Што е Wakelet и како работи?

Greg Peters 04-06-2023
Greg Peters

Wakelet е дигитална платформа за курирање која им овозможува на наставниците и учениците да организираат мешавина од содржини за лесен пристап. Ова, се разбира, значи дека е широка платформа која може да се користи на многу начини, што го прави креативен начин да се вклучите со студентите.

Ако мислите на медиумска храна за нешто како што е Pinterest, тоа е малку како се чувствува Wakelet -- препознатлива платформа за студенти која може да го олесни споделувањето мешавина од дигитална содржина. Од објави и видеа на социјалните мрежи до слики и врски, ова ви овозможува да ги соберете сето тоа во еден пренос.

Исто така види: Д-р Марија Армстронг: Лидерство кое расте со текот на времето

Овие комбинации се познати како буди и може лесно да се креираат и споделат со една врска, правејќи ги сите широко достапни за ученици, наставници и семејства.

Исто така види: Загрозени карпи

Прочитајте за да дознаете сè што треба да знаете за Wakelet.

  • Стратегии за оценување на учениците од далечина
  • Што е Google Classroom?

Што е Wakelet?

Wakelet е дигитална алатка за курирање, така што нуди начин за собирање онлајн ресурси во едно место, наречено будење. Овие будења потоа може да се споделат со врска до која може да се пристапи онлајн, лесно, од кој било.

Наставниците можат да креираат будење како начин за здружување ресурси, да речеме за одредена тема, дозволувајќи им на учениците да ги истражат различните информации кои претстојат на лекција. Од суштинско значење, ова е отворена платформа, што значи дека студентите можат да тргнат и да истражуваат будења создадени од други за да дознаат повеќе.

Wakeletработи со многу платформи за едукативна технологија, вклучително и Microsoft Teams и OneNote, Buncee, Flipgrid и многу повеќе. Ова го прави многу лесно интегрирањето и работењето низ ресурсите.

Wakelet може да се користи од колективна група или поединечно. Не само што работи како дигитална платформа, туку и ви овозможува да извезувате во PDF за да можете да печатите и да го користите и како физички ресурс во училницата. Бидејќи функционира добро како начин за правење излези во стилот на инфографик, може да биде идеален за медиуми во класата.

Wakelet е наменет за возраст од тринаесет години и повеќе и работи и за учење лично и за далечинско учење.

Не само што Wakelet е достапен преку прелистувач, туку е и во форма на апликација за уредите iOS, Android и Amazon Fire.

Како функционира Wakelet?

Wakelet ви овозможува да се најавите и да започнете да го користите веднаш бесплатно. Можете да се најавите на платформата преку веб-прелистувач на речиси секој уред. Однатре, можно е да започнете со градење на вашите буди.

Но, од помош, Wakelet исто така има екстензија на прелистувачот Chrome. Тоа значи дека можете да прелистувате различни ресурси како што би сакале вообичаено, а потоа едноставно да ја притиснете иконата Wakelet во горниот десен агол и таа врска ќе биде зачувана до која било опција што ќе ја изберете.

Wakelet може да го користат и студентите како место за собирање на истражувачки ресурси. Ова може да биде одличен начин да започнете проект или да го прегледате и повторно да го посетите учењето откако ќе се покрие некоја тема.

Бидејќи Wakelet работи на начин заснован на приказни, може да биде корисно и за наставниците да го користат како платформа за презентација за професионален развој. Можете да ја пренесете приказната за вашата развојна програма во еден пренос што лесно се додава и споделува информации и најдобри практики со колегите, по потреба.

Кои се најдобрите карактеристики на Wakelet?

Wakelet е супер едноставен за употреба. Од повлекување веб-страница до додавање видео, сето тоа е многу едноставно. Бидејќи ова е платформа за собирање, сè зависи од тоа дали ќе можете да користите друга технологија, како што е YouTube за да креирате и прикачувате свои видеа, на пример.

Некои одлични примери за будење вклучуваат планови за лекции, билтени, групни проекти, истражувачки задачи, портфолија и препораки за читање. Способноста да се копираат овие буди е моќна карактеристика бидејќи наставниците можат да ги гледаат веќе завршените буди на други едукатори и да копираат за уредување и користење.

Способноста да се следат другите, како на пр. на платформата за социјални медиуми, го олеснува создавањето список на корисни редовни создавачи од кои можете да добивате идеи или да ги копирате будењата за да ги користите на часовите.

Будењата може да се споделуваат или јавно или приватно. Ова им овозможува на учениците да споделуваат еден со друг без нивната работа да биде изложена ако сакаат креативна приватност.

Вреди да се има предвид, за наставниците, дека објавувањето јавно може да ги отвори за поголема изложеност, особено аконивните сметки на социјалните мрежи се поврзани со нивниот профил. Исто така, вреди да се напомене дека студентите можат да бидат изложени на други содржини кои можеби не се соодветни, иако платформата има за цел да понуди само содржини што се соодветни.

Колку чини Wakelet?

Wakelet е слободен да се регистрирате и да го користите. Тоа значи дека нема скриени трошоци, нема скалирање за бројот на корисници и нема грижи дали ќе бидете бомбардирани од реклами додека се обидувате да ја користите платформата.

Компанијата на својата веб-страница вели дека сите карактеристики моментално достапни се бесплатни и така ќе останат. Дури и ако се воведат премиум планови во иднина, нема да се отстранат ниту наплаќаат никакви функции, само нови функции ќе се додаваат со премија.

  • Стратегии за оценување на учениците од далечина
  • Што е Google Classroom?

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.