Опишувајќи зборови: Апликација за бесплатна едукација

Greg Peters 10-07-2023
Greg Peters

Ние имаме тенденција да користиме исти или слични придавки кога зборуваме или пишуваме. Така и нашите студенти.

Еве одлична веб-алатка која ќе ни помогне нам и на нашите ученици да наоѓаме и учиме нови придавки додека опишуваме именки. Едноставно напишете ја именката за која сакате да најдете придавки и веб-алатката ќе излезе со листа на придавки за неа. Придавките ги подредувате по уникатност или според нивната фреквенција на употреба. Исто така, кога ќе кликнете на придавките, можете да ја научите дефиницијата и некои други поврзани зборови.

Исто така види: Lexia PowerUp Literacy

Додека работиме на придавки со нашите ученици, можеме да ги ставиме учениците во групи и тие да се обидат да дојдат до онолку придавки како што можат да најдат во ограничено време, а потоа можат да ја проверат веб-алатката за повеќе придавки. Или можеме да им дадеме текст на нашите ученици и да побараме од учениците да најдат повеќе придавки што ќе ги опишуваат именките во текстот. Тие можат да го препишат текстот со различни придавки што ги наоѓаат користејќи ја оваа веб-алатка.

Исто така види: Продолжено време за учење: 5 работи што треба да се земат предвид

вкрстено објавено на ozgekaraoglu.edublogs.org

Озге Караоглу е професор по англиски јазик и образовен консултант во подучувањето на младите ученици и настава со веб-базирани технологии. Таа е автор на серијалот книги Minigon ELT, чија цел е да ги научи англискиот јазик на младите ученици преку приказни. Прочитајте повеќе од нејзините идеи за предавање англиски јазик преку технологија и веб-базирани алатки на ozgekaraoglu.edublogs.org .

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.