Како да поставите виртуелна реалност или зголемена реалност во училиштата

Greg Peters 28-06-2023
Greg Peters

Ако виртуелната реалност или проширената реалност се од интерес за вашето училиште, тогаш овој водич е она што ви треба за да го добиете бесплатно. Иако релативно новите технологии првично може да изгледаат скапи и сложени, кога ќе погледнете повнимателно, станува јасно дека двете можат да бидат многу достапни.

Да, слушалки за виртуелна реалност (VR) или за зголемена реалност (AR) може да направи најизвонредно искуство за учениците – но ниту треба да биде потребно, ниту пак да биде скапо.

Овој водич ќе објасни што се VR и AR, како овие платформи може да се користат во училиштата , и најдобрите начини да го добиете или бесплатно. Само сакате да знаете како да ги добиете овие бесплатно? Префрлете се на насловот на тој дел и прочитајте понатаму за да дознаете.

Што е виртуелна реалност или зголемена реалност и како може да се користи во училиштата?

И виртуелната реалност и проширената реалност се форми на дигитални креации кои овозможуваат секому да влезе во тој свет. Во случајот со VR, може да се носат слушалки на кои екраните го прикажуваат тој свет, додека сензорите за движење го менуваат прикажаното врз основа на тоа каде изгледа носителот. Ова ви овозможува да гледате и да се движите во целосно виртуелна средина.

Проширената реалност, од друга страна, ги комбинира реалноста и дигиталниот свет. Ова користи камера и екрани за преклопување на дигиталните слики на реалниот свет. Ова им овозможува на корисниците да гледаат и да гледаат виртуелни објекти во реален простор, ноисто така и за интеракција.

И двете може да се користат во училиштата. Виртуелната реалност е одлична за училишни патувања до места кои инаку би можеле да бидат недостапни буквално или поради буџетски ограничувања. Може дури и да дозволи патување низ времето и просторот за посета на древни земји или далечни планети.

Проширената реалност е подобро прилагодена за употреба во реалниот свет, како што се експериментите. На пример, може да му дозволи на наставникот по физика да нуди сложени и инаку опасни експерименти во безбедно опкружување, дигитално. Исто така, може да го направи многу поевтино и полесно складирањето опрема.

Исто така види: Најдобри алатки за наставници

Како можам да добијам виртуелна реалност или проширена реалност бесплатно во училиштата?

Додека и двете VR и AR може да се пристапи бесплатно, тоа е AR што е подобро прилагодено на овој формат. За виртуелна реалност, навистина ви треба некој вид слушалки за вистинско искуство. Се разбира, можете да влезете во виртуелен свет и да го истражувате користејќи кој било уред со екран.

Google Cardboard е многу достапен начин да се претвори паметен телефон во слушалка за виртуелна реалност. Се одликува со две леќи и ги користи сензорите за движење на телефонот за да му дозволи на корисникот да погледне во виртуелен свет. Со многу бесплатни апликации и многу содржини од 360 VR на YouTube, ова е супер достапен начин за почеток.

Иако има слушалки за проширена реалност, тие се скапи. Може да биде доволно лесно да го добиете ова поставување во стил на AR со паметен телефон или таблет. Не треба да иматеслушалки со ова, бидејќи гледате во реалниот свет. Како такви, можете да ја користите камерата и дисплејот на таблетот или паметниот телефон, како и сензорите за движење, за да се движите и да ги гледате виртуелните објекти во вистинска просторија.

Значи, клучот за бесплатни AR и VR искуства е користење на уред кој веќе го поседуваат учениците или училиштата. Бидејќи паметните телефони и таблетите го прават тоа, дури и на постари уреди, тие треба да бидат достапни на многу места. Единственото нешто што треба да направите тогаш е да ја пронајдете најдобрата содржина. Еве некои од најдобрите AR и VR искуства достапни за употреба во училиштата во моментов.

Апликација SkyView

Оваа апликација е за вселената. Користи сензори за движење на паметен телефон за да им овозможи на студентите да го насочат уредот кон небото и да видат кои ѕвезди се наоѓаат горе. Ова е одлично за употреба во текот на ноќта, кога може да се видат вистинските ѕвезди, планети и други вселенски објекти, но исто така функционира одлично од каде и кога се користи.

Ова им помага на учениците да идентификуваат и ѕвезди како соѕвездија, планети, па дури и сателити.

