Што е Listenwise? Најдобри совети и трикови

Greg Peters 27-06-2023
Greg Peters

Listenwise е ресурс базиран на веб-локација за наставници и студенти кој нуди аудио и писмени радио содржини сите на едно место.

Содржината нуди образовни радио содржини кои се фокусирани на предавање на предметниот материјал на учениците, додека исто така работејќи на нивните вештини за слушање и читање. Исто така, овозможува квизови да проценат колку добро учениците учат од содржината.

Ова е корисна алатка во училницата, но може да биде уште покорисна како систем за учење од далечина што им овозможува на учениците да го продолжат своето учење во одредени области, кога сте надвор од училницата.

Читајте за да дознаете сè што треба да знаете за Listenwise.

  • Топ страници и апликации за математика при далечински Учење
  • Најдобри алатки за наставници

Што е Listenwise?

Listenwise е веб-страница за курирање на радио што е изградени за употреба од страна на учениците. Платформата зема веќе создадена радио содржина и ја прави подготвена за Listenwise. Ова значи дека писмената транскрипција на изговорените зборови може да се чита заедно со ученикот што слуша.

Исполнето со содржини од јавни радио, тоа е одличен начин студентите да научат за историјата, јазичните уметности, науката и многу повеќе. Таа се движи во теми од нуклеарна енергија до ГМО храна, на пример.

Содржината нуди и заеднички основни државни стандарди, дозволувајќи им да ја користат наставниците како дел од учење на наставната програмаплан.

Клучно, овие приказни се добро претставени, така што учениците ќе бидат ангажирани и забавни додека учат во исто време. Наставниците можат да пребаруваат и да ја оценуваат содржината така што ова ќе стане повеќе од само место за слушање со тоа што ќе биде поинтерактивна платформа за учење.

Како функционира Listenwise?

Listenwise е лесно да се регистрирате за да добиете почна. Откако ќе имаат сметка, наставниците можат да бараат содржина или со пишување специфични термини или со прелистување низ различни категории.

Дури и бесплатната верзија доаѓа со можност за создавање слушање базирано на лекции што може да се сподели со учениците. Иако за повеќе алатки за споделување специфични за учениците, платената услуга е таа што треба да се користи.

Listenwise поставува лекции кои нудат прашања и цели за наставниците да можат да ги усогласат своите планови со содржината што се нуди, која е во форма на јавни радио снимки.

Од лекцијата има алатки вклучувајќи водич за слушање, помош за вокабулар, видео анализа и водич за дискусија. Исто така, постои опција за поединечни дела за пишување и продолжување.

Со користење на прашања и одговори за дополнување на слушањето, наставниците се подобро способни да ја проценат способноста на учениците да го асимилираат и разберат она што го слушнале - сето тоа без излегување надвор од платформата.

Кои се најдобрите функции Listenwise?

Listenwise е корисен начин задоделување на јавни радио снимки на учениците, со транскрипција, и овозможува лесно оценување. Наставниците можат да ги натераат учениците да пополнат прашања и одговори со повеќекратен избор користејќи го форматот. Но, оваа платформа се поврзува и со StudySync, идеален за секој што сака да работи со тоа.

Квизовите поставени со Listenwise се автоматски бодирани со резултатите објавени јасно на еден екран, што го прави оценувањето супер едноставно за наставниците.

Како што споменавме, сите лекции Listenwise се поврзуваат со заедничките основни стандарди, овозможувајќи им на наставниците лесно да ги надополнат своите ресурси за час. Вреди да се напомене дека ова е многу дополнителен ресурс за учење и не треба да се гледа како чисто самостоен за материјали за учење.

Многу приказни доаѓаат со поддршка од ELL, а учениците можат да изберат да слушате снимки со брзина во реално време или со побавно темпо, по потреба. Степениот вокабулар е исто така многу корисен, поставувајќи ги описите на зборовите јасно според тежината.

Исто така види: Производ: Serif DrawPlus X4

На секоја снимка има број на Lexile Audio Measure, кој им овозможува на наставниците да го проценат нивото на потребната способност за слушање за да можат соодветно поставете им задачи на учениците на нивно ниво.

Колку чини Listenwise?

Listenwise нуди импресивна бесплатна верзија која може да биде доволна за многу наставници, иако ова нема да ги вклучува сметките на учениците. Сè уште добивате дневни подкасти за тековните настании аудио споделување во Google Classroom. Но, платениот план нуди многу повеќе.

За 299 долари за еден предмет, или 399 долари за сите предмети, ги добивате горенаведените плус студентски сметки, библиотека за подкаст за ELA, општествени студии и наука, интерактивни записници, квизови за разбирање, известување за оценување, лексилна аудио мерка, лекции усогласени со стандарди, креирање диференцирани задачи, аудио со намалена брзина, внимателно слушање со јазично вежбање, речник со нивоа, оценување на списокот на Google Classroom и избор на приказни од учениците.

Исто така види: National Geographic Kids: Фантастичен ресурс за студентите да го истражуваат животот на Земјата

Одете по окружниот пакет, по цена на понуда, и ќе го добиете сето тоа плус најавување LTI со Schoology, Canvas и други LMS системи.

Слушајте ги најдобрите совети и трикови

Справете се со лажни вести

Користете со HyperDocs

Користете структуриран избор

  • Топ страници и апликации за математика при учење на далечина
  • Најдобри алатки за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.