Што е Edublogs и како може да се користи за предавање?

Greg Peters 30-09-2023
Greg Peters

Edublogs е, како што сугерира името, систем за градење блог дизајниран специјално за образование. Всушност, ова е изградено од наставници, за наставници. Иако од тоа што започна во 2005 година, тој значително порасна и се развиваше.

Вреди да се напомене дека во последниве години интернетот почна да нуди повеќе начини за поднесување, прикажување, споделување и уредување на студентската работа -- со многумина работат со веќе поставени LMS понуди. Сè што е кажано, сè уште има место за блогови кои им овозможуваат на учениците да бидат дигитално креативни.

Блоговите можат да бидат и корисни места за наставниците и администраторите за лесно споделување известувања и повратни информации за лекциите, часовите и институциите , користејќи едноставна врска. Дали може Edublogs да помогне во вашето училиште?

Што е Edublogs?

Edublogs постои толку долго што сега е дестилирана во лесен за употреба и ефикасен начин за креирање дигитални блогови за онлајн споделување. Размислете за Wordpress, но дизајниран за наставници со многу повеќе контроли.

Предноста на Edublogs во однос на веб-локациите како што е Wordpress е тоа што ова овозможува нивоа на контрола што обезбедуваат поголема безбедност за податоците на учениците и полесно следење за наставниците.

Достапно и во онлајн веб-формати и во формати на апликации, ова е широко достапно на сите уреди. Тоа може да значи работа на блогови на час, како и можност за учениците да прават ажурирања кога и кога сакаат надвор одучилница на сопствени уреди.

Воспитувачите можат да ги користат деловите за коментирање за да им дадат повратни информации на учениците, како и начин да помогнат во комуникацијата меѓу класовите -- но повеќе за тоа подолу.

Како Едублоговите работат?

Edublogs следи многу основен и интуитивен процес на креирање блог во стил на обработка на текст. Како такво, треба да биде прилично јасно како да се започне дури и за најпочетниците на веб-корисниците -- така што повеќето млади студенти можат многу лесно да го преземат тоа.

Исто така види: Што е Cognii и како може да се користи за предавање?

Двете се бесплатни достапни се и платени верзии на системот, сепак, и во двата случаи постои систем за управување со ученици, така што наставниците можат да контролираат како учениците пристапуваат до платформата.

Откако ќе добијат пристап, учениците можат да почнат да создаваат свои блогови, овозможувајќи им да објавуваат и споделуваат онлајн. Ова вклучува зборови, слики, аудио и видео содржини, така што може да биде доста богат последен пост ако вложат време и труд.

Учениците и наставниците можат да ги користат блоговите како начин за дигитално поднесување на работа. Ова не само што го олеснува внесувањето и поднесувањето -- како и оценувањето -- туку и складирањето за долгорочна анализа. Нема повеќе трудови за работа, студентите можат едноставно да се движат или да бараат назад низ нивната работа, како и да го користат како портфолио за идна референца.

Кои се најдобрите карактеристики на Edublogs?

Edublogs е многу лесен за користење, што ја прави едноставна транзицијата кон за наставници и студенти. Следствено, може да биде повеќеза содржината што се создава наместо за самата платформа -- како најефективната технологија, таа станува заборавена кога се користи додека се фокусирате на она што се создава без пречки.

Бидејќи сè може да се објави на интернет, тоа прави едноставен начин за споделување работа, со една врска. Полињата за коментари овозможуваат и повратни информации од наставниците, како и од колегите студенти, така што не само што е можно, туку и може да се охрабри.

Алатката за управување им овозможува на наставниците да гледаат во задниот дел од блоговите на учениците со цел лесно да се префрлат помеѓу работата. Исто така, го олеснува следењето на повратните информации засновани на коментари, овозможувајќи образование за најдобрите дигитални комуникациски практики да дојде природно преку употребата на платформата.

Додавањето филтри за содржина и повеќе алатки за приватност помагаат да се додаде на безбедноста за заштита на учениците и што и да споделуваат.

Бидејќи повеќето функции се достапни бесплатно и онлајн, на повеќето наставници и ученици треба да им биде возможно веднаш да пристапат без потреба од ништо друго.

Способноста на наставниците да остават повратни информации приватно, само тие и ученикот ги гледаат, е идеален начин да се водат учениците без да мора да прават проблем од секој погрешен чекор.

Колку Едублоговите чинат?

Edublogs нуди неколку нивоа на опции, вклучувајќи бесплатни, професионални и сопствени.

Исто така види: 7 начини за саботажа на состаноци

Бесплатно е овој начин засекогашбез реклами за кои треба да се грижите и сите безбедносни карактеристики на студентите на место. Ова вклучува 1 GB простор, системот за управување со студенти, плус сите достапни теми и приклучоци.

Верзијата Pro , од 39 $ годишно , ви дава 50 GB складирање, интеграција на пребарувачот, статистика на посетители и претплати на е-пошта.

Верзијата Прилагодена , наменета за училишта и области со нарачана цена, нуди неограничен простор, еднократно најавување, приспособени домени, и изборот на локален центар за податоци.

Најдобри совети и трикови на Edublogs

Поднесете работа

Олеснете ги учениците да го користат системот со тоа што ќе ги имаат испратете работа, по предмети, користејќи ја оваа платформа за да се справат со неа без да се фокусираат премногу на неа.

Бидете креативни

Учениците нека си одат и да ги создадат своите сопствени блогови кои покажуваат нешто лично за да можат да научат да се изразуваат -- можеби со користење на ограничување на зборовите за да се поттикне концизност.

Измешајте го тоа

Нека учениците да коментираат за еден туѓи објави -- овозможувајќи им да учат еден од друг, да се дружат дигитално и да ги усовршуваат нивните онлајн стилови на комуникација.

  • Нов почетен комплет за наставници
  • Најдобри дигитални алатки за наставници

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.