Преземете SkyView за Android или iOS уреди .

Froggipedia

Корисна апликација за часови по наука во која расчленувањето животно може да биде премногу брутално, премногу скапо или едноставно да одзема многу време. Froggipedia им овозможува на учениците да ја видат внатрешноста на жабата како да е навистина таму на масата пред нив.

Ова е безбеден начин за работа, чисто и дозволуваучениците да набљудуваат како е поставена внатрешноста на живото тело, па дури и како сето тоа функционира заедно за да го одржи животното. Има и апликација за човечка анатомија, но таа чини 24,99 долари.

Преземете ја Froggipedia на App Store .

Земете го Атласот за човечка анатомија за iOS .

Други бесплатни виртуелни лаборатории може да се најдат овде .

Берлин Блиц

За секој што сака да патува назад во времето, ова е совршен начин да ја доживее историјата. Би-Би-Си создаде виртуелно искуство од 360 степени што е слободно достапно за сите и може лесно да се гледа од речиси секој уред со помош на веб-прелистувач.

Искуството ви овозможува да се возите со авион-бомбардер во 1943 година како што е снимено од страна на новинар и екипаж на камера додека авионот летал над Берлин. Тој е извонреден, што ви овозможува да го движите курсорот за да погледнете. Новинарот Вон-Томас го опиша како „најубавата ужасна глетка што некогаш сум ја видел.“

Гледајте го Блицот во Берлин во 1943 година овде .

Исто така види: 9 совети за дигитален бонтон

Google Expeditions

Одете каде било во светот користејќи Google Expeditions. Како дел од Google Arts & Култура веб-страница, овие виртуелни патувања се слободно достапни за сите.

Овие го прават растојанието без проблем, па дури и го надминува времето со минати, сегашни и идни локации достапни за гледање. Ова, исто така, има последователни материјали за да помогне во одржувањето на часовите засновани на патувањето, што го прави покорисен за учениците иполесно да се планира за наставниците.

Одете на Експедиција на Google овде .

Виртуелно посетете музеј

Од заклучувањето, музеите почнаа да нудат виртуелни тури. Тие сега се вообичаени кај повеќето музеи со големи имиња кои нудат некаква форма на виртуелна посета.

На пример, можете да го посетите Националниот природонаучен музеј, берејќи по постојани експонати, поранешни или сегашни и многу повеќе. Можете дури и да направите раскажана турнеја за леснотија и максимално учење.

Погледнете ја турата Национален музеј за природна историја овде .

Проверете други виртуелни екскурзии до музеи, галерии и повеќе овде .

Sandbox AR

The Sandbox Апликацијата AR, од Discovery Education, е одличен пример за моќта на проширената реалност во класот. Ова им овозможува на студентите да градат виртуелни светови во апликацијата и да ги зголемат за да пополнат просторија. Учениците може да го истражуваат античкиот Рим во спортската сала или да постават интерактивни алатки на маси во училницата.

Ова е бесплатно за користење и работи на дури и постари уреди. Има однапред изградени локации, со редовно додавање повеќе, што го прави лесен за користење и истражување.

Преземете Sandbox AR на App Store .

Greg Peters

Грег Питерс е искусен едукатор и страстен застапник за трансформирање на полето на образованието. Со повеќе од 20 години искуство како наставник, администратор и консултант, Грег ја посвети својата кариера да им помогне на воспитувачите и училиштата да најдат иновативни начини за подобрување на резултатите од учењето за учениците од сите возрасти.Како автор на популарниот блог, TOOLS & ИДЕИ ЗА ТРАНСФОРМИРАЊЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО, Грег ги споделува своите увиди и експертиза за широк спектар на теми, од користење на технологијата до промовирање на персонализирано учење и поттикнување култура на иновации во училницата. Тој е познат по неговиот креативен и практичен пристап кон образованието, а неговиот блог стана извор на интерес за едукаторите ширум светот.Покрај неговата работа како блогер, Грег е исто така баран говорник и консултант, кој соработува со училишта и организации за да развие и имплементира ефективни образовни иницијативи. Тој е магистер по образование и е сертифициран наставник во повеќе предметни области. Грег е посветен на подобрување на образованието за сите студенти и зајакнување на едукаторите да направат вистинска разлика во нивните заедници.