. Делото што му е предадено на наставникот се доставува на Classroom за повратни информации. Ако целната публика е нашата класна заедница, тогаш таа се споделува и на нашата заедница на Google. За работата што сакам да ја споделам на организиран начин, како што се овие проекти или блоговите на генијалниот час , исто така барам од студентите да дадат врски на формуларот на Google за да можам лесно да ги организирам и споделувам. Конечно, честопати барам од учениците да ја објават својата работа на Твитер и да ја споделат со светот.

На линкот најдете јавен преглед на Формуларот за база на податоци што студентите го вклучија во оваа задача. Формуларот бара од учениците да ја оценат книгата, нејзинататешкотија и неколку поврзани прашања за да се создаде База на податоци за преглед на книги OHS . Оваа база на податоци е создадена со Прекрасна табела за учениците да можат да бараат критики од минатите часови за да ги најдат книгите што би можеле да ги интересираат. Целата работа на моите студенти од изминатите две години може да се најде во базата на податоци.

Проектот гледан низ светот

За еден ден откако ја заврши својата работа, студентката по име Ема испрати ми ја следнава е-пошта и снимката од екранот:

Здраво г-дине Шонбарт! Провери го! Луѓето во Канада, Шведска и Узбекистан (каде и да е тоа) го гледаат моето видео за преглед на книги!

Ја напишав денес и побарав од неа ажурирање, па затоа може да се додаде на оваа објава. Таа напиша:

Здраво господине Шонбарт! Видеото сега има 91 преглед и го гледале луѓе во Америка, Бразил, Шведска, Германија, Узбекистан, Русија и Швајцарија! Моќта на интернетот! ~Ема

Во овој проект учениците читаат, сумираат, оценуваат, создаваат, споделуваат за автентична публика и многу повеќе. Ние во суштина ги развиваме вистинските вештини на 21 век преку извештајот за книгата, главен дел од класата по англиски јазик. Но, овие проекти ќе живеат засекогаш, со база на податоци за моите идни студенти и онлајн за публика поголема од нашата училница или училиште.

Споделување студентска работа

Подолу, најдете неколку производи од ова студентите од годината. Повеќе,истражете ја Базата на податоци за преглед на книги OHS .

Еве го видео прегледот на Ема за Да се ​​изгради замок :

Пронајдете го инфографскиот преглед на Хелен за Thirteen Reasons Why тука .

Шри го рецензира Магнус Чејс со трејлер:

Видео-преглед на Стивен за The Martian:

Прези поглед на Сара за Кариера на злото :

Очекувам напред

Моите ученици работеа на некои важни вештини во овој проект, но следниот пат јас би сакаат да ги туркаат за поригорозни критики. Среќен сум што толку многу од нив читаа и уживаа во книга, и тоа беше мојот вистински фокус, но сега сакам да направам повеќе. Сакам да ги натерам да читаат почесто отколку двапати годишно надвор од проектот за читање и сакам да им помогнам навистина да разберат што значи да се сумира и оценува или да се прегледува книга. Многумина ја добија, но на некои им треба поголема поддршка, а јас не направив доволно за да ја дадам овде.

Сега кога тие имаат вештини да истражуваат нова технологија, треба да ги упатам да ја користат позначајно за повисоко ниво или критичко размислување и анализа. Овој пост ќе ми служи како потсетник додека планирам за следниот пат, за да можеме сите да направиме подобро и повеќе.

Како ги натерате вашите студенти да читаат повеќе? Кои се проектите, активностите или стратегиите што ги користите за да им помогнете на учениците да размислуваат и да го оценат она што го читаат? Споделете во коментарите или на Твитер на @MrSchoenbart!

Исто така види: Заштитени твитови? 8 пораки што ги испраќате

крстот објавен наwww.aschoenbart.com

Адам Шенбарт е професор по англиски јазик во средно училиште, тренер на Google за образование и кандидат за EdD за образовно лидерство. Тој предава 10-12 одделение во училница со Chromebook 1:1 во средното училиште Ossining во округот Вестчестер, Њујорк и ја доби наградата LHRIC Teacher Pioneer за 2014 година за иновативна употреба на технологијата што го менува наставата и учењето. Прочитајте повеќе на The SchoenBlog и поврзете се на Twitter @MrSchoenbart.

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